od tomashr 31. 7. 2024 08:53
Velké rozlišení je super v možnosti ořezu, to se okecat nedá.
Pokud ale člověk využije tak aspoň 80% plochy snímku, tak upřímně 24mpix opravdu bude vesměs stačit.
Zrovna jsem před nedávnem při úklidu viděl svoje staré fotky z EOS1DIIN tištěné na 30x45cm - rozlišení maximálně 8mpix, ale místy i drobný ořez, takže některé asi jen něco nad 6mpix a upřímně mne to nijak neuráželo. Tak polovina mi přišla úplně v pohodě i z dnešního pohledu, u půlky bych jisté námitky přeci jen viděl, ale zase když si vezmu, že by to šlo nyní projet přes Topaz pro pročištění a pak před tiskem ještě případně inteligentně zvětšit přes Gigapixel, tak by se do kategorie i dnes vyhovujících určitě dostaly minimálně tři čtvrtiny...
Podle mne je ale v tomhle trochu "divoká karta" 8K - pokud se přeci jen časem začne toto rozlišení a s ním i monitory a TV v 8K hodně šířit, tak najednou 24mpix už bude menší, než nativní rozlišení monitorů, což minimálně psychologicky bude problém docela závažný.
Jinak samozřejmě jak píšeš jde o marketing, kdy prostě "jen 24mpix" může působit blbě, ač realita je jiná. Ale přeci jen jak píšu výše, tak se najde i pár bodů, které jsou argumentem celkem reálným...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz