Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod oldbas 2. 12. 2022 16:00

LoboC píše:X-T20+70-300, ISO 12800
foceno přes sklo...

Pěkné to máš. Můžu se zeptat, jak jsi řešil šum? Koukám na to na mobilu a vypadá to zatraceně dobře. Až se stydím, že mám FF :-)
oldbas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PalmTungsten 3. 12. 2022 08:33

15-45 mám a je skvělá. Když jdu na hory, často je mým parťákem. S nějakým malým tělem je to parádní kombo. Ostření u tohoto objektivu je rychlé, co je pomalejší je ten motorový zoom. Pro landscapes to stačí přiclonit na f8 nebo f11 a je to bezva. Tisknu z toho občas na Prografu 300 a výsledky jsou perfektní, nikdo by nepoznal, na co to je focené (foto níže je právě z 15-45). 18-55 jsem neměl, ale má kolegyně a zrovna její kus je decentrovaný v zonální části na levé straně. Vyrobenej je super, ale opticky to nějaké terno není a strčí ho hravě do kapsy můj letitý Nikkor 28-80 F3.3-5.6G na Nikonu (je to objektiv, co se dá koupit i za tisícovku mimochodem).

IMG_0739.jpg
Nikon / Fuji.
PalmTungsten
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod LoboC 3. 12. 2022 14:42

oldbas píše:
LoboC píše:X-T20+70-300, ISO 12800
foceno přes sklo...

Pěkné to máš. Můžu se zeptat, jak jsi řešil šum? Koukám na to na mobilu a vypadá to zatraceně dobře. Až se stydím, že mám FF :-)



Rawy zpracovávám v DXO...,.

-- 3. 12. 2022 14:43 --

Proč mi to tady píše toto:

Je nám líto, ale limit pro vaše přílohy byl vyčerpán. Prosím odstraňte některé své starší přílohy a opakujte akci.

??? co je to za omezení?
LoboC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 3. 12. 2022 15:10

To je tunajší archaizmus. Musíš bud vymazať staršie fotky, ktoré si cez forum postoval, alebo dávať ich sem cez externé weby ako Postimage, Flickr, alebo iné.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod LoboC 3. 12. 2022 20:14

Landov díky.

RAW v DXO

Obrázek
LoboC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bosonozka 3. 12. 2022 21:44

Výcvak z kuchyně Fuji 30mm f2,8 macro
Obrázek

Zatím se seznamujeme, ale vypadá to na fajn objektiv :-)
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 4. 12. 2022 10:20

LoboC: žiješ v ZOO? :)
foto1977
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod LoboC 4. 12. 2022 13:18

neé :D , ale rád do ZOO jezdím.
Obrázek
LoboC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 5. 12. 2022 00:06

Prosím, je tu někdo, kdo s X-S10 natáčí video? Díky.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 5. 12. 2022 13:27

Já s videem zkušenosti moc nemám, kór u X-S10, ale nepomohly by ti tutoriály s nastavením ?

https://www.youtube.com/watch?v=TLuFxeTDduk

https://www.youtube.com/watch?v=PhbiNsdNj7g

https://www.youtube.com/watch?v=wTF7jLrm6eE

Jsou tam i pasáže s AF nastavením.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 5. 12. 2022 18:48

Titan_66: jo, kouknu, mám do středy půjčené X-S10 a Z50 a filmování vnoučat ve špatném světle dopadlo v obou případech blbě, možná proto, že jsem to neoptimálně nastavil.
U Z50 jsem sice dokázal během natáčení videa přenastavovat obličej, na který chci zaostřit, ale příliš často ujel někam na předmět v pozadí, což při f/1.8 celkem dost vadí. X-S10 se držel aspoň na některém ze 3 obličejů (2 vnoučata a babička) o něco lépe, ale během natáčení jsem nebyl schopen cokoliv z autofokusu ovlivnit, prostě jsem jen sledoval, jestli mu to jde nebo ne, ale jediné, čím se mně nějak povedlo změnit to, na co ostří, bylo pohnout foťákem tak, aby byl obličej uprostřed a tím se vzpamatoval.
Obojí celkem výsledek nic moc, Z50 horší.
Nakonec z D500 jsem měl více použitelného videa, protože tam jsem ani logicky nepředpokládal žádné inteligentní doostřování a jen jsem vždycky změnil místo zaostření a nechal ho na něj dohuntovat, jinak bylo ostření zastavené. To je samozřejmě nouzovka, takže jsem se těšil, že bezzrcátka budou o parník lepší a budou se nějak slušně držet motivu a nechají ho dynamicky měnit. Nikon Z50 sice tohle ergonomicky celkem zvládá, ale
jen do té doby, dokud koukáš do hledáčku nebo na displej. Na velkém monitoru pak vidíš, že s malou HO se příliš často chytí třeba na pračku na pozadí. Asi kulatý buben považuje za obličej a kašle na 3 obličeje na popředí? No a X-S10 jsem nepřesvědčil vůbec nijak, všechnio jsem zběsile mačkal, včetně displeje (pro filmování v hledáčku by to stejně bylo na nic), ale bylo mu to všechno jedno, zkoušel jsem různé režimy, nic. No a taky rozlišení hledáčku na X-S10 je viditelně hodně špatné i proti Z50-ce. Expozice viditelně cvičí.
No, zatím mě zklamaly oba foťáky, každý z jiného důvodu. Ale kdyby Fuji šlo nějak během natáčení popostrčit jako Nikona, tak by asi byl použitelný, i když ten hledáček je fakt mizerný. Ovšem pochopit to menu a ovládací prvky, to je něco. Jinak fotky zimní krajiny z RAWu paráda, zvláště s Topaz AI, JPEG děs, to je mimozemská textura, hlavně třeba větve topolů z dálky, takové rostliny na Zeměkouli nejsou.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 6. 12. 2022 09:00

Manuál jsem nečetl, ale mám dojem, že ve video nahrávání nefungují nebo nejsou přitomny režimy AF hlavy/tváře a očí. Takže dokud to tomu fotoaparátu neurčíš přímo, kam zaostřit konkrétně, tak si bude ostřit co se mu zrovna zamane. Kór v podmínkách, kde světla je nedostatek. :-)

EDIT: - Zdroj:
So just for anybody else who might find their way here through Google or what not... from my understanding, after doing various experimenting with the settings, there is actually no autofocus tracking outside of eye/facing tracking when shooting video on the X-S10...!

There is pretty good tracking in photo shooting mode, yes, you have 4 AF modes, "Single Point", "Zone", "Wide/tracking" and "All", but when it comes to video, there's only "Multi" and "Area", and neither provides useful tracking. Oddly the video AF mode settings aren't explained anywhere in the manual but it seems that "multi" decides kind of randomly what to focus on without any input from the photographer (outside of how he/she decides to frame their shot, of course). It doesn't seem to do any real tracking, though. Or rather, sometimes it does, sometimes it doesn't, but it's left to chance. "Area" seems to be exactly the same as "Single point" when shooting photos. Of the two, "Multi" works better, but it doesn't work well, and it's impossible to tell the camera what you want it to actually focus on.

So, the focus going haywire whenever the eyes/face being tracked is slightly obscured is basically "not a bug but a feature" or at least the "expected outcome". Increasing tracking sensitivity does very little to help with this. Maybe it holds on for a second longer before it goes focus searching, but that seems to be it, in my experience so far.

Unfortunately I've decided to return my camera over this, which I really find a shame as I'm otherwise quite taken with it, but one of my major expectations was that I'd be able to casually shoot home videos with a low aperture lens attached. Focus searching every couple of seconds doesn't make for smooth watching, esp not with the Fujinon 35mm f2 lenses which "breathe" quite a lot.


Já k tomu dál neporadím nic, protože aktuálně mi největší smysl dává točit videa v ryze manuálním režimu. Ruční ostření je stejně nejlepší (byť ruční ostření na Fujinonech "by wire" mi nikdy nesedělo). A když se to člověk naučí během několika málo prvních hodin, tak obvykle už nechce zpět do "automatiky".
Ano, vím, je to pro manželku - ta má vždycky pravdu. :-)

Videoklip za pomocí X-S10...
https://www.fujix-forum.com/threads/mus ... 10.129021/

S hledáčkem jsem natáčel snad jen na jedné performance akci v Domě umění, kde se vyžadovala naprostá tma a žádný jiný světelný element nebyl přípustný. Jinak vždy s LCD displejem, v šeru či tmě se staženým jasem, aby mě to moc neoslňovalo.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FotoABC 6. 12. 2022 10:29

wikxzen: díky moc, ten příspěvek z fujix-forum je velice důležitý, i když mě opravdu moc nepotěšil. Pro manželku chci opravdu jednoduché ovládání a na ruční ostření můžu rovnou zapomenout. Mně pro ruční nebo "nárazové automatické" ostření při videu naprosto stačí zrcadlovka D500 se swivi S8, která udělá snadno z výklopného LCD displeje obrovský hledáček, jaký není na žádném bezzrcátku. Jenže prostě pro manželku hledám malý foťáček s nesmírně jednoduchým ovládáním, který bude dělat co nejlepší low-light videa především vnoučat v interiéru. Jak jsem si o víkendu vyzkoušel, tak Fujinon 23/2 je na to naprosto geniální, malý a dostatečně světelný. Prostě chci 23/2 nebo 24/1.8 dovnitř a méně světelný lehký zoom ven.
23-24mm na APS-C je úplně akorát, na Nikon Z50 mám půjčenou 35/1.8 S, která je moc dlouhá a Nikkor DX 24/1.8 teprve bude představena v roce 2023. Na Fujifilm X-S10 bych k 23/2 koupil ještě buď 16-50 nebo 15-45, i když recenze nevyznívají moc dobře:
https://photographylife.com/reviews/fuj ... 6-ois-ii/3
Skvělé 18-55/2.8-4 nebo dokonce 16-50/2.8 jsou prostě těžké, nevybírám to pro sebe, ale pro manželku, která za dvě minuty odmítá držet mou D500.
Nikon má obrazově výbornou 16-50, jenže se mně fakt nechce kupovat systém, který v APS-C režimu stejně jako Canon nemá perspektivu dostatku skel a radši bych Fujifilm, který má pro APS-C výběr objektivů luxusní. Jenže autofokus při videu, který nelze nakopnout, aby ostřil na to, co chci, je k ničemu. Pokud je zcela zásadním požadavkem, přes který nejede vlak, možnost třeba ze 3 obličejů lehko přepínat na ten, který je zrovna v "ději" nejdůležitější, tak tam to Nikon nějak umožňuje, u Fujifilmu jsem to nějak zatím nenašel.
Nikonem jsem zkazil záběry, protože jsem se 2 foťáky, které jsem držel poprvé v ruce, zaměnil AF-C a AF-F. U Fujifilmu se musí nastavit na video AF-C, zatímco u Nikonu Z50 se musí nastavit AF-F, jelikož AF-C ostří jen když držíš namáčknutou spoušť. A jak jsem střídal foťky a snažil se najít režim, který funguje, tak sem dal v určitou chvíli i u Nikonu AF-C, tracking žlutým obdélníčkem fungoval, ale nepřeostřovalo to. Dobře zavádějící nášlapná mina. Přesto je mně ovládání Nikonu mnohem bližší, protože jsem 17 let zvyklý, ale o mě nejde, takže tahle výhoda se projeví, jen když bude žena chtít pomoci. Fujifilm to prostě válcuje výběrem objektivů. Snad kromě toho ultralehkého zoomu na ven. Stabilizace snímače mně na těch videích nějak pocitově nezlepšila výsledek, ale možná zase manželce pomůže víc, já to zvládnu držet pevně. U obou foťáků výdrž baterky tragická a když skončí baterka, příjde člověk o to video, které právě natáčel. Tím mě naštvaly oba.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 6. 12. 2022 10:47

Posledního listopadu vyšla nová aktualizace FW na spoustu těl (x-t30, X-t3, x-t4 atd.)...
https://fujifilm-x.com/global/support/download/firmware/cameras/
jenom pro info... :)
foto1977
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Titan_66 6. 12. 2022 12:28

FotoABC: A víc teda jde o video než o focení, u manželky ? Protože jestli s tím nebude fotit, tak by jí klidně stačil iphone, nebo třeba Panasonic kompakt/4/3 formát.

Jinak určitě je nejlepší vytáhnout z rawů co nejlepší výsledky. JPEG mají svý kouzlo spíš u focení lidí, ale souhlas, že u krajinek to u JPEG není ideální, hlavně u těch struktur větvičky apod. Jakoby tam měli defaultní brutální odšumování bez ohledu na ISO. Já právě do JPEG nefotil u Fuji vůbec, měl jsem to jen jako náhledy k roztřídění fotek. Nejlepší je na post processing Capture One konkrétně pro Fuji, Express verze je zdarma a tam se dá základní úprava udělat taky. Já používal Irident X-Transformer na převedení z RAW do DNG, vytáhl maximum detailů a pak už klasicky v Lightroomu. Bylo to složitější, ale přišlo mi to nejlepší co se týče výsledků. Každý si na to najde svůj postup.

Ovládání a vůbec zvyknout si na jinou značku je určitě nejdřív nezvyk, ale s tím se popereš. Fuji to má vše vcelku intuitivní. Já teda osobně mám nejraději ten "old school" styl, kdy jsou tam kolečka na čas, iso atd. U ISO stačilo nastavit auto, nějaký limit v kombinaci s limitem do jakého času se má ISO zvedat. Pak stačilo jen v režimu priority clony kroutit clonovým kroužkem, jednoduchá obsluha. Pak případně rychlé přepnutí na nejnižší ISO když byl foťák na stativu.

To jo, u APS-C má navrch Fuji, tam není o čem diskutovat. U Nikonu má teď smysl jen FF.
Titan_66
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků