psal jsem
Že by to bylo způsobeno oxydací konektorů se mi nezdá protože jsem baterku vkládal do portu opakovaně a "vyřešila" to až teprve ta cca 10 minutové pauza.
takže kontakty bych viděl jako méně pravděpodobnou možnost.
Asi nade mnou někdo vypustil klatbu, ta nabíječka je jen jednou z věcí, které se mi teď dějí.
Ještě k OM-1 možná vlivem chladu (teploty byly v obou případech pod nulou):
1) Zkoušel jsem fotit s Hires z ruky na OM-1 a 12-40/2,8 a u části fotek na 12 mm jsou zatemněné 2 rohy.
Píšu části, protože to je na všech fotkách od určitého času focených na 12 mm. U jiných ohnisek od 13 mm (a od stejného času) to není na žádné. Stejně tak na 12 mm před tímto časem. Kdyby to bylo na jedné fotce, tak si řeknu jsem trouba a nacpal jsme tam ruku, ale je to na všech fotkám nacvakaných ke konci focení během cca hodiny. Že by byla nějak křivě nasazená sluneční clona jsem si nevšiml.
Viz přiložená fotka (neřešit prosím obsah, jen je to tady výrazně vidět). Nesetkali jste se s tím? Co může být příčinou? Chladno?
2) Fotil jsem v režimu priority clony a najednou vidím, že rolerem měním čas místo kompenzace expozice. Chvíli jsem nechápal až jsem si všiml, že na displeji je režim S, na voliči režimů bylo ale A. Až po přepnutí voliče režimů na S a zpátky na A začal opět fotoaparát fungovat jak má.