chtel bych se zeptat zdejsich odborniku, jaky by mi doporucili objektiv na fotografovani vsemoznych rychlych pohybu (automobilove zavody, obecne sport), pripadne prirody.
mel by se vejit tak do 15 tisic, ale kdyby to fakt stalo za to tak bych snad skousl i neco drazsiho. nejsem zadny profik, ale chtel bych aby ty fotky k necemu vypadaly.
predstavoval bych si idealne neco s nejdelsim ohniskem 200 - 300 mm (vic nepotrebuji), a nejkratsi ohnisko bych si predstavoval okolo 50 mm...
vim ze takovy objektiv ve me cenove kategorii neni, takze to bude chtit nejaky kompromis.
mam nikon D80 s objektivem nikkor 18-135. tudiz kupovat si treba nikkor 18-200 nebo tamron 18-250 jsem zamitnul, protoze by se dost dublovaly a to ja nechci, protoze 18-135 mi maximalne vyhovuje. takze i v zajmu opticke kvality se poohlizim o necem co zacina na 50 - 700 a konci na 200 - 300.
mel jsem na zkousku puceny nikkor 70-300 bez stabiilzace (toho casu asi za 11 tisic), ktery se mi docela zamlouval az na to, ze udrzet z ruky 300 mm je uz pri mirne nepriznivych svetelnych podminkach takrka nemozne. take se mi na nem nelibilo ostreni a otacejici se predni clen... tohle vsechno resi nastupce nikkor 70-300 VR, ktery je popravde mym nejvetsim favoritem.
pak me docela zaujal nikkor 55-200 VR, ktery by mi vyhovoval ohnisky, ale zase jsem se docetl ze pry neni obrazove zrovna kvalitni.
dale je tu spousta objektivu od "externich" znacek, kterych je ale takove mnozstvi, ze opravdu nevim ktery je lepsi a ktery horsi, takze tezko vybirat. tady bych rad pozadal nekoho kdo se v tom orientuje, jestli by nedal tip na nejaky slusny, idealne stabilizovany objektiv... ze bych se ho pokusil nekde vyzkouset.
zkratka, jestli vi nekdo o solidnim teleobjektivu za solidni cenu na bajonet nikon, necht mi tu necha odkaz pripadne zkusenosti s nim.
dekuji