od Lotrandor 14. 12. 2014 13:28
DUDISKO: ačkoliv bych v jiném kontextu s tebou souhlasil, toto je vlákno o zálohování. Proto mi přijde rada, zálohuj to do 50% JPG, trošku mimo.
Naopak to c píše Flor bych podepsal. promazat do krve a zbytek se vejde snadno i na ten cloud+třeba NAS.
Taky bych se zamyslel nad pojmy záloha vs. archiv. Záloha klidně na NAS, když mi umře pracovní disk, můžu to rychle napravit, mám to tam flexibilně k dispozici a je to bezpečně uloženo přibližně do té doby, dokud to nedostane bleskem nebo jinak neumře. Off-site záloha klidně ten cloud, ale tam je limitující upstream vašeho připojení. Když bude povoděň nebo požár, pořád to zůstane někde uchováno, i když služba jako taková samozřejmě věčný být nemusí.
Pokud jde o archivaci, tak rozhodně jiné médium než disk, ať už NAS, cloud či externí disk. Na páskové řešení kromě větších studií nikdo nemá finance, tak zbývá BR. Média na dvě místa.
Celou dobu se bavíme spíš o možnostech pro aktivního profesionála, který potřebuje uchovat výsledky své práce v průběhu zakázky i po jejím dokončení. Řešením na doma je i ten externí disk, má to ale svoje limity.