Canon EOS R systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod oldbas 9. 9. 2024 16:36

Taky myslím, že jsem asi plašil zbytečně. Jen mě to překvapilo a poslední dobou nemám moc čas si s tím hrát.
Ale chce to cvik, delší ohnisko vyžaduje určitou zručnost.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 9. 9. 2024 17:13

Nevím odkud je to číslo 8EV, na B&H se uvádí v popisu toto:

An Optical Image Stabilizer helps to minimize the appearance of camera shake by 5.5 stops to better enable working in low-light conditions and with slower shutter speeds. Also, when working with select cameras, up to 6 stops of stabilization may be available with the Coordinated Optical Image Stabilizer and In-Body Image Stabilizer.

A často pak nahlížím i na stránky Rockwella, on má sice poněkud svérázné názory, ale to neznamená že tam není možné najít užitečné informace. Ten uvádí na svém testování na R5 účinek stabilizace 4EV na širokém konci a 3EV na dlouhém, tj. konkrétně 1/125.

Jinak je to relativně levný objektiv, měli bychom mít od něho přiměřená očekávání.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 9. 9. 2024 18:00

Myslím že 8EV uvádí přímo Canon. Je to v kombinaci s IBIS.
Ale jsou to samozřejmě marketingové keci. Reálně je to kolem 4EV na dlouhém konci, kolem 3EV na krátkém konci.
A jak dokazuje moje praxe, někdy i míň.
V tomhle je OM systém z pochopitelných důvodu úplně jinde.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 9. 2024 19:40

Těch 8EV vzniklo nějak z CIPA metodiky, která mi u IBIS přijde dost divná (lze najít popis, to by bylo na dlouho).
Přijde mi, že Canon se tady zachoval dost podobně jako výrobci aut u NCAP testů - prostě své řešení hodně optimalizoval na maximální hodnotu CIPA, jen aby mohl udat maximum (těch 8EV je asi rekord, mimochodem více, než OM).

Ale zase bych to nebral nějak tragicky, je to sice poněkud oje.ávka, nicméně ale stabilizace Canonu nijak špatná není (IBIS samotný i kombinace s IS). Jen se to nesmí brát doslova, podle čísel by se mohlo zdát, že je absolutně nejlepší ze všech, ale ve skutečnosti mu mohou čelit nejen menší MFT snímače, ale možná je lehce lepší i fullframe Panasonic S a ani poslední Nikony si vůbec nestojí špatně.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 9. 9. 2024 21:42

Tak jasně že to beru s rezervou. Pro mě je ta možnost vůbec fotit z ruky při ohnisku 400mm malý zázrak. A pokud mohu fotit časem 1/30s (4EV) z ruky, je to fantastické. Už i to je na hranici praktické použitelnosti. Krom nějaké krajiny, nebo statických věcí. Cokoliv ostatní se bude hýbat samo od sebe. Takže ani netoužím po možnostech fotit takovým ohniskem na 1.sekundu.
Jen mě před pokládáním dotazů trochu rozhodilo, že nemám ostré fotky ani při relativně bezpečných časech. Mimochodem šlo o ranní focení motýlů. Vysloveně z nouze a abych se konečně dokopal ráno někam vypadnout. Ten objektiv RF 100-400 umí ostřit od caa.1metru, takže na takové potvory, nebo vážky vysloveně nabízí. A můžu potvrdit, že je skvělý. Horší světelnost v tomto případě vůbec nevadí, naopak je potřeba ještě clonit. K optickému výkonu nemám vzhledem k ceně žádnou připomínku. Mohu jen chválit. Ideální věc na telemakro většího hmyzu, zoo zahrady, krajinu, nebo turistiku.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 12. 9. 2024 05:16

Nový Canon RF 28-70/2.8 IS STM s hmotnosťou do 500g a cenou 1100USD môže byť veľmi populárnym kúskom v RF systéme.
https://www.canonrumors.com/canon-offic ... -8-is-stm/
https://petapixel.com/2024/09/11/canons ... osts-1099/
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 12. 9. 2024 07:43

Mohl by to být nový "lepší seťák". Jsem zvědavý, jak moc bude potřebovat digitální kolekce. Poslední dobou jsou korekce extrémní. Ale ve výsledku to asi nevadí, obraz vypadá většinou skvěle.
Já chci RF 20-70/4L IS STM. Tím bych nahradil 24-105 a 17-35. Canone, inspiruj se u Sonyho, prosím
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 9. 2024 07:54

S korekcemi je to "jak s kterými"...
Dobře fungují třeba korekce zkreslení u širokáčů - při mírném ořezu to může doladit fakt dobře. Naopak třeba korekce odfláklé vinětace (kdy některá skla mají bez aplikace sw opravy pokles i třeba 3EV) už rozhodně bez následků není a v rozích se to docela pozná.
Jinak ale 28-70/2,8 v menší velikosti mi smysl dává. Dost lidí brblá, že to nemá 24mm, ale osobně to moc neberu, reálně mám sklon k ještě širším sklům a raději při úspoře váhy doplním sadu o další sklo poskytující i ultrawide.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 12. 9. 2024 08:39

Tak zrovna objektivy Canon RF na vinětaci umí trpět celkem slušně.
Ohledně ultraširokého záběru mi dost často stačí těch 20mm. 24mm je dost málo, 28mm bych už nechtěl. Takže bych při použití 20-70mm ušetřil místo a váhu
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Da Gony 15. 9. 2024 18:36

Vidite canon 1dx měl už v 2012 tyhle úchyty napopruh.... Výrobci se k nim vrací až teď...

Obrázek
Da Gony
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JardaB1 25. 9. 2024 13:36

Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 10. 10. 2024 18:16

Jedna zlá správa na večer, keď som si konečne ako-tak obľúbil EOS R6 II požičiavaný od známeho, tak sa mu doslova rozpadla uzávierka a putuje do servisu. Je ešte v záruke a ani nemá nejak extrémne veľa nafotené (možno okolo 100-150tis), snáď to opravia rýchlo a za rozumnú sumu (ideálne zadarmo ako kedysi u 40D).
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 10. 2024 06:39

To je teda smůla.

U mé R6 II se patrně rozpadne nečinností, ještě jsem ji snad nepoužil :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 11. 10. 2024 07:28

Teraz trocha prekvapenie, v servise spomenuli že na nafotené vyše 350tis behom asi 15mes používania na akčné fotenia (hokej, futbal, moto, volejbal), nemysleli sme si že to bude až toľko veľa.
Čiže sa tomu čudujem menej, je to podobne ako keď sa porúčali 5DIII a 5DIV, lepšie než 40D (220tis), slabšie ako 1DIV (mal cez 750tis).
Asi môžem byť rád že na A7RIII mám na vyše 50% fotiek tichú uzávierku a tá mechanická ide k 300tis len teraz po 6.5 roku.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JardaB1 15. 10. 2024 17:55

Objektivy budou oznámeny 31. října 2024 :
https://www.canonrumors.com/happy-hallo ... r-31-2024/

Canon RF 24mm f/1.4L VCM
Canon RF 50mm f/1.4L VCM
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM Z
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka