PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 14. 10. 2024 06:47

Já třeba ke své sazbě knih a periodik mimo kancl, kde mám 27", menší NTB než 15" opravdu nerad používám. Potřebuji vidět vždy dvojstranu zlomu na v pokud možno největší ploše. Kdo čte noviny, magazíny nebo sázel dlouhodobě publikace na NTB, tak ví o čem je řeč.
Takže kdybych v tomto oboru skončil a zůstalo mi jen hobby focení, tak ze zvyku stejně u většího než 14" notebooku zůstanu.

Pro mě jsou aktuální 16" Macbooky Pro ideální. A tyhle 16" bych bral i kvůli lépe řešenému chlazení - to bych považoval za důležité, pokud to bude dlouhodobě jako hlavní počítač s externím monitorem v kanclu či doma, ale zároveň i velkou část pracovního času mimo prostory.

Dodnes vzpomínám s nostalgií na tehdejší 17" Macbook Pro v tehdejší tiskárně. Navíc byl plně upgradovatelný/servisovatelný.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 14. 10. 2024 07:27

Na tohle mám desktop, od notebooku očekávám hlavně přenosnost. Dělat DTP na notebooku mi přijde jako ne zrovna optimální, spíše bych volil kombinaci desktopu a kvalitní obrazovky.

16 palcový notebook nemá ani výkon jako desktop, ani přenosnost jako MacBook Air, zato má nevýhody z obou kombinací.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 14. 10. 2024 08:11

Upgrady na mojich PC/NTB:

Notebook (15.6" - 2009-2013) - vymena pokazeneho HDD za druhy pocas MS v hokeji - nakup HDD v prvom obchode a nahodenie Win s kodom od vyrobcu, potom instalacia zakladnych programov - v ten den sa dalo v pohode dalej pracovat.
PC (2013) - upgrade zakladneho CPU chladica za lepsi, doplnenie RAM, vymena HDD za SSD.
Notebook (12" - 2013-2017) - vymena HDD za SSD pre lepsiu rychlost.
PC (2018) - doplnenie SSD (spolu na cca 4TB), pridanie RTX3070 pre LR Denoise a dalsie zlepsenia v LR.

Premyslam obcas nad notebookom, z Win by to bol pravdepodobne Asus ProArt P16 za cca 2600€ (Ryzen HX370, RTX4070, 32GB RAM, 2TB SSD + miesto na dalsi, 16" OLED) alebo nejaky MacBook ktore predstavia coskoro.
Prip. pocitac, to by bolo o dost vykonnejsie a vyslo "iba" do 1500€.
Pri kupe noveho zariadenia mam akurat podmienku, ze vykon musi byt citelne lepsi, nez to co uz mam (mozno az na Denoise, tam neratam s nejakym zlepsenim), doteraz som upgradoval vzdy az ked boli zlepsenia naozaj vyznamne/potrebne.

Aktualne notebook prakticky nepouzivam, jeden starsi mam ked je to velmi nutne, pracu si obcas prenasam na diskoch do druheho PC (toho z 2013).
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 14. 10. 2024 12:58

pemar. píše:Na tohle mám desktop, od notebooku očekávám hlavně přenosnost. Dělat DTP na notebooku mi přijde jako ne zrovna optimální, spíše bych volil kombinaci desktopu a kvalitní obrazovky.

16 palcový notebook nemá ani výkon jako desktop, ani přenosnost jako MacBook Air, zato má nevýhody z obou kombinací.

Před covidem jsem to tak měl, trávil jsem s MacPro za stolem v podstatě celou pracovní dobu v jedné místnosti. Nyní se to ustálilo tak, že u stolu dělám během jednoho pracovního týdne 3-4 hodiny, zbytek pracovního času jedu na ntb všude možně mimo kancl.
Klienti přestali jezdit za mnou, tak jezdím já za nimi. Pro někoho to může být nekomfortní, protože pořád střídá různá prostředí a ne vždy je to ideální - někdo chce řešit věci v kavárně, druhý zas v open space a nedávno jsem měl šichtu i v parku na lavičce.
Pro mě desktopové řešení, ač lákavé a super, je aktuálně zbytečná investice, když u toho skoro vůbec nebudu.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 14. 10. 2024 13:20

dnes som si domov dopratal novu hracku, ale ako krutim, tak krutim, fotka sa mi s tym neda upravit, neviem preco, sakra :D

IMG_20241014_141650.jpg
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 14. 10. 2024 13:33

lennyl-2 - máš to správně zapojený?
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 14. 10. 2024 16:46

Tohle má snoubenec mojí dcery, ale ten k tomu má pořádné závodní Recaro.

Ale má to porouchané, fotky mu to nezpracovává.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 15. 10. 2024 10:15

pemar. píše:Na tohle mám desktop, od notebooku očekávám hlavně přenosnost. Dělat DTP na notebooku mi přijde jako ne zrovna optimální, spíše bych volil kombinaci desktopu a kvalitní obrazovky.

Mám to stejně, notebook chci co nejmenší a nejlehčí, existují i 13" ntb pod kilo. Fotky se na tom dají upravovat v pohodě, kdyžtak je pak doma doladím na desktopu. Pracovat bych na tom bez externího monitoru ale nechtěl, to je neefektivní opruz - na tak malé obrazovce je potřeba neustále skrolovat a přepínat okna. 16" na tom nebude o moc líp.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 10. 2024 12:58

Můj názor by se dal přesně shrnout do té poslední věty od flora - "16" na tom nebude o moc líp.".

Mně pro mou práci prostě přechod z MBP14 na 16 nepřenese prakticky nic (a moc by to nenarostlo ani při srovnání MBA13 s MBP16). Pro mne je doma zásadně přínosné mít monitory dva - jako jeden mi stačí ten "malý" od NB, druhý mám nyní 4K 27inch. To mi umožní mít na každém něco úplně jiného a sledovat to bez jakéhokoli přepínání. Mít to na jediném monitoru plnohodnotně společně (dvě dost velká okna vedle sebe) je s přimhouřením oka možné na tom 4K 27inch, ale ani náhodou ne na notebooku 15-16inch. Na něm musím dělat stejně, jako na 13 (a v podstatě i na 11) - tedy v režimu jediného okna a přepínat. Na 13 je to o něco menší, no a co, tak se koukám trochu blíže. Rozlišení je v podstatě stejné (aspoň u Applu)...
Prostě mi větší notebook ani náhodou nepřinese nějaký kvalitativní skok v práci, pro mne je to maximálně "o trochu lepší", zato růst hmotnosti atd. se pozná okamžitě.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 15. 10. 2024 13:48

Velké displeje jsou návykové. Nejsou sice nutné, ale docela určitě většině lidí zvyšují produktivitu. Jsou fajn na fotky a mně vyhovují třeba i na různé posudky a konfrontace textů, protože na 32 palců 4k můžu umístit 2-3 pdf vedle sebe. Víc to připomíná pohodlnou práci s tištěnými materiály. Překlikávat a scrolovat na malém displeji je nejkratší cesta k depresi. Tudíž externí monitor k notebooku je pro mě must have. Horší je, že stravitelné konfigurace klapacích jablek začínají kolem 40 tisíc a vyžádají si ještě spoustu HW kolem (rozšíření portů, rychlá kapacitní úložiště...), což se mi nechce dávat, dokud mi funguje upgradpovatelný PC. Přechod na notebook bych zvážil, kdyby se z nějakého důvodu mobilita vyšplhala na vrchol mých priorit.

-- 15. 10. 2024 15:10 --

...notebook samozřejmě mám, ale je to starší kancelářský ultrabook, na kterém je práce s fotkami utrpení. Mám ho od zaměstnavatele, lepší toto než nic, ale svoje peníze bych za takovou věc nedal.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 15. 10. 2024 15:18

Někdy nevím, co si o tom mám myslet. Moji podřízení v práci mi tvrdí, že musí mít v práci 2 velké monitory a ergonomickou klávesnici a myš, že bez toho se nedá dělat. A já přitom vyřeším 90% úloh z iPhonu, když se mi nechce zapínat notebook a nejsem sám, znám minimálně 2 další, kdo to takhle dělá / umí.

Jasně, v principu jsou to jsou to převážně tvorby a úpravy textů, práce s grafikou jen minimálně, ale není nic, co bych (po operaci očí) neudělal z notebooku prakticky odkudkoliv.

Desktop jsem měl a mám jen soukromě na zpracování fotek a prakticky jenom kvůli odšumům, které na dřívějších Intel noteboocích trvaly dlouho.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 15. 10. 2024 17:23

To ti tvrdí správně. Být 8 hodin denně skloněný nad notebookem a mít ruku zkřivenou na touchpadu, to si člověk oddělá záda a chytnou ho karpály. Velký monitor dokáže přinést vyšší efektivitu práce, to by přímo zaměstnavatel měl trvat na tom, aby zaměstnanci nedělali na nějaké pidi obrazovce. Je přece velký rozdíl jestli v třeba v Excelu vidím najednou 40 řádků nebo jen 20. Jestli ti na práci stačí iPhone, tak to je hodně zvláštní, možná jen deleguješ práci.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 16. 10. 2024 05:46

K použití více monitorů - strašně záleží na typu práce… Pro mne jsou asi optimum dva - dělám různá monitoring řešení a je pro mne hodně přínosné mít jeden na různé Citrix připojení a vedle toho si nechat druhý (stačí i notebook) na jiné věci typu mailu atd.
Do jisté míry by to šlo nahradit ultraširokým monitorem (21:9 či jak to je), ale to beru v podstatě jako specifické řešení pro náhradu více monitorů od začátku myšlené.
Syn je top vývojář a ten jasně preferuji monitory dokonce tři, z toho navíc jeden na výšku (zcela nezávisle jsem to viděl i u jiných vývojářů lepší úrovně, není to žádný jeho úlet). Tam se nechá na výšku VSCode, aby bylo více řádků pod sebou a ve zbylých monitorech se na jednom ovládá zbytek prostředí a druhý je pro laděnou aplikaci.
Naopak třeba na editaci fotek jedu na jediném monitoru (raději velký) a i když má LR dobré funkce pro posun něčeho na druhý monitor, tak na to jsem si nějak nezvykl a nepoužívám vůbec.
Tohle se nedá prostě zobecnit, u některé práce více monitorů nepřinese naprosto nic (a někdy upřímně není ani moc rozdíl mezi velikostmi), jsou ale i obory, kde jsou zcela smysluplné monitory dokonce tři, ne-li více…
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 16. 10. 2024 06:52

Pro naši práci v kanceláři se to před lety ustálilo na dvou monitorech (27 nebo 32”).

Teď s přechodem na 3D má hlavní konstruktér 43” 4K monitor + 27” na výšku a je extrémně spokojený. To je trochu extrém, či spíš nezvyk.

Já si koupil širokoúhlý 38” s 1600 px na výšku a je to paráda, nicméně k němu stejně potřebuju ještě jeden monitor.

Asi ideál by byl ten 57” samsung, ale k tomu jsem se ještě neodhodlal. Navíc ten je herní a spoustu jeho parametrů nevyužiju.

K tomu upravování fotek - každý to má samozřejmě jinak. Mě ale přeci jen vyhovuje 16”, protože jsem schopen vyskládat v C1 všechny potřebné slidery bez potřeby v nich listovat. A já docela často upravuju fotky jen na tom ntb (proto jsem si ho koupil).
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 16. 10. 2024 07:00

Rozumím, že každý má své preference a komfort při práci je důležitý, ale musím se usmát, když slyším, jak někteří tvrdí, že bez dvou velkých monitorů, ergonomické židle a speciální myši prostě nemohou pracovat. Já jsem si prošel desítkami let práce na malých CRT monitorech, starých klávesnicích a obyčejných židlích. Nechci zlehčovat důležitost ergonomie, ale někdy to prostě působí, že technologie a vybavení se staly výmluvou pro neefektivitu nebo neschopnost přizpůsobit se. Dnes si mi stěžují kolegové ve věku 30-40 let, že mají problém s karpálním tunelem a na velkých monitorech nevidí chyby, které já vidím i na mobilu.

To mimochodem konstatuji občas i tady, že přes velké monitor nevidíte špatné zaostření.

A podobně s foťáky: občas mi hlava nebere, když čtu, že je pro vás třeba Nikon Z8 moc velký nebo těžký. To jste na tom fyzicky fakt tak špatně ?

To bych pak čekal, že se rozjedou úpravy fotek na mobilu místo na notebooku, ale nic. Na jedné straně miniaturizujete foťáky, ale pak potřebujete vybavení jako pro start rakety Falcon 9.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka