Jak si organizujete fotky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod USER47 11. 9. 2007 15:47

Já to moc neprožívám. Mám složky s názvy třeba "Tatry 2006", "Rumunsko 2007", "Mikulov 2007", každá z těchto složek má podsložky "final" a "záloha". Ve složce "final" mám vždycky reprezentativní vzorek, co je určen na normální prezentaci, popřípadě tisk. Například na týdenní akci nafotím 200 fotek, ale je mi jasný, že na všechny nikdo není zvědavej, tak vyberu 70 dobrých. Jsou tam fotky upravené. Ve složce "záloha" jsou některé neupravené jpg (ne všechny, od těch nepodstatných si originály nenechávám), potom RAWy (náhledové jpg mažu) a fotky, které se nevešly do "final", ale z nějakého důvodu je ještě nechci mazat.

Fotek, které nepatří k žádné konkrétní akci, moc nemám, tak je mám hozený bez ladu a skladu v jedný složce a průběžně mažu balast. Vzhledem k tomu, že neumím fotit, mažu dost a nic mi tam nepřekáží:)).
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kentz 11. 9. 2007 19:03

mks píše:Ztotoznuji se s resenim Datum + popis akce, ale zajima me jak resite ulozeni originalu a upravenych fotek. Jestli je ukladate spolecne s originalem a jen doplnite nazve souboru. Nebo je vubec nearchivujete?

Já to řeším tak, že si v každém adresáři dané akce vytvořím podadresář "upravene" a tam ukládám upravené fotky.Neupravuji vše, upravím jen to co se mi opravdu líbí a hlavně to co pak prezentuji před kamarády, na netu atd...
A co se týče názvu souboru tak jelikož někdy se stane, že udělám dvě odlišné úpravy (více verzí), a obě chci ponechat tak za jméno souboru dodávám "_XX" kde xx jsou čísla ... např. _01, _02 :wink:
Je to velice jednoduché a hlavně se to dá dobře řadit. Jednoduše najdu nejlepší verzi upravené fotky (pokud jich mám více).
Kentz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Alesh.Rocker 12. 9. 2007 15:25

Dokumenty->Obrázky->Digitál->Název události ( výlety,...)

a v případě fotek přírody, architektury

Dokumenty->Obrázky->Digitál->Sra*ky->kytky
->příroda
->věci

asi tak :mrgreen:
Alesh.Rocker
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kentz 12. 9. 2007 17:46

Alesh.Rocker píše:Dokumenty->Obrázky->Digitál->Název události ( výlety,...)

a v případě fotek přírody, architektury

Dokumenty->Obrázky->Digitál->Sra*ky->kytky
->příroda
->věci

asi tak :mrgreen: /quote]

hehe, tak to nevim jak se v tom budes orientovat az budes mit 10 000 fotek :P
Kentz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Alesh.Rocker 12. 9. 2007 20:36

Kentz píše:hehe, tak to nevim jak se v tom budes orientovat az budes mit 10 000 fotek :P

Celkem často používám klávesu Delete, takže 10 000 bude zadlouho :wink: A až situace nastane, tak si udělám "třídící den" :mrgreen:
Alesh.Rocker
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kentz 12. 9. 2007 22:52

Alesh.Rocker píše:
Kentz píše:hehe, tak to nevim jak se v tom budes orientovat az budes mit 10 000 fotek :P

Celkem často používám klávesu Delete, takže 10 000 bude zadlouho :wink: A až situace nastane, tak si udělám "třídící den" :mrgreen::/quote]

:lol: To budeš asi potřebovat nějakou magickou tyčinku, jelikož ten den nebude mít 24 hodin :P
Ale jak se říká proti gustu žádný dišputát :lol:
Kentz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Alesh.Rocker 13. 9. 2007 07:13

Kentz píše: :lol: To budeš asi potřebovat nějakou magickou tyčinku, jelikož ten den nebude mít 24 hodin :P
Ale jak se říká proti gustu žádný dišputát :lol:!/quote]

Když se tady o tom tak bavíme, radši teda začnu třídit dřív, mám Zoner, ACDSee a Google Picassa..ještě si jeden z nich na to vybrat :shock: :)
Alesh.Rocker
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kentz 13. 9. 2007 10:28

Alesh.Rocker píše:
Kentz píše: :lol: To budeš asi potřebovat nějakou magickou tyčinku, jelikož ten den nebude mít 24 hodin :P
Ale jak se říká proti gustu žádný dišputát :lol:!/quote]

Když se tady o tom tak bavíme, radši teda začnu třídit dřív, mám Zoner, ACDSee a Google Picassa..ještě si jeden z nich na to vybrat :shock: :)!/quote]

Ja osobne bych si asi nic nevybral, ale kdyby me nekdo nutil, tak bych vzal toho Zonera...
Uplne nejlepsi by bylo si naprogramovat vlastni programek kterej by ti to alboval ;)
ja si treba pro prezentaci na netu udelal svoje vlastni fotoalbum a dle potreby si jej upravuji (http://f2w.euweb.cz) v brzke dobe bude i free ke stazeni... snad 8)
Kentz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milday 13. 9. 2007 13:01

Alesh.Rocker píše:Když se tady o tom tak bavíme, radši teda začnu třídit dřív, mám Zoner, ACDSee a Google Picassa..ještě si jeden z nich na to vybrat :)v/quote]

Těžko Ti někdo řekne, co Tobě bude vyhovovat. ACDSee jsem viděl z rychlíku před několika lety, Picasso si pochvaluje kamarád a já si chválím Zonera, protože toho umí víc. Zas tak moc nestojí a pokud nepracuješ s vrstvami, nepotřebuješ ani Photoshop.
Nikon D70s + Coolpix 5400
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alesh.Rocker 13. 9. 2007 13:58

Kentz píše:Ja osobne bych si asi nic nevybral, ale kdyby me nekdo nutil, tak bych vzal toho Zonera...
Uplne nejlepsi by bylo si naprogramovat vlastni programek kterej by ti to alboval ;)
ja si treba pro prezentaci na netu udelal svoje vlastni fotoalbum a dle potreby si jej upravuji (http://f2w.euweb.cz) v brzke dobe bude i free ke stazeni... snad 8)

Nj když někdo umí programovat, to se hodí :idea: Já jsem rád, že umim aspoň html, css, i když to ani neni programování :)
Alesh.Rocker
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 17. 9. 2007 23:51

cerrv píše:Důvod proč fotky na disk ukládám jen podle data je ten, že často fotka do žádné akce nepatří (např. fotím si něco doma, na fotoprocházce,..) kdybych pak měl pro všechno vymýšlet názvy tak bych se z toho nejen zbláznil ale i bych se v tom ztratil.y/quote]

presne s tým mám aj ja problém. Každá zložka obsahuje dátum + názov akcie, lenže niekedy, keď fotím len somarinky, tak si už vymýšľam také názvy, že po dlhšej dobe ani veľmi neviem, čo daná zložka obsahuje :)
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 18. 9. 2007 05:13

Takovým adresářům říkám Smes (jako směs). :-)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod vojtec 17. 2. 2008 15:42

Ahoj,

ještě jsem se chtěl zeptat - jak řešíte popisky u fotek? Např. Zoner to umí docela pěkně doplnit a pak se z toho dá vygenerovat i html galerie, akorát toho, co člověk musí udělat, aby se fotky na webu objevily, není málo:
- vygenerovat a nahrát fotogalerii
- pak upravit hlavní stránku webu, aby na galerii odkazovala

Řešil jsem to tak, že jsem používal Coppermine Photo Gallery - člověk jenom vybere fotky, co chce nahrát, zadá název alba a stiskne Upload a fotky se objeví na webu se vším všudy.

Problém tu je ale s těma popiskama - neumí to z EXIFU genetovat popisky.

Jak to řešíte vy?
vojtec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod riman 22. 2. 2008 10:50

Jak postupuju:
1) Soubory přejmenuju podle data v EXIFu na:
YYY-MM-DD HH.MM.SS_Název

2) Vytvořím zvláštní adresáře pro fotky z akcí či pro série
YYYY-MM-DD Název
Petyho "Směs" dávám do adresáře Tvorba. :-)

3) Protože fotím do RAW, snažím se důležitých fotek (tvorba + série) uchovat i postup, jak fotku upravuju:
a) v podadresáři "original" si nechám si RAW s XMP nastavením převodu, pokud dělám další úpravy, pak je tam i PSD
b) do podadresáři "galerie" dám zmenšené a orámované JPG určené pro vystavení ve webových galeriích
c) v základním adresáři jsou výsledné JPG soubory v plné velikosti

4) Všechno ponechávám na disku a na záloze na DVD-RAM, dokud nemám dost dat na vypálení na DVD. Teď se chystám k některým DVD, oi něž bych nerad přišel, udělat zálohy.
riman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 2. 3. 2008 22:18

štve ma, že nemožno v názve súborov vo Win použiť niektoré znaky - napr. ak chcem dať čas do názvu, nemôžem ho oddeliť dvojbodkou.

riman : po naplnení DVD-RAMu nechávaš už len na DVD-/+R?
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka