od sanju 16. 12. 2009 21:31
Pročetl jsem poslední tři strany této diskuse a ač s většinou názorů souhlasím, nesouhlasím tedy s hlasy, které říkají, že komu se stávající stav nelíbí, tak ať si zvykne. Že se s tím nedá nic dělat nebo že může jít někam jinak. Přemýšlel jsem o tom a myslím, že řešení by se dalo najít; je otázka, jestli by ho dokázali progrmátoři realizovat a administrátoři udržet.
Základ by byl jednoduchý - vytvořit druhou skupinu uživatelů, takových, kteří by se chtěli podílet na akci "hodnotíme objektivně". Od tohoto kroku by se odvíjely další události - členové obou skupin (stávající a nové) by se např. nemohly navzájem bodovat, pouze slovně hodnotit (to by vedlo zřejmě k nutnosti vytvoření druhého TOPu fotografií).
Zkusím trochu nastínit možné principy. Členové nové skupiny "objektivních" (dále jen SO) by museli splňovat jistá kritéria a členství ve skupině by nebylo automatické a bylo by možné je členovi administrativně zrušit (při porušování smyslu a ducha účastnictví) - tuto možnost považuji to za důležitý prvek udržení funkčnosti skupiny. Členství v SO by vzniklo souhlasem autora fotografií (zatržením tlačítka v profilu), že se chce podílet na "objektivním hodnocení" a splňoval by určitá kritéria - např. minimálně 10 fotografií v galerii. Bodovat ostatní fotografie by bylo možné pouze po dobu 14 dnů od vložení poslední vlastní fotografie (pro vyřazení "čumilů"); slovní hodnocení by bylo možné stále.
Bodovat by bylo možné pouze fotografie ve stejných kategoriích, jaké má sám autor plus ve zvolených cca tří dalších kategoriích (zatrženo v profilu - opět pro vyřazení "čumilů" a "mistrů světa"); slovní hodnocení opět povoleno pro všechny. Zákaz bodování mimo skupinu jsem již zmínil, možná by se dalo uvažovat o rozlišení hodnocení od nezkušených autorů a skoroprofesionálů (nenapadá mě zrovna řešení).
Bodování by jinak mohlo zůstat stejné (mediány nebo průměry, rozsah stupnice apod.).
Jedná se o stručný nástin, hlavní je, jak návrh ohodnotíte vy nespokojení a administrátoři.