Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 7. 2024 07:40

Tak ono to stačit bude skoro vždy - co si budeme říkat, jak jsem si rýpl do pemara, že věta "při správné expozici není s DR problém" je oblíbená u MFT a dalších menších formátů, tak ona v reálu je vesměs pravdivá i u nich, takže to tady musí být tuplem OK. Navíc jak jsem už psal, vypadá to spíš na zblblý dualgain (to srovnání s GH6 a následným laděním u G9II/GH7 vůbec nebylo mimo mísu) a od ISO800 už je ztráta na Z6II nulová, takže pokud to někdo bude chtít primárně na akčnější focení, kde jsou vyšší ISO běžné, tak může na tuto debatu zapomenout úplně...

Jediné co mi na tom přijde blbé (mimo dopad v diskusích a testech) je to, že úplně neberu tu obhajobu ve stylu "náplastí za to je rychlejší snímač" - Z6III právě úplně rychlý stacked senzor nemá, sami tomu říkají "Partially Stacked" a je to spíš v rovině "není zas tak pomalý", ale nejde ještě o vyloženě rychlý snímač, kde by míra tolerance byla na místě (jako u Sony A9(II) proti odpovídající 24mpix A7), tady to zhoršení přeci jen udivuje více.
Ale uvidíme, s ohledem na ten jasný vliv dualgain to třeba i půjde poladit firmwarem. U zmíněného GH6 to nešlo, ale tam byl taky problém ještě výraznější, tak se ukáže, jak to bude tady.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Libb 5. 7. 2024 19:48

Ahoj, u Nikon Z8 zápasím (mimo jiné) s jednou věcí: tak nějak samovolně zapisuje fotky do náhodných složek. Třeba po focení najdu na kartě 2-3 složky (nejedná se o přetečení 10000 fotek) a fotky v nich jsou poměrně náhodně. Celkem spolehlivě se to stává při změně objektivu, nebo když vyndám kartu, abych si skopíroval fotky a pak ji vrátím a fotím dál.,
Je tam nějaké nastavení, které jsem přehlédnul?

A ještě jedna věc, mám nastavené dvě uživatelské nastavení: ateliér a přirozené světlo. Jenže půlka věcí se nastavuje přes uložené nastavení (třeba režim) a druhá přes banky (třeba mód displeje). Je nějaká možnost, jak přepnout tohle všechno najednou? Teď to musím dělat na dvou místech. Z7 to měla pro mě líp...
Libb
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PHiLiPZ_ 6. 7. 2024 07:33

Vypinas fotak pri zmene objektivu alebo vybrani karty?
Robi to s roznymi kartami?
Skusal si preformatovat kartu?
PHiLiPZ_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Libb 6. 7. 2024 09:32

Vypínám, jen zcela výjimečně zapojení (btw někdy trvá dost dlouho, než se zavře závěrka).
Mám dvě stejné karty, dělají to obě.
Formátuju před každým focením.
Libb
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 7. 2024 11:41

Jedna zkušenost z jiné značky, která nemusí platit na Z8, ale je k tématu...
Přijde mi, že některé přístroje nemají úplně rády to neustálé formátování karet a právě po něm často vytváří atypicky složky, narušují posloupnost číslovaní a tak. Osobně jsem od jisté doby popravdě začal preferovat mazání (Erase All) a opakované formáty nedělám (v minulosti jsem je dělal, je to změna názoru).

Dodávám ale, že já narazil opravdu spíš na zmatky s číslováním atd., že by se mi udělaly po výměně objektivu dvě složky si nevybavuji. Ale to už může být specifikum Z8...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 6. 7. 2024 12:16

Za viac ako rok so Z8 sa mi to nestalo. Formatujem stale vo fotaku.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 6. 7. 2024 19:23

Mně nabízí Z9 dva typy formátování, plnoformátové a rychlé. V naprosté většině případů mi stačí to rychlé a tam jsem žádný podobný problém nezaznamenal. Poukázkou na problém jsou karty, používám Delkin Black a musím zaklepat, funguje zatím dobře a žádné podobné věci nedělá. Ony ty karty mají svůj vlastní firmware a tam může být zakopaný pes. Další poukázka na problém jsou Windows, které mají podobně jako Windows spoustu verzí a “vylepšení”, Android ale není o moc lepší. Také formátuji jen ve foťáku. Jako záložní kartu mám Sony Tough a ta funguje sice pomalu, ale také bez problémů.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 8. 7. 2024 07:39

Toto je zaujimavy problem, ake su moznosti nastavenia zapisov/vytvarania suborov/zloziek? mozno aj tam moze byt nieco zle, resp. je nieco inak nastavene.
A klasicky - formatovanie v PC a nasledne vo fotoaparate, reset nastaveni fotoaparatu, aktualizacia FW, ine karty,...
Leica uz dlhsie riesi dost velky problem u SL3, kedy sa po vybrati baterie z fotoaparatu (bez vypnutia) resetuje pocitadlo na fotkach a zacnu sa prepisovat tie, co boli nafotene ako prve (cize aj zaloha na druhej karte).
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Libb 8. 7. 2024 13:58

Odpovím způsobem, který nemám rád, ale co už: měl jsem 750D , 850D, Z7, Z7 II a teď Z8, všude jsem tohle měl nastavené stejně a nedělo se to. Ale dneska ověřím, jestli tam není něco navíc, co by to mohlo způsobovat.

btw děje se někomu, že se oloupává paměťová karta? Asi tím, jak se zahřívá nebo co, nevím, ale při vytahování z foťáku se postupně takto olámala. Mám dvě, dělají to obě, měl jsme předtím Sony XQD a také to udělala. Chovám se k ní slušně.
Obrázek WhatsApp, 2024-07-08 v 13.57.05_c812ab03.jpg
Libb
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 8. 7. 2024 14:12

Tak jsem si pořídil Z8. Úchop je jak na míru pro moje ruce. U Z6II je úchop v pohodě u menších skel, ale s většími, např. se 100-400, ten úchop byl už horší. Spodní část dlaně byla ve vzduchu. Se Z8 to sedí parádně a líp se s tím fotí. Autofocus je úplně jinde. Nikdy by mě nenapadlo, že mi tahle řada tak sedne. S popruhem peak design slide se to i stabilněji nosí a drží to lépe (měl jsem předtím Slide Lite). Z7III třeba jednou bude, ale s většími skly by to bylo nepohodlné podobně jako se Z6II. Ten mírně slabší DR nějak přežiju, v praxi ten rozdíl asi stejně tolik nepocítím. Super je i ta možnost zvuku "závěrky" při focení. Nebude to plašit zvířata.

Časem si pořídit 600 6.3 a nebo dát ještě šanci 180-600 když mám to větší tělo. 600 6.3 stojí dost, ale láká mě nejvíc jako další sklo po 100-400. Ty dlouhé ohniska mě fakt baví.

Zatím jsem se Z8 přes víkend cvaknul pár fotek v zoo v Táboře a fotil u rybníku šídla a vážky. Řada fotek, který bych se Z6II nestihl zaostřit jsem vyfotil rychleji. Zatím se s tím seznamuji a teprve zkouším možnosti. Všiml jsem si, že baterka žere víc než u Z6II, ale to se dalo asi čekat.

U toho popruhu je to taky mnohem lepší když jsem z foťáku sundal ty stříbrný triangly jak je defaultně na uších těla. Nedával tam ani ty kulatý kroužky od Peak designu. Rovnou jsem protáhl ty peak design kotvičky dírama s pomocí zubní nitě a tah jsem dělal přes kombinačky :-) Ručně by to nešlo. Líp se to pak nosí na těle a méně se to kývá.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 8. 7. 2024 14:35

Má Z8 na to přímé protažení kotvičky dostatečný průměr, aby se nepoškozovala? Tady bacha - co vím, tak jedna skupina případů, kdy někomu foťák s PD upadl nebyla o těch některých horších sériích anchors, ale právě to někdo na prasáka prorval "jak to šlo" a pak se to narušovalo...
Popravdě moc nechápu, co spoustě výrobců (tohle není jen o Nikonu) hráblo, že vnímají jako dokonalost ty "kolíky" s malou kulatou dírou a k tomu triangl - Nikon, Sony, Olympus, skoro všechny Fuji, dlouho Panasonic, jak kdyby opisovali jeden od druhého :-(
Třeba Canon přitom má pořád ty klasické úchyty na plochý pásek, ideální i na kotvičku, Panasonic se k tomu také vrátil počínaje S5II (dříve měl taky to co Nikon a další, ale opustili to).
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PHiLiPZ_ 8. 7. 2024 14:47

Tiez mam PD anchor priamo v ocku, u D810 aj u Z9. Neplanda to, je to tiche, zatial bez znamok opotrebovania. Ak by sa to malo predrat, malo by to byt kvoli inej farbe lanka vnutri viditelne.
PHiLiPZ_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Titan_66 8. 7. 2024 14:48

Když jsem to tam protahoval, tak nebylo to vyloženě násilím, jen jsem trošku zabral a protáhlo se to jak po másle. Ty kombinačky jsem použil hlavně, abych si nepořezal prsty od zubní nitě, tahat to rukama by byl horor. Pocitově mi přijde, že to tam drží stabilně.

Ty triangly, nebo kroužky od PD ti akorát rozkejvou tu stabilitu.

Pevně budu doufat, že s tím snad nebude problém, ale na internetu jsem viděl, že to takhle používá dost lidí. Ty očka na těch uších mají ty díry řekl bych dostatečně velké i na tohle.

-- 8. 7. 2024 14:50 --

Philipz_: Tak paráda, jsem rád, že to funguje :-)

-- 8. 7. 2024 14:53 --

Vypadá to takhle zhruba:

https://www.reddit.com/media?url=https% ... bf84bb8531
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 8. 7. 2024 14:59

Ta fotka vypadá dobře, díky za info. Asi je u Z8 díra malinko větší, než u toho, kde jsem to kdysi zkoušel, tohle by mohlo být v pohodě.
Jinak důvody mi vykládat nemusíš, to vidím stejně - ten mezikus ve formě kroužku či trianglu tomu nijak nepomáhá :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 25Paladin 8. 7. 2024 16:28

Libb píše:btw děje se někomu, že se oloupává paměťová karta? Asi tím, jak se zahřívá nebo co, nevím, ale při vytahování z foťáku se postupně takto olámala. Mám dvě, dělají to obě, měl jsme předtím Sony XQD a také to udělala. Chovám se k ní slušně.
Obrázek WhatsApp, 2024-07-08 v 13.57.05_c812ab03.jpg

Áno deje sa mi to isté. Karta Sony XQD používaný v Z6. Aj ti prestala niektorá z nich fungovať?
25Paladin
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka