Zvětšení vs. ohnisková vzdálenost

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod krajic 12. 8. 2005 17:41

Dobrý den,

měl jsem panasonic FZ-20 a letos jsem k narozeninám dostal Canon EOS 350D s kitovým objektivem. Nyní jsem se rozhodl pro dokoupení nějákého objektivu, který by uměl o samé co FZ20tka, tedy takového přiblížení. Nemám potřebné znalosti a tak z toho co jsem vyčel jsem pochopil, že když měla fz20 ohnisko 36-432, tak měla 12x přiblížení. Z objektivů, které se mi líbily pro nový EOS jsem zjisitil, že jejich parametry jsou například 70-300 a max. zvětšení je 1:4. Mohl by mi prosím někdo vysvětlit jaký je vztah "zvětšení" a ohniskové vzdálenosti, vzhledem o bývalé FZ-20? Bude objektiv s max. ohniskem 300 (x1,6) tedy 480 fotit stejné snímky jako FZ-20? Nebo v tomto případě hraje údaj "max. zvětšení" nějákou roli?

Předem děkuji za odpovědi
krajic
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Návštěvník 12. 8. 2005 18:48

Kazdy objektiv bude pri stejne ohniskove vzdalenosti (po prepoctu na 35 mm) poskytovat stejny uhel zaberu.
Udaj zvetseni se tyka makra. Idealni je 1:1, jeste slusny 1:2. Takze ten udaj 1:4 znamena ze ten objektiv neni pro makro zrovna nejlepsi.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mobil-man 13. 8. 2005 08:30

Musite ale taky pocitat s tim, ze tam bude rozdilna hloubka ostrosti (FZ20 ma mensi snimac), takze pri stejnem ohnisku bude stejny i uhel, ale hloubka ostrosti bude nekde jinde.
A taky je lepsi koupit 2 objektivy.
Prvni treba nejaky sirsi a ten druhy tele (aby se malinko prekryvaly), protoze ty objektivy s velkym rozsahem ohnisek nejsou zrovna kvalitni.
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Quiker 13. 8. 2005 12:02

Taky dost uvazuju o nakym makro skle. Velice pekne se da podle fotek vybrat na http://www.pbase.com/cameras . Me osobne zaujala Sigma 105mm f-2.8 macro viz http://www.pbase.com/cameras/sigma/105_28_ex_dg_macro . Je to pevny sklo takze kvalita je jinde nez u levnejch zoomu :). A nekde sem cet ze pevny sklo te donuti trochu premeslet nad zaberem, takze to taky nebude na skodu (aspon pro me). Jo na ty strance se galerie generuje nahodne takze staci stranku aktualizovat (F5) a muzes se kochat. Fotek je tam skoro 3 000.
Quiker

Odeslat příspěvekod krajic 13. 8. 2005 13:18

Neni mi jasny rozil zvetseni s makrem a bez makra. Pokud po prepocteni stejna ohniskova vzdalenost zobrazi stejny uhel zaberu, tak prece bude na fotce stejne velky objekt. Např. metrový sloup bude ze sta metru mit na fotce velikost x pixelu pri ohniskove vzdalenosti y. Mohl by jste mi osvetlit, jak se do toho míchá makro a to jeho "zvětšení"?

Za odpověď děkuji
krajic
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mobil-man 13. 8. 2005 13:38

Taky si nejsem stoprocentne jisty, ale myslim, ze je to pomer zvetseni ku velikosti snimace.
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod xxl 13. 8. 2005 13:50

Pomer 1:1 u objektivu znamena ze 1mm fotografovaneho objektu bude mat na filme/snimaci tiez 1mm. To je dosiahnutelne dalsim dolezitym parametrom objektivu, a tym je najmensia zaostritelna vzdialenost - tj. vzdialenost (merana od plochy filmu/snimaca) na ktoru je este objektiv schopny zaostrit. Logicky: cim blizsie si k objektu (pri zachovani ohniskovej vzdialenosti), tym mensi uhol zaber pokryva a tym sa objekt javi vacsi ...
xxl

Odeslat příspěvekod TA 5. 2. 2006 02:11

xxl píše:Pomer 1:1 u objektivu znamena ze 1mm fotografovaneho objektu bude mat na filme/snimaci tiez 1mm. To je dosiahnutelne dalsim dolezitym parametrom objektivu, a tym je najmensia zaostritelna vzdialenost - tj. vzdialenost (merana od plochy filmu/snimaca) na ktoru je este objektiv schopny zaostrit. Logicky: cim blizsie si k objektu (pri zachovani ohniskovej vzdialenosti), tym mensi uhol zaber pokryva a tym sa objekt javi vacsi ...
nezáleží pritom na veľkosti ohniska :?:
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 5. 2. 2006 09:18

Záleží. A kromě toho je tam chybka, správně má být: Čím blíže k objektu, tím VĚTŠÍ úhel záběr pokrývá a tím se objekt jeví větší.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod TA 5. 2. 2006 17:04

Pety píše:Záleží. A kromě toho je tam chybka, správně má být: Čím blíže k objektu, tím VĚTŠÍ úhel záběr pokrývá a tím se objekt jeví větší. /quote]

čím bližšie, tým väčší uhol? :? Naopak, čím bližšie, tým menší uhol

alebo si to myslel tak, že ten objekt pokrýva väčší uhol? Asi hej... :oops:
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 5. 2. 2006 17:09

Hej.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Wikan 5. 2. 2006 17:24

TA: Cim blize tim objekt pokryva vetsi uhel. Ovsem pokud by to myslel obracene, tak stejne neplati co jsi napsal. Objektiv zabira pri stejnym nastaveni porad stejny uhel bez ohledu na vzdalenost objektu.
Wikan
Návštěvník