Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 29. 7. 2024 20:18

Zajímavá místa.

Divoké barvy.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 29. 7. 2024 21:38

Souhlasím. První tři jsou dronem - projevila se divně silná aberace i posun barev, Ještěd je focený D750 (tam jsem s PP OK) a poslední dvě jsou X-T2, se kterou prostě zápasím.
U té fotky mostu zevnitř jsem schválně zvolil takovou divokou úpravu, bez ní to byl prostě most zevnitř :-)

No a teď se dívám, že i ta komprese tady na fóru dělá své. Po rozkliku a zobrazení v plném rozlišení se mi to zdá lepší.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 29. 7. 2024 21:48

U toho mostu bych stáhl saturaci.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 30. 7. 2024 07:16

Který to máš DJI dron? Co vím, tak asi všechny mají trochu složitě laditelné barvy (hlavně zelená je divná), ale zrovna s aberací jsem u AIR2S problém moc nevnímal.

U těch z Fuji mi Panská skála přijde OK (neříkám, že by nešlo něco jinak, ale celkem mne na tom nic nevadí a klidně bych nechal), ale u té Ploučnice jsou hodně divné barvy především té trávy vlevo dole. Čím to zpracováváš? Přijde mi, že (terminologií LR) nemáš úplně optimální primární profil pro převod, ale těžko říct...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 30. 7. 2024 07:42

Dron je Mini 3 Pro.
Pracuju primárně v LR Classic, jen tedy trochu starší verze kvůli staršímu MacOS. Nicméně každý RAW (i u dronu fotím jen do RAWu) jsem se naučil nejdřív prohnat PureRAW 3 a pak zpracovat v LR. Někdy ještě DNG z PureRAW proženu přes NIK Color Efects (opět starší verze 4).
RAWy z Fujiny to PureRAW zpracuje krásně, ale s DNG se už pak peru v LR. Navíc teď v LR nějak změnili načtení fotky, která "respektuje" nastavení foťáku a to mi moc nevyhovuje, takže se snažím přepínat do nějakého standardního LR profilu - buď Color nebo Landscape. LUTs, presety apod. v LR nepoužívám víceméně vůbec.

BW zpracovávám výhradně v NIC Silver Efex, kde mám svůj preset.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 30. 7. 2024 09:40

Mini 3 pro nemám, ale teda moje zkušenost byla, že zrovna u fotek z DJI PureRAW moc nefungovalo, místy až škodilo (jinak jsem s ním přitom velmi spokojen).
Obecně musím říct, že ale nejsem příznivcem plošného použití PureRAW, užívám ho jen cíleně (buď denoise anebo fotky z určitých skel, kde je přínos výrazný).
Chápu, že to děláš kvůli atypickému X-Trans demosaicu, upřímně netuším, zda může pak být nějaký zmatek s profily.

Ad LR a profily - default profil je normálně v preferences, to je tam už odedávna, celkem dlouho je tam pak i možnost, dát si pro každý foťák jiný. Já třeba mám pro OM-1 Adobe default a pro S5II mám Camera setting. Podle mně jsi asi nikdy tohle nenastavil a skočily ti tam ty camera profily, ale dá se změnit triviálně, viz screenshot.
lcprofile.jpg
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 30. 7. 2024 12:18

Díky. Doma na to mrknu. Asi to s tím PureRAW budu muset omezit a u Fujiny se zkusit vrátit k osvědčenému převodu RAWu do DNG nebo TIFFu přes CaptureOne s následným zpracováním v LR. Zkusím pár fotek a uvidím.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 30. 7. 2024 12:33

Ono PureRAW je fajn, ale prostě ti RAW předělá docela dost. Pokud se to aplikuje cíleně k řešení chyb, tak je člověk obvykle spokojen a zlepšení tu je. Ale přece jen aplikace tak trochu jen kvůli vyřešení demosaic, aby to pak měl LR jednodušší už trochu na diskusi být může, holt to s tím zacvičí více. Pro Fuji je asi pořád "svatým grálem" C1, ti umí XTRANS hodně dobře...
Tohle je ale na tobě, já Fuji momentálně nemám doma vůbec, tak nemohu nejnovější verze ověřit.

Naopak ale na ty profily v LRc mrkni, to se opravdu nastavit dá, jak jsem ukazoval výše - jak volba defaultu, tak naopak specifické odlišnost, jde i následně plošně změnit. Pozor, profil není to samé jako preset - ono se to může prolínat, ale obecně profil je skutečně jen o definici prvotního převodu RAW (demosaic, barvy a tak), preset se aplikuje až následně.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 30. 7. 2024 13:03

V samotné průrvě snímku z Ploučnice je buď odlesk nebo "špína".

Thomas Fitzgerald se pracemi s Fuji X-Trans rawy v Lightroomu jednu dobu intenzivně věnoval na svém blogu (pak přidával postřehy z CO i DxO). Má i nějaký kanál na YouTube.
Mělo by to být někde rok až dva zpět: Thomas Fitzgerald blog - All in Fuji X-Series
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod monikash 30. 7. 2024 13:48

Sony RX100/7, A6600, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 30. 7. 2024 14:06

wikxzen píše:V samotné průrvě snímku z Ploučnice je buď odlesk nebo "špína".

Thomas Fitzgerald se pracemi s Fuji X-Trans rawy v Lightroomu jednu dobu intenzivně věnoval na svém blogu (pak přidával postřehy z CO i DxO). Má i nějaký kanál na YouTube.
Mělo by to být někde rok až dva zpět: Thomas Fitzgerald blog - All in Fuji X-Series

Ano, je. A přiznám se, že na další fotce je to zřetelné ještě daleko víc a já vůbec netuším, očjde a proč se to udělalo. Vypadá to jak dešťové kapky, přitom bylo úplně sucho, ani nestříkala voda z potoka atd. Ale přičítám to své blbosti, protože 1) zapomněl jsem na objektivu (Samy 12 MF) UV filtr, 2) přidal jsem ND64x, 3) přidal jsem CPL. Takže tři filtry, silná vynětace (vyřešeno ořezem) a asi i nějaký typ optické vady z těch 3 filtrů a silného bočního světla. U jiných fotek ten den už to ale neudělalo. Zvláštní.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 30. 7. 2024 19:42

Přiznávat se není k čemu. Jen jsem dal podnět k případnému vyretušování toho esteticky vadného "fleku". :-)

"Přízemní vrabčák" - nakrátko omráčený po nárazu do zavřeného okna si potřeboval odpočinout na podlaze venkovní terasy - pár vteřinek poté ale na první pohled bez obtíží či vážných následků odletěl.

Obrázek
50R s 63/2.8
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 30. 7. 2024 21:17

Tak jsem si udělal rychlé srovnání převodu fuji RAWu v C1 a PureRAW:

Obrázek

Asi je jasné, co je z čeho ... tak to vypadá, že jsem přišel na svůj problém v PP fuji RAWů. Ostrost a celkový detail RAWu je viditelně lepší z PureRAW, ale ty barvy jsou fakt dost výrazné. A toto je zrovna fotka, kde to až tak netahá za oči, ale i tak je tráva docela toxická.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 30. 7. 2024 21:56

Saturovaná a barevně posunuté, obě dvě, ta vpravo více.

Asi bych si na to udělal nějaký profil nebo template, DxO má přímo profily pro korekci těl a objektivů.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 30. 7. 2024 22:39

Rozdíly v barevném podání fotek z D750 a z X-T2 jsou tak výrazné, že je těžko k uvěření že jsou od jednoho autora. Kolega v práci také fotí Fujinou, PP dělá v Zoneru a je zajímavé, že i od něho to barevné podání je posunuté a vyznívá to podobně jako zde. Což o to, laické veřejnosti se toto podání líbí, když to zjednoduším, tak ve stylu čím zelenější a modřejší tím lepší. Zato mě by takový barevný výstup, který nejsem schopen korigovat, dost trápil.

Jinak když se vrátím krátce ještě k té předchozí diskusi, vidím že velká většina by volila na dalekou cestu to nejlepší co má, se slušným seťákem, i s relativně omezenějším rozsahem. Odpovídá to zhruba tomu, co jsem viděl. Jistě ten Olympus má v tomto směru také velmi dobré využití, na týdenní pobyt v New Yorku, kam jezdím každý druhý rok, je to naprosto v pohodě, ale na čtyřtýdenní cestování po Austrálii asi ne. A pevná skla už vůbec ne, byl bych zvědav, kdybych pemara poslal k vodopádům Iguazú co za fotky by s tím pevným sklem pořídil. Ani na ten portrét, tam pak při focení na plnou díru se ztrácí kontakt s okolním prostředím. Rozpaky jsem měl nad fotkami když jsem naposledy pevným sklem fotil v Itálii. Připadalo mě, že stejnou fotku jak v Benátkách udělám u nás na náměstí.
houghs
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka