Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod houghs 6. 8. 2024 15:11

Já bych fail asi nepoužil, ale na horší DR mám názor úplně stejný. Kvůli 3D trackingu bych určitě volil Z6III, i navzdory DR. Názor, že DR vůbec nevadí moc neberu, ale ani názor že je to velký problém Je to něco co zamrzí. Jak píše noxx, tak na limity v DR narážíme u většiny fotek v exteriéru. Většina problémů se dá řešit v PP, ale ne všechny.

A pak je tu ještě jeden problém. Horší DR znamená, že musím korekci expozice více tlačit do minusu, pokud teda chci zabránit přepalům ve srovnání s foťákem s lepším DR. A DR horší než 0,5 EV je už ztráta, která je citelná. Což o to, stíny se zesvětlit dají, na rozdíl od APS-C s relativně malou ztrátou kvality. Ale horší to je pokud chcete s fotkami pracovat bez PP, stáhnout přes Snap Bridge do mobilu a poslat přes WhatsUp. Stažení expozice o 1/2 EV je na hraně, ale větší hodnota je problém, fotka bez PP je nepoužitelná.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 8. 2024 15:24

Dolgor píše:Kvalita obrazu není AF.

Přes firmwary už se v řadě případů ladily i parametry převodu s vlivem na obrazovou kvalitu. Není zdaleka vše natvrdo zadrátované do hardwaru, k ovlivnění je toho taky dost. Například různé redukce šumu už na úrovni RAW se takto modifikovaly vyloženě běžně, ale i další věci.
Jinak já jsem nikde nenapsal, že to Nikon opraví na 100%, jen jsem spíš doporučil si přeci jen chvíli vyčkat s úsudky čistě s ohledem na charakter problému. Upřímně si taky myslím tak 70:30, že s tím nic nenadělají a buď to je vyloženě z principu anebo se budou muset fyzicky měnit převodníky a další věci, ale kdoví.

Souhlasím s tím posledním komentářem - Z6III je prostě hybrid, tak je to míněno a pokud je to zhoršení z principu a ne chyba, tak bez problémů věřím, že to tak Nikon udělal zcela vědomě.
Už je trochu na diskusi to o "cenové kategorii", aspoň zatím je cenově posazen celkem vysoko, ale to se může ještě změnit.

Ad D/R - popravdě tohle bych taky úplně nepodceňoval. Jak jsem zmiňoval, tak já teď mám hodně paralelně MFT a FF a reálně ocením vyšší DR při nízkých ISO daleko více než nižší šum. On se člověk občas fotkám třeba při ostrém slunci nevyhne a pak je často "tahání" hodně výrazné i na normální fotce, není to jen o teoretických testech. Tady to mám jako houghs - slovo fail bych nepoužil (a nemyslím si, že bych někde použil), ale úplně to taky nepotěší...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 8. 2024 09:28

Na Petapixelu zrovna vyskočil článek k těm horším DR (a vůbec není jen o Nikonu!) - https://petapixel.com/2024/08/06/camera ... -benefits/

V podstatě tam konstatují a ilustrují na příkladech, že výrobci na "čisté" fotografy s primárním zájmem o obrazovou kvalitu kašlou vlastně všichni a velmi ochotně se její části vzdávají, pokud to přinese jiné klady. Dokonale to shrnují tyhle dvě věty: "This is not to say that Canon, Nikon, or Sony are making bad decisions — or good decisions. It just is, but photographers who only care about dynamic range in photography are likely finding themselves feeling ignored.".

Já bych to za sebe naprosto podepsal, bohužel :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 7. 8. 2024 15:48

Výrobci dělají to co předpokládají že budou lidé kupovat. Jediný parametr k obrazové kvalitě v technických specifikacích je počet megapixelů. Pak rozhoduje fps, hodnota 20 už je prostě slabá, nezbytně potřebujeme aspoň 50. Samozřejmě k tomu potřebný buffer. Dále schopnost ostření v naprosté tmě a maximální rozlišení videa. Pokud my fotografové to budeme takto konzumovat, tak není divu že toto výrobci nabízí. Jsme úplně posedlí technickými specifikacemi. A k tomu všemu obměna techniky jednou za čtyři roky, samozřejmě vylepšená hlavně v uvedených parametrech.

No a když se podívá člověk kam se posunula obrazová kvalita za posledních 10 let a porovná to s tím jaký byl vývoj za předchozích 10 let tak je to na pováženou. Stačí se mrknout na fotky z D750 a porovnat to s aktuálními modely v testech. To je teda fakt pokrok.

Na to všechno je jediné možné řešení. Přestaňme hltat marketingové kecy a neustále kupovat nové modely. Upgrade dělejme tehdy, kdy uvidíme na fotkách zásadní změnu. Takovou, kterou uvidí i někdo další kromě nás.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Viaggi 7. 8. 2024 16:07

Houghs, múdre slová :-)
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 8. 2024 16:37

Vidím to stejně, pokrok v obrazové kvalitě mezi D850 a Z9 mám minimální.

Ale už jsem si na Z9 zvykl, občas sice ještě vytáhnu D850, ale je to párkrát do roka.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 7. 8. 2024 16:41

No ale co to řeší ?

Pokud se nebude nakupovat, nebude se vyrábět, koncerny se přeorientují na něco jiného, druhovýrobci též, opravny taky skončí …

Houghsi, proč ti vlastně vadí, že si někdo úplně jiný něco kupuje ?

Vždyť tě to nijak neovlivňuje, ne ? A přinejmenším to udržuje při životě výrobce, prodejce, opravny …

Nebo jde o to, že lidi kupujou něco jiného a podle jiných kritérií než ty ? A třeba nepřímo tím způsobili konec zrcadlovek ?

Nebo nějaký jiný důvod ?

Nic ve zlým, jen mě to zaujalo :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 7. 8. 2024 17:52

Už je to tady, tohle racionalizování nákupu techniky mě vždycky pobaví, ještě nadstavba, kdy to je GAS a kdy už ne.

Snad není nic tak špatného na tom si přiznat, že na fotoknihu z dovolené stačí i iPhone a cokoliv navíc je pro radost z focení. Absolutně se nestydím za to, že si kupuju techniku, kterou nepotřebuju a ze strany kvality fotek mi nic extra nepřináší. Jinak bych si těžko dopřál jakýkoliv fotoaparát po Nikonu D700. Můj názor, že takový koníček nemá smysl pořád házet do tabulky v excelu, buď si na to budget vyčlením a chci si něco koupit, nebo tomu tak není. Na focení pro radost moc nemění, jestli budu fotit Nikonem Z50 nebo Z9, často i výsledky budou dost podobné.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 7. 8. 2024 17:59

Vidím to stejně. Za posledních, řekněme 10 let, vidím rozdíl v obrazové kvalitě jenom z přechodu D7100 -> D750. Cokoliv dalšího už bylo spíš pro radost a nějakou konkrétní novou funkcionalitu nového těla. Na výsledné fotce se to prostě nijak neprojevilo. Jen jich mám díky nové technice víc a zřejmě i víc dobře zaostřených. Ale kdo z nás tady fotí primárně a výhradně pro výslednou fotku? Já myslím, že většina fotí pro radost z procesu samotného a většinou i radost z něčeho nového ;-). Ono je to v dnešní době těžké si udělat radost, když většina lidí má všechno hned a instantně, takže radost z nové - třeba užitečné věci do domácnosti nebo mobilu se limitně blíží nule. Tak aspoň ty koníčky nám tu radost (na chvíli) udělají.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 7. 8. 2024 18:41

Myslím, že odbíháte od tématu. To bylo, proč výrobci fotoaparátů rezignovali (posledních 10 let) na obrazovou kvalitu a zaměřují se na parametry jiné. Předtím to bylo jinak. Byla to reakce na článek na Petapixel a konstatování, že fotografové kteří by rádi viděli posun v obrazové kvalitě jsou ignorováni.

Co mě vadí či nevadí nemá s tímto tématem nic společného. GAS svým způsobem ano, protože pokud si kupujeme nové funkce které nepotřebujeme, tak netlačíme k výrobce k tomu, aby nás zaujali funkcemi které bychom opravdu efektivně využili. To nejsou mé nářky, to je zákon trhu.

No a o té radosti také nejsem úplně přesvědčen. Poslední dobou dost často tady čtu, že není co fotit. Já sám tento problém necítím, tak ta radost z focení úplně tak závislá na pořizování nové techniky možná nebude.

-- 7. 8. 2024 19:14 --

milann88: Neber to jako nějaký osobní útok, jen krátký komentář k Tvým jednotlivým tvrzením:

Snad není nic tak špatného na tom si přiznat, že na fotoknihu z dovolené stačí i iPhone a cokoliv navíc je pro radost z focení.
Nemyslím si to, musel bys mít dobrý iPhone a musel bys s tím iPhonem se naučit opravdu dobře pracovat. Ještě jsem neviděl trochu slušnou fotoknihu nafocenou mobilem.

Absolutně se nestydím za to, že si kupuju techniku, kterou nepotřebuju a ze strany kvality fotek mi nic extra nepřináší.
Za to není potřeba se stydět. Je to Tvoje svobodná volba jak utrácíš peníze. Já také nemám rád, když mě někdo poučuje že jsem si něco neměl kupovat. Utrácím peníze, které jsem si sám vydělal.

Jinak bych si těžko dopřál jakýkoliv fotoaparát po Nikonu D700.
To je trošku přehnané, určitě bychom po D700 našli foťáky s viditelným posunem v obrazové kvalitě.

Můj názor, že takový koníček nemá smysl pořád házet do tabulky v excelu, buď si na to budget vyčlením a chci si něco koupit, nebo tomu tak není.
Nikdy jsem o takové tabulce neslyšel ani by mě nanapadlo ji tvořit. A také nevěřím tvrzení, že když mám peníze tak to koupím a nepřemýšlím jakou užitnou hodnotu to přináší.

Na focení pro radost moc nemění, jestli budu fotit Nikonem Z50 nebo Z9, často i výsledky budou dost podobné.
Podobné můžou být za normálního denního světla ve fotoknize. APS-C má proti FF ve výstupu významné rozdíly a přechod na větší formát vždy přináší změnu v obrazové kvalitě k lepšímu.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 8. 2024 19:25

Co si kdo koupí je mi naprosto fuk, už jen proto, že by mi případnou kritiku brzy někdo právem omlátil o hlavu, v mých nákupech se taky najde dost věcí z kategorie "prostě mi to připadalo jako dobrý nápad" (či prostě GAS) :-) Nejsem sice v GAS nijak extrémní, najdou se daleko horší případy, ale k úplné imunitě mám taky dost daleko...

Spíš mi ale přijde, že možná v této poslední debatě je vidět odpověď na ten dotaz o kus výše v diskusi, "zda to u Z6III už nepřeháníme"... Podle mne ne - to, že Nikon schytal docela dost kritiky i od předních influencerů a opinion makerů je docela reálný tlak na něj, aby hledal do budoucna i jiné cesty (samozřejmě to samé bylo i u podobných debat u jiných značek). Sorry, ale pokud by se recenze a komentáře psaly čistě s růžovými brýlemi ve zmíněném stylu "jupííí Nikone, to se ti fakt povedlo", tak pak se výrobce jen utvrdí v tom, že ty problematičtější věci vlastně nikomu nevadí a klidně může příště zase něco ořezat, pokud se mu to bude hodit.
Změny samozřejmě nepřijdou hned (už proto, že zrovna u Z6III a dalších debatovaných přístrojů prodeje špatné nebudou), ale zároveň je nesmyslná i představa, že výrobci reakce nesledují. Na globálních serverech zcela jistě, ale ani české a jiné lokální stránky nemají vliv nulový, místní zastoupení minimálně lokální FB skupiny, ale často i některá fóra sledují ověřeně a také leccos "nahoru" předají...
A kdoví, třeba se jako další krok k rozšíření okruhu zájemců zase někdo zkusí více podívat směrem zaměřeným na fotografii a maximum kvality. Upřímně momentálně to mimo firem zaměřených na "středoformáty" důsledně řeší jen velmi specifická Leica, jinak to moc k vidění není. Na Petapixelu psali, že toto zaměření viděli naposledy u Sony A7RV, ale tak docela s tím nesouhlasím, z hlediska obrazové kvality to je velmi blízké A7RIV už z roku 2019 (v některých detailech i nepatrně horší), zamakali spíš na fungování foťáku jako takového (mimochodem velmi dobře)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 7. 8. 2024 23:08

Mě teda to tvrzení u A7RIV také zaujalo, nechápal jsem jak to bylo myšleno. Zda to byl foťák kde došlo k posunu obrazové kvality proti předchozímu modelu či zda se tím mínila jen prostá zmínka o obrazové kvalitě v propagačních materiálech. Došel jsem k závěru že platí to druhé.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod OnderCZ 7. 8. 2024 23:13

Taky je zajímavé, že si tu někdo přijde "odložit" příspěvek, v podstatě zkritizuje všechny aktivní členy, kteří tu dělají to pravé, čím diskuze je, co diskuze potřebuje. I proto sem každý den chodím, kvůli vám pánové, protože tu diskutujete a je to fajn číst. A on prostě jen napíše a dál se k tomu už vyjadřovat nechce. Všichni to tu probíráte, zleva, zprava, já to vidím podobně, občas souhlasím s pemarem, někdy s tomashr, někdy kroutím hlavou, že to vidím jinak než všichni ostatní, ale to k diskuzi patří.
Díky za toto fórum a za lidi v něm, našel jsem tu moc dobrých rad. Částečně i proto mám doma Nikon a FUJIFILM a jsem spokojený :)
OnderCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 8. 8. 2024 00:44

V několika dílčích věcech s houghsem souhlasím, některé vývojové trendy nepovažuju za pro mne užitečné, ale i přesto jsem měnič výbavy (obvykle co 4-5 let, žádný extrém). Každé výměně předcházelo zkoušení, nikdy jsem nelitoval, vždy mi přinesla něco cenného. Dokonce i Z6, který škarohlídi považují za foťák se slabým AF proti DSLR, má pro mě neocenitelné AF funkce, jež mi umožnily fotit, co mi dřív šlo jen s velkými obtížemi.

...105/1.4 je fajn, už si hraju...:)
Obrázek
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 8. 2024 06:39

To listí máš hrozně neostré, tři čtvrtě snímku úplně v pytli … ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka