Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod rodri 22. 1. 2024 18:38

150-600 by bylo zajímavý sklo, ovšem udávaná cena 2700 ecek už tak zajímavá není vzhledem k tomu, tě Sign a Sport o stejným rozsahu stojí polovinu. A to je ta drazsi varianta.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 1. 2024 19:00

Tak Sigma 100-400 je taky o dost levnější než Oly 100-400 (o Leica 100-400 na L mount nemluvě) a nikdo si celkem nestěžuje… Je to hodně o tom, jak moc to upraví, zrovna u té 100-400 je změn celkem hodně. Kdyby šlo jen o “přelepku”, tak pak by růst ceny byl o moc, ale pro větší remake to zas tak mimo není. Ale stejně jsme jen v rovině rumors, tak jsou spekulace asi zbytečné, zejména pokud by bylo správné info, že stačí počkat něco přes týden.

Já mám spíš problém s tím, že se mi nelepší problém s rukou, o kterém jsem tu něco zmínil loni a vypadá to, že sklo jako Oly 100-400 je pro mne asi limitem, já prostě to kilo navíc nedám :-(
Zrovna laboruji i s fullframe Lumixem, právě 150-600 bych teď mohl mít za super cenu fakticky nové v bazaru Megapixelu, ale prostě se toho bojím, u verze MFT to bude hmotnostně asi stejné. Ach jo, to bylo krásné, kdybych při naplnění rumor mohl řešit jen cenu, ale bohužel jsou i jiné věci :-(
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 1. 2024 10:21

Ještě poznámka - fakt to chce vyčkat, mohou nastat určitá překvapení. Dejme tomu berme za jistotu (tak 90%) že to bude remake Sigmy.
Ale je například pořád otázka jaké - logicky by se čekala modifikace Sports pro MILC, ale taky je možné, že se odrazí od starší Contemporary (ta je jen pro DSLR). Tu by museli překopat více, ale právě pro MFT by to mělo hodně co do sebe, tato verze je kompaktnější a lehčí - o cca 200g i při srovnání DSLR verze proti MILC, po zkrácení zadní části by to bylo spíš alespoň o 300g, což není zanedbatelné. A popravdě s podobným odlehčením by má ochota připlatit si určitě rostla, dalším bodem k ochotě platit by bylo, kdyby to tentokrát mělo plný SyncIS atd.
Prostě ta variabilita je nemalá, umím si představit snadno situaci, kdy mi těch cca 65-70 tisíc bude připadat jako super cena, ale taky situaci, kdy budu jen naštvaný s pocitem, že ze mne dělají pitomce...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod NevimAVM 23. 1. 2024 12:19

Tak ona je ještě varianta, že ta cena může být uplně jiná ve finále a debatu můžete začít nanovo :)
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 1. 2024 12:30

Ono může být jinak úplně cokoli :-) Ale ta avizovaná cena je z hlediska rozdílu proti Sigmě celkem hodnověrná (podobný poměr jako u 100-400), tady si nemyslím, že by to mělo být nějak zásadně jinak.
Překvápko by mohlo přijít spíš z jiných konců - třeba kdyby sklo nakonec remake Sigmy nebyl, nebo by to bylo překopané opravdu úplně totálně (fakticky zcela nový objektiv) a tak.

No prostě si počkám, stejně jak píšu výše možná budu s nákupem váhat z úplně jiných osobních důvodů, tak je na vše dost času :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod NevimAVM 23. 1. 2024 20:48

Oficial OM system:

Už se to blíží! Brzy zveřejníme aktualizaci roadmapy objektivů M.Zuiko včetně podrobností o novém super teleobjektivu 150-600mm F5.0-6.3
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 26. 1. 2024 11:17

Podla Amazonu by Ta OM Sigma mala vazit zhruba o pol kila viac nez FF verzia. To je celkom zaujimave: https://www.43rumors.com/om-150-600mm-l ... on-canada/
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 1. 2024 11:56

Podle mne je tohle blbost - nějaká hmotnost balení a tak...
Fotky vypadají tentokrát přesně jako Sigma Sports - rozložení prstenců, ovládací prvky vše, změn méně než u 100-400, na tom se podle mne přes půl kila nabrat prostě nedá (pro Lmount váží cca 2100g).
Ale design je na fotkách hezký, mně se Sigmy obecně nelíbí, u 100-400 jak remake pro OM, tak pro Leicu na L-mount vypadal za mne lépe než originál, tady to podle prvních fotek vnímám snad ještě lépe.
Aby to zvedli o 600g v hmotnosti, tak to by museli fakt brutálně předělat - masivní kov a tak a tomu u "nePRO" lze jen těžko věřit.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 26. 1. 2024 12:06

No sam by som sa asi tiez udajmi Amazonu pred predstavenim neriadil, len mi to prislo zaujimave :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 1. 2024 12:22

No minimálně to asi potvrzuje cenu... Pokud je ta cena bez VAT (nevím, jak je to s těmito předpisy pro eshopy v Kanadě, ale spíš ano), tak pak by to v ČR dělalo něco mírně nad 60 tisíc - to by bylo o něco méně, než se čekalo, byť pořád více, než "originál" třeba pro L-mount.

Když nechám stranou své zdravotní problémy odrazující od koupě, tak musím říct, že jinak by to zajímavé bylo. EQ1200mm bez TC při F6,3 není právě málo, navíc by to mělo chodit i s konvertory (Lmount verze to umí a asi není důvod, aby to tady bylo jinak), což by znamenalo při F9 840mm, tedy EQ1680mm.
Pro kratší ohniska to zas tak ideální není, 100-400mm je hmotností poloviční a světelnost je stejná (mám dojem, že Sigma 150-600 má 6.3 už na 400mm, takže opravdu stejné), ovšem mít v základu ještě o 40mm víc, než má 100-400 s TC1,4x a zde už s o 1EV lepší světelností zajímavé je hodně a osobně bych to asi využít uměl.
Jiná věc ale je, že pokud bych si to koupil, tak bych dost možná ani neuvažoval o prodeji 100-400, rozdíl velikosti a hmotnosti je fakt velký a třeba do zoo bych preferoval spíš 100-400, tam zas tak velký požadavek na rozsah víc než 400mm není, naopak by tam občas vadila přeci jen větší nejkratší zaostřitelný vzdálenost atd.
Prostě by to byl další krám :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 1. 2024 16:21

Doplňuji - tak nějaké komplexní specifikace vylezly. Hmotnost je v pořádku - 2065g, což je v podstatě to samé, jako L-mount verze, žádný problém.
Co je super, pokud se potvrdí, jsou data o stabilizaci. Jednak by to mělo umět SyncIS, což je podstatné hodně, navíc ale i hodnoty pro samotný IS jsou dost zajímavé a přijde mi, že možná Sigma do této modifikace pro 150-600 dala IS z novější 60-600, to by bylo fajn. Na FF MILC (L mount a Sony) je 150-600 o něco starší a tak má IS o něco horší, než nový 60-600, je možné, že zde už je novější IS.
Popravdě tohle je pro mne zásadní, u 100-400 byl jediný skutečný problém horší výkon stabilizace, jak je OM braný za krále stabilizace (vesměs právem), tak kombinace s tímto sklem je jako jediná objektivně spíš pod průměr. 400mm už je na IBIS moc a IS ve 100-400 není nijak skvělý. Náprava této vady u 150-600 je hodně silným argumentem...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod NevimAVM 27. 1. 2024 20:26

Mohu potvrdit :) To by bylo hodně fajn.. obecně 1200mm při takové ceně zní moc zajímavě, takový Gandalf light :)
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 28. 1. 2024 09:38

Mám nabíječku BCX-1 a při nabíjení 2 baterek na levém portu rychle blikaly diody. Podle manuálu je to chyba nabíjení. Nic víc k tomu není uvedeno
Po vytažení a novém nasunutí baterky nebo i po přehození baterií mezi porty opět blikaly diody u levého portu. Pravý port nabíjel. Když jsem vytáhl šňůru ze zásuvky a cca minutu počkal a baterky znovu vložil do portů, tak to opět blikalo u levého portu. Nechal jsme pak nabíjet jen baterku v pravém portu a levý zůstal prázdný a po cca 10 minutách jsem zkusil vložit baterku do levého portu a už se chyba nabíjení neprojevila a baterka se nabíjí,
Nesetkali jste se s tím někdo? Že by to bylo způsobeno oxydací konektorů se mi nezdá protože jsem baterku vkládal do portu opakovaně a "vyřešila" to až teprve ta cca 10 minutové pauza.
Přílohy
bcx.jpg
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Qaqesec 29. 1. 2024 01:11

Na tvém místě vzhledem k ceně té nabíječky bych to reklamoval.

Mám náhradní double nabíječku od Patony pro EM1 MIII. Dobré je to, že je možnost nabíjení přes USB, takže ji beru na cesty a dobíjím v autě.

Pro OM 1 vidím tady Patonu:

https://www.immax.cz/nabijecka-foto-dua ... -1-p15158/
Qaqesec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 29. 1. 2024 07:56

Dík za tip na jinou nabíječku,
Z počtu reakcí soudím, že OM nabíječka není příliš rozšířená a nebo jsem první, komu se to stalo. :-(
Uvidím, jestli se to bude opakovat, pak mi nic jiného než reklamace nezbude.
yorg
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka