Jak si organizujete fotky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Caddy 16. 5. 2008 00:11

ja vzdy pojmenovavam konkretni akci, aby bylo videt, co v adresari je, pred nazev vzdy poradove cislo, aby sly chronologicky za sebou... + extra fotky jednoho tematu hazu do jednoho adresare (treba dceru, jedno auto, druhe auto, mobily....)
Caddy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 23. 5. 2008 14:04

fulim píše:Na kompletaci a trideni fotek pouzivam freeware utilitku http://www.numerio.cz/photo-sorter. Vsem vrele doporucuju, vzdycky me sr*lo jak jsem mel z ruznych fotaku ruzne fotky. Timhle programkem si to hezky zkompletuju.

ak si chceš prezerať fotky, ako boli vyfotené, tak stačí si ich nechať zoradiť podľa dátumu a času vyfotenia ;-)
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fulim 9. 6. 2008 10:32

Jasne, ale co kdyz jste na akci a deset lidi tam ma fotak ? Po akci dostanete 10x ruzne pojmenovane fotky s ruznymi casy a datumy, protoze kazdy ma nastaveny jiny datum a cas ve svem fotaku, pak je to problem. Na to ta utilita je, aby si v tom clovek udelal poradek a sjednotil casovy sled fotek.
fulim
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TA 12. 6. 2008 09:35

OK, beriem. Totiž ja vychádzam z toho, že niet nad presne nastavený čas ( či už vo foťáku, v mobile alebo hocikde inde :) ), takže ak by boli časy rovnaké, nebol by problém. Ale aj z vlastnej skúsenosti poznám takých expertov, ktorým to je úplne jedno, či tam majú rok 2000 alebo 2008 a podobne.
Idem ten SW skúsiť.
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pitris24 6. 7. 2008 06:26

Ještě bych chtěl navázat na toto téma. Naučil jsem se používat TC popsaným způsobem a třídím jpg a raw do zvláštních složek. Zjistil jsem, že je neunosné archivovat všechny "cvaky" :-) proto jsem se naučil fotky mazat. Narážím ale na problém, jak mazat raw tak aby mi zůstal vybraný Jpeg a k tomu Raw? Fotím Raw + Jpeg ale stejný problém by byl i pře převodu z raw a následném třídění. Zkoušel jsem funkci porovnání složek u TC a krásně to funguje u JPG, když chci ale porovnat složku RAW a JPG tak to nefunguje, pravděpodobně kvůli jiné příponě a velikosti. Existuje nějaký příkaz "porovnat podle části názvu"? Případně jak jinak toto řešíte?

Díky za odpověď
Lenost je hybnou silou pokroku.
<odkazy jsou zakázány>
pitris24
Návštěvník

Odeslat příspěvekod riman 16. 7. 2008 08:46

Já to dělám tak, že si promažu soubory v jednom adresáři, přesunu to do druhého, označím si přípony toho promazaného a pak už označuju vždy jeden soubor pod či nad označeným. Je to ruční práce, ale jde to docela rychle.
riman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pa.Va.Zi 30. 7. 2008 13:36

pitris24 píše: Zkoušel jsem funkci porovnání složek u TC a krásně to funguje u JPG, když chci ale porovnat složku RAW a JPG tak to nefunguje, pravděpodobně kvůli jiné příponě a velikosti. Existuje nějaký příkaz "porovnat podle části názvu"? Případně jak jinak toto řešíte?

Dělám to asi podobně - nasypu jpegy do adresáře, v něm udělám ještě podadresář zaloha, kam dám vše (jpegy i rawy - resp. nefy). Pak jpegy proberu, smažu všechny jpegy v adresáři zaloha, a zbývá "zesynchronizovat" jpegy s rawy. U menšího počtu fotek (cca do 20) to udělám ručně, u většího existuje v TC dobrá funkce Označení - uložit výběr do souboru. Čili vyberu všechny jpegy, dám uložit do souboru (třeba vyber.txt), ten otevřu (třeba v blbém notepadu), dám Ctrl H nahradit "jpg" za "nef" a uložím. V souboru už je tím pádem seznam souborů s příponami nef. Vlezu do adresáře s nefy, dám Označení - načíst výběr ze souboru a mám označené přesně ty samé soubory, ke kterým mám jpegy. No a klávesou "*" (hvězdička v numerickém bloku) invertuju výběr a můžu označené nefy smazat. Možná to vypadá složitě, ale je to hotové během necelé minuty - promazávat větší množství fotek ručně by kolikrát zabralo dobrou půlhodinu (a člověk nikdy neví, jestli se neuklepl)
Pa.Va.Zi
Návštěvník

Předchozí stránka