Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 6. 12. 2022 19:18

Manželka si vyzkoušela oba foťáky coby kameru. Rozestavěl jsem do prostoru v obýváku A4-ky s portréty vnoučat a pak já jsem se pohyboval po pokoji. Fujifilm X-S10 s 23/2 jí přišel pohodlný do ruky a únosně lehký k dlouhodobému držení, hledáček nepoužila, filmovala přes displej. Hodnotí to podobně jako já, dokud se Fuji drží toho, co chci, tak pohoda, ale jakmile se ztratí nebo jakmile chci ostřit na jiný obličej, tak je to konečná. Někdy za obličej považoval i zmuchlané triko. Když jsme vypnuli detekci obličejů, tak se dá umístit ostřící oblast na střed a ono to vždy přeostří na to, co je uprostřed. Trasování ale nic. Jak žena řekla, znamená to vydržet po celý videoklip s jednou kompozicí.
Nikon Z50 s fullframovým 35/1.8 po aktualizaci firmware z 1.0 na 2.3 (půjčovna zřejmě neaktualizuje) se drží výborně zvoleného obličeje nebo vlastně jakéhokoliv předmětu.
Žlutý rámeček ukazuje, co trasuje. Pokud se ztratí, tak OK -> bílý rámeček na střed -> ponechat nebo šipkami posunout na xicht -> OK -> a zase trasuje dál. Podle manželky je to OK, ale pak to mačkání tlačítek jak na Fujifilmu, tak na Nikonu slyší jako hlasité cvakání na výsledném videu, což znamená drobný kus té zvukové stopy vystřihnout. No....
Za 5 minut už hlásila, že s tou Nikkor Z 35/1.8 S je to těžký. Tak jsem tam dal 16-50/3.5-6.3. Podle ženy krásně lehký do ruky, ale tmavý a moc žlutý obraz na výsledném videu s nekvalitním obrazem (ISO 2000) a navíc (!) výrazně hůř drží trasovat motiv.
Takže manželka má vybráno: chce Nikon Z50 + Fujinon 23/2. ;-)
Moc to na sebe nepasuje, ale zkusím to kladivem. :-D
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 6. 12. 2022 20:35

Foto ABC: jak tady čtu tu vaší video anabázi tak bych to viděl na:
Panasonic Lumix GX9
https://www.digimanie.cz/recenze-panasonic-lumix-gx9-postrehy-z-praxe/7333
a objektiv:
https://www.digimanie.cz/recenze-panasonic-leica-dg-summilux-15mm-f1-7-asph/7209
Je to již starší model, ale splní to výsledek.
Pak už asi jen ten iphone jak tu někdo radil...

-- 6. 12. 2022 20:36 --

je to lehké, skladné a nenápadné...

-- 6. 12. 2022 20:37 --

ještě je možnost také skvělého "palačinkového" skla Lumix 14mm/f2.5.
S tím je to kapesní záležitost...
foto1977
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FotoABC 7. 12. 2022 06:43

foto1977: bude to tak 2/3 video, 1/3 foto. A samozřejmě pro mě to bude sonda do bezzrcátkového světa, jak se to vyvíjí, i když chci zůstat u zrcadlovky D500. A jak teď fotím s těmi 2 bezzrcátky, tak mě to tím spíš utvrzuje v tom, že tyhle titěrnosti nejsou pro mě, je to trošku jako pro panenky, ergonomie D500 je pro mě subjektivně dramaticky jinde.
Ale přesto se mně nechce pořizovat m4/3 do špatného světla. U toho skla 15/1.7 píší, že nic moc na plnou díru, přičemž teď o víkendu jsem jak Fujinon 23/2, tak Nikkora 35/1.8 nepřiclonil prakticky nikdy. Kdyby měly zaseklou clonu, tak si toho nevšimnu.
Zjišťuji, že půjčovna neaktualizovala firmware ani u X-S10 a trvalo mně, než jsem zjistil, jak se vůbec u něj najde verze firmware, hledal jsem to v menu jako u Nikona. Tak dnes poslední den ještě zjistím, zda video není vylepšené firmwarem. Umělci, ... půjčují fotoaparáty zásadně s firmwarem 1.0.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 7. 12. 2022 07:36

Já vím (a plně respektuju), že máš k MFT odpor, vypěstovaný stykem s nejmenovaným členem tohoto fóra, ale podle mě informace, že 15/1,7 není na 1,7 ostrá, nemůže být pravdivá.

Ale ty ostatní věci, co sleduješ - špatné světlo a spolehlivost AF - tak tam bych Panasonic moc nedoporučoval.

Skoro bych se zkusil podívat na Sony APSC, pokud ti k tomu někdo poradí potřebné zasklení. Tam by AF měl být špičkový a velikost je taky vyhovující.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod JardaB1 7. 12. 2022 07:44

Venus Optics to announce a new Laowa 19mm f/2.8 Zero-D GFX lens :
Read more: https://photorumors.com/2022/12/07/venu ... z7mlR5e2j1

Laowa 19mm f/2.8 Zero-D GFX
77mm filter thread 5 aperture blades
82.6mm x 80mm in size About 546g in weight
About $999
Zero distortion Minimal vignetting wide open
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 7. 12. 2022 11:17

Davidof: to není odpor k MFT, to je prostě jen to, že do špatného světla je optimální full frame, APS-C je určitý kompromis a MFT ještě větší a 1'' úplně největší.
O 15/1.7 nevím osobně vůbec nic, prostě jsem si jen přečetl ZDE doporučovanou recenzi od Šurkaly a nic víc nevím.
Sony APS-C - tam bych zase bral tělo nebýt tak drahé a nemít tak nepochopitelné menu a další volby, že Fujifilm je proti tomu paráda, ovšem už 2x jsem se na něj přestal koukat kvůli sklům. Ono zadání: lehké sklo výborné na plnou díru je opravdu challenge. Já vím, že video snese hodně a není to tak tragické, ale fotky bude dělat taky. A máme A3+ tiskárnu s tankovými inkousty Epson EcoTank L8180 s extrémně levným a přitom dost kvalitním tiskem a nechci zase manželce vysvětlovat, že A3+ se tisknou z mého Nikon D500, ale z jejího mobilu Sony Xperia 5 II nikoliv. Docela jí tím štvu, když řeknu - "hele tohle vyfotíme kvalitně mou zrcadlovkou". Prostě taky jde o to, aby bylo jedno, jestli to vyfotím svým foťákem nebo ona tím svým. No a APS-C bezzrcátka se slušným sklem mají výstup přinejhorším stejný. Takže si prostě představuju, že jí koupím co nejlehčí tělo, k tomu lehký šero-tma zoom do exteriéru za slušného světla, který prostě bude opticky srovnatelně kvalitní s tím malým Nikkorem 16-50/3.5-6.3, no a do interiéru něco jako 23/2 nebo 24/1.8 s dobrým výkonem na plnou díru, ale zase lehké, no a pak jí třeba časem dokoupím světelnější skla, která budou těžší, ale na pár výjimečných záběrů bude ochotna je nasadit a udržet a já to stejně budu nosit v batohu nebo brašně. Jako s mou zrcadlovkou taky udělá 5 snímků a pak mně to vrátí se slovy: "hele vezmi si zpátky už tu těžkou krávu, mě už bolí roce a záda (má ČID na páteř a váží méně, než polovinu mé váhy)" 20 let jsme mívali společnou kinofilmovou Yashicu s 38mm f/2.8 a s tím byla zvyklá hopsat celý den. S JVC DV kamerou točila našeho syna taky furt. Ještě s Olympusem C-300 Zoom, který byl lehoučký, jsme zase fotili společně. Jenže jak jsem šel do DSLR, tak jsem jí prakticky fotografování "ukradl" a všechny pokusy to něčím pro ni nahradit, nevyšly. Vždycky to bylo dramaticky méně kvalitní, třeba Nikon J1, to byl lehoučký foťáček, ostřil při videu výborně, ale 1'' snímač s horším výkonem, než Sony 1'', ve spojení s f/3.5-5.6, to byla tragédie.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 12. 2022 11:50

Já si malinko rýpnu - to pořadí FF/APS-C/MFT za slabého světla platí za situace, kdy zaprvé máš na všech stejně světelné sklo (a neřešíš případné velikosti) a za druhé opravdu chceš zmenšit DOF a tedy je "plná díra" ve všech případech samozřejmost.
V reálu ale leckdy není pravdou ani jeden z těchto bodů a pak se to může hodně srovnat.

Sám se do této konkrétní debaty moc nemíchám proto, že se točením videa nezabývám a navíc se mi některé tvé požadavky úplně nezdají. Nicméně co tak registruji od jiných lidí, tak není úplně marné použití E-M1III od Olympusu (což se dnes dá z druhé ruky sehnat za fakt nízké ceny). Není to na pohled speciál na video (a ani to o něm nikdo netvrdí), v reálu ale nenatáčí vůbec špatně a přidává k tomu jednak skvělý IBIS pro stabilizaci a proti Panasonicu se hodně slušně chová i AF. Při točení lidí je totiž docela na výši, u tohoto modelu ještě nebyly AI režimy zvířat/ptáků, ale face/eye bylo docela hodně doladěno. Ve výsledku vím o více lidech, kteří měli Panasonic kvůli vymakanému videu, ale přesunuli se právě sem, protože reálné výsledky byly zajímavější, než to vypadalo "papírově". A skla jsou vesměs hodně dobrá...

Jinak ale Fuji ti rozmlouvat určitě nebudu, na focení je to velmi zajímavé, na video by mohlo nakonec s přimhouřením oka také jít. Sony APS-C podle mne posuzuješ správně - AF je v pohodě, menu se dá přežít, ale se skly pro APS-C je to všelijaké, nejeví se mi to jako moc dobrá cesta, to už spíš jít rovnou do FF.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FotoABC 7. 12. 2022 12:31

tomashr: tak jako samozřejmě jestli snímač pochytí víc světla proto, že je fyzicky větší nebo jestli pochytí víc světla proto, že světlo projde fyzicky větší dírou (ohnisková vzdálenost dělená clonovým číslem), je z hlediska využitelného signálu celkem jedno, z celkového množství signálu se vaří výsledek. Pochopitelně je důležité i jak se ten výsledek uvaří, jestli se signálem plýtvá nebo ne.
Jinak pochopitelně v profesionálním videu se malá HO objevuje hodně a využívá se zaostření na konkrétní osobu, která je v daný moment nejvíc důležitá pro děj nebo mluví, což funguje i u videa s vnoučaty a prarodiči, kdy můžeš vést diváka, ovšem právě přepínání z osoby na osobu autofokusem je největší bolest, se kterou se peru. Větší HO u MFT za předpokladu stejné světelnosti to v té intenzitě neumožní, zatímco zvětšit HO zacloněním jde vždycky. Samozřejmě by se mně nejvíce líbilo f/0,95 ... f/1.2 ... f/1.4 na full frame, ovšem to kdybych filmoval já a ne moje žena a taky pokud bych nechtěl prodat barák, tak bych musel ostřit ručně skly třetích stran, které se dají zaplatit.
Nevybírám primárně systém na focení, ale fakt na video do špatného světla. A Fujifilm X-S10 mně byl nabídnut právě na video. A se sklem 23/2 je to bezvadně lehké. 645 g.
S 23/1.4, kterou bych raději, už je to 840 g a to je moc. Takhle to musím (!) hodnotit.
Ne, kvůli sobě, mně je váha sestavy ukradená, ale já s tím fotit moc nebudu, tedy někdy jo...
Ty požadavky jsou hodně omezující, až extrémně, ale nejsou vycucané z prstu, všechny mají svůj důvod a prostě jen hledám optimální kompromis pro všechny tahle omezení, která jdou proti sobě, to samozřejmě vím, fotografuju 40 let. A nechám si radit právě proto, že znám dobře pouze DSLR Nikon, takže všechny systémy, které přicházejí v úvahu, znám jen zprostředkovaně a dobře vím, jak je důležité KDO recenzi dělá. Když jsem teď rekonstruoval svou fotovýbavu, konkrétně celou sadu pevných skel, tak asi tak 75% recenzí mně vycházelo jako nepravdivých, protože jsem si s tím sklem udělal dramaticky jiné zkušenosti, když jsem ho dostal na pár dnů do ruky. A nebude to jen kusovou variabilitou.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 7. 12. 2022 12:37

E-M1 III je těžítko. Manželka by se akorát naštvala. Samozřejmě, když Nikon neudělá kompaktní APS-C 24/1.8 a FotoABC místo toho koupí FX verzi o 400 g, manželka se naštve taky. Fuji systém s maličkými f/2 skly je prostě super. Nejsem si úplně jistý, že mu m4/3 s podobně maličkými a ještě levnějšími 1.8 může konkurovat. Nejistý, protože poslední osobní zkušenost mám s 16 Mpix generací snímače. E-M10 se 17 a 25/1.8 mi v praxi v interiérech připadá o dost horší než 16/24 Mpix Fujiny (X-T10, X-T2), pokud jde o šum a barvy na vysoké citlivosti ISO 3200 a víc, kterým se kvůli riziku pohybové neostrosti ani se světelným sklem nedá vyhnout. Focení dětí je jiná situace než ptáci na stromě, kde je výkonná stabilizace m4/3 velkým přínosem.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 12. 2022 13:21

Mě vrtá hlavou, jestli ta první věta je ironie anebo míněno vážně... Reálně je totiž E-M1III (těžítko?) proti X-S10(jako OK?) těžší přesně o 105g, s 17/1,8 proti S10 s 23/2 rozdíl dokonce pod 100g - hm, pokud je tohle rozhodující, tak už se to ale sune fakt trochu do absurdity. A naokraj, pak by se naopak neměl přehlédnout právě uváděný OM-5, to je fakticky identické s M1III, ale nacpané do těla o hmotnosti kolem 400g, s 17/1,8 cca 440g... Já samozřejmě v obecné rovině limit váhy chápu, proto bych k OM počítal spíš ta skla 1,8 a ne velká 1,2, to samé u Fuji f2 proti světelnějším, tohle vše logiku má. Ale přeci jen si myslím, že by se v jistém bodě to zbožštění váhy mělo zastavit.

Jinak k tomu zbytku pro dolgor (to už není k primárnímu dotazu) - E-M10 bych už dnes moc neuvažoval, starší 16mpix snímač je horší, ale hlavně tady je slabší i AF a další věci. Smysl má jen stará jedničková řada (počínaje mkII, v bazarech opravdu vše kleslo), s jistými výhradami E-M5III a pak přirozeně poslední OM-1 a OM-5. Tam už je všude PDAF, IBIS buď poslední anebo alespoň předposlední generace atd. Detaily by už byly do jiného fóra.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 7. 12. 2022 14:01

Vlastně FOE, kdyby sis chtěl přece jen zkusit, že MFT opravdu nechcete, tak ti mohu půjčit EM10-3 a pár skel - váhově určitě OK (pevná 17, 45, 75 a palačinka zoom).
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 7. 12. 2022 14:11

Kolega má E-M1 III a to tělo působí velmi robustně, pocitově v ruce je rozdíl větší než podle hmotnosti, Z50 = 450 g, X-S10 = 465 g, E-M1 III = 580g vč baterie. Samozřejmě svoji roli sehrají objektivy. Moje zkušenost je taková, že i relativně malý rozdíl v rozměrech a hmotnosti těl je v praxi dost znatelný při manipulaci, v brašnách, při zavěšení na krku atd. Přešel jsem takhle z X-T10 na X-T2 a z neobtěžující hračky byl rázem poměrně robustní stroj, ač je X-T2 ve srovnání s např FX Z6/7 titěrný. Podle toho, co slyším od FOE, bych jednoznačně vybíral mezi základnějšími těly max do 0,5 kg, aby manželka výsledek akceptovala.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FotoABC 7. 12. 2022 16:51

Žena to neváží, ale prostě s tím 5 minut natáčí a pak řekne "v pohodě" nebo "už mě bolí ruce, je to moc těžký".
Takže - to, co mám z půjčovny:
a) Fujifilm X-S10 + Fujinon 23/2 = 645 g = ještě v pohodě
b) Nikon Z50 + Nikkor 16-50/3.5-6.3 = 585 g = v pohodě, dokonce vnímá jako lehčí, než a)
c) Fujifilm X-S10 + Fujinon 16-80/4 = 905 g = strašně těžký
d) Nikon Z50 + Nikkor 35/1.8 S = 820 g = těžký
----------------------------------------------------------------------------
To, co máme doma:
e) Nikon D500 + Nikkor 24/1.8 = 1215 g = děsně těžký
----------------------------------------------------------------------------
Co nabízíte:
f) Olympus OMD E-M1 III = 580 g jen tělo, tak kolik zbývá na výběr skel?
do 60-80 g ????
----------------------------------------------------------------------------
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 12. 2022 17:12

E-M1III je malinko níže, tak 570g a zmíněná pevná 17/1,8 váží asi 120g, tedy cca 690-700g (reálně tedy jen 50g nad to, co máš jako a)
No anebo vzít E-M5III (či nový OM-5 - lepší, ale dražší), což je tělo cca 400g, s 17/1,8 tedy 520g - to mi přijde vyloženě ultralight.
Jinak neříkám, co je optimum, jen reaguji na ty hmotnosti...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 7. 12. 2022 18:12

Chlapi a vy opravdu znáte někoho, kdo reálně natáčí videa na Olympusech? Já se přiznám, že mám na svém YT kanálu ve sledování hodně lidí, ale na Olympusech nikdo. Na focení - hlavně WL - ano, ale na natáčení? Ale třeba to jen není vidět a bude to fungovat, zkušenost nemám.
A co "nová" X-T30II? Nemá sice IBIS, ale to nemá ani Z50.
noxx_cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků