Jak si organizujete fotky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod slazz 5. 9. 2007 16:14

milday píše:No a já smažím Nerem a mechanikou TEAC nebo Dell ;-) ... a nejraději za úplňku, to je pak pařba :-D:/quote]

No mně nešlo ani tak o technickou stránku, spíš o způsob. něco jako popsal cerrv. Každý má svůj vlastní způsob a tak mně zajímá jak to dělají ostatní.
slazz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pitris24 5. 9. 2007 16:45

Dlouho jsem s tím válčil, nakonec to dělám tak, že mám složku "Fotky" tam roky 06 07 atd. a tam to stahuji Zonerem, který to třídí automaticky podle data. U "Významějších" fotek pojmenuji složku, ty "obyč" nechám tak. Takže v tomhle mám pořádek, ale stejně nic nenajdu :( Zkoušel jsem klíčová slova u Zoneru a nevím, nějak mi to nešlo. Resp. jsem hledal konkrétní fotku, do které jsem dával klíčové slovo a nenašlo to. Takže čekám na inspiraci :) Máte někdo zkušenost s Adobe Bridge?
Lenost je hybnou silou pokroku.
<odkazy jsou zakázány>
pitris24
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rudi86 5. 9. 2007 18:29

to já si to klasicky stáhnu přes soft k foťáku, to mi udělá složky s datumem, za ty prdnu "název akce" a pak hurá s tim na DVD-RAM
Not as seen on TV
so
Welcome to the playground
- - - - -
Nikon D90 & fisheye 8/3.5 + 10-20 HSM + 35/f1.8 + 85/f1.8 + 85/f3.5 micro + 70-300 VR
Sony Xperia U
Škoda Felicia Combi - Laurin & Klement
rudi86
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Miloš 66 5. 9. 2007 19:29

Fotky třídím na rok, měsíc, akce nebo místo teď testuji program http://www.microsoft.com/downloads/deta ... 06277ab7c9
a vypadá to na vyhledávání dost nadějně

Jednou za čas něco vypálím na DVD (s tím si nejsem moc jistý) tak zvažuji externí disk
Miloš 66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 6. 9. 2007 06:36

tridim ROK_MESIC_DEN_-_popis a davam do nekolika vetsich kategorii
co se tyce zalohovani muzu doporucit paskovy system treba HP surestore apod ... magneticky zaznam, dobre skladovany, je neznicitelny .... pripominam DOBRE skladovany ... tj vlhkost, teplota a hlavne zadny mobil nebo magnet pobliz :-D
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alnath 6. 9. 2007 07:28

cerrv píše:Nakonec bych dodal že Adobe Lightroom považuji za vůbec nejlepší program pro fotografa. Nic jiného totiž nepotřebuji, zvládá i náročné úpravy fotek a na organizaci je také perfektni. Rozhodně stojí za vyzkoušení.
Alnath
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slazz 6. 9. 2007 09:02

Crazy Ivan píše:tridim ROK_MESIC_DEN_-_popis a davam do nekolika vetsich kategorii

Jakože máš kromě těch "datumových" adresářů pak ještě vedel další, něco jako "Krajinky" a tam si dáváš kopie těch fotek, tj. že máš pak jednu fotku ve víc exemplářích?

Nebo "fyzicky" třídíš fotky do adresářů podle datumů a pak je v nějakém SW taguješ?
slazz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 6. 9. 2007 10:02

slazz píše:
Crazy Ivan píše:tridim ROK_MESIC_DEN_-_popis a davam do nekolika vetsich kategorii

Jakože máš kromě těch "datumových" adresářů pak ještě vedel další, něco jako "Krajinky" a tam si dáváš kopie těch fotek, tj. že máš pak jednu fotku ve víc exemplářích?

Nebo "fyzicky" třídíš fotky do adresářů podle datumů a pak je v nějakém SW taguješ?
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pitris24 6. 9. 2007 10:24

slazz píše:

Lenost je hybnou silou pokroku.
<odkazy jsou zakázány>
pitris24
Návštěvník

Odeslat příspěvekod quichote2000 7. 9. 2007 09:00

Mam to v iPhotu6 takze vsechny fotky jsou v zakladnim ardesari Photots a pak si je rozrazuju do kategorii.
(Vsechny ty fotky v tech kategoriich jsou vlastne neco jako zastupci originalnich fotek, ktere jsou v adresari Photots, tam se mi taky automaticky deli podle data)
Nova verze iPhoto8 ma jeste adresar Events, kde se automaticky pri importu vytvori adresar dane akce, napr. 5. Taknový den v Lešanech 25.8.07
Priklad jak to mam rozdeleno
-Lide
--rodina
---rodice
---pritelkyne
---tety
-- pratele
--- kamos xxx
--- kamos xxx2
-- ostatni
-Priroda
--zviratka
--krajinky
--ostatni
atd....

Jinak na zalohu je nejlepsi zpusob pouzivat miniDV pasky.
Pokud mate kameru se vstupem, tak si sosnete prislusny soft a data se vam zalohuji na to miniDV vejde se tam par GB. Zapis by se nikdy nemel z pasky ztratit, pokud samozrejme pasku neposkodite.
Jedinou nevyhodou je doba ukladani dat na pasku, ktera se rovna velikosti pasky v case, 90min miniDV ukalada 90min. A stejna nevyhoda je pri importu dat z pasky do PC, nemuzete si vytahnout treba jen jednu fotku, musite uplaudnout cely obsah pasky.
Nejlepší OS = MAC OS X TIGER
quichote2000
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kentz 10. 9. 2007 10:08

Já to řeším takto:
pokud se jedná o jednodenní focení, pak si udělám adresář, který obsahuje rok-mesic-den - popis akce,dodatecne info
př. 2006-09-22 - Začíná podzim
pokud se jedná o akci trvající více jak jeden den - např. dovolená tak to řeším takto:
rok-mesic-rozsahdnu - info př. 2007-08-0610 - Beskydy 2007 - 01
Na stahování nepoužívám žádný soft, prostě to kopíruji přímo z karty do adresáře.
S koupí fotoaparátu jsem dostal jaký si soft na alba, ale přišlo mi, že pak jsem měl ve fotkách větší zmatek než s tímto systémem.
Na prohlížení užívám XnView.
Kentz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 10. 9. 2007 10:21

Mám strukturu adresářů
Fotky/RRRR/MMAkce, takže třeba Fotky/2007/03Navsteva_u_voucat, Fotky/2006/07Dovolena a pod.

Když je ve složce moc fotek, člením ji dál, třeba Dovolenou mám rozdělenou podle výletů a témat.

Hledat fotky podle dní, to bych se zbláznil. Mívám problém vzpomenout si na rok, natož na den...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mks 11. 9. 2007 12:44

Ztotoznuji se s resenim Datum + popis akce, ale zajima me jak resite ulozeni originalu a upravenych fotek. Jestli je ukladate spolecne s originalem a jen doplnite nazve souboru. Nebo je vubec nearchivujete?
mks
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 11. 9. 2007 13:32

Schovávám jen originály, upravené jdou na papír a když jsou pozitivy doma, upravené mažu.
Lépe řečeno, schovávám buď původní JPG nebo RAW+výsledný JPG.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod cerrv 11. 9. 2007 15:39

Důvod proč fotky na disk ukládám jen podle data je ten, že často fotka do žádné akce nepatří (např. fotím si něco doma, na fotoprocházce,..) kdybych pak měl pro všechno vymýšlet názvy tak bych se z toho nejen zbláznil ale i bych se v tom ztratil. Proto podle akcí třídím až v Lightroomu jen fotky které do nějaké akce patří. Když už fotka nepatří do kolekce tak ji najdu podle klíčového slova nebo na "časové ose" (prostě vím že jsem to vyfotil někdy mezi akcí 1 a 2). Podle data tak ve výsledku nehledám nikdy.
cerrv
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka