Mobil-man píše:tzv. "gold" media.
"Gold" se jim někdy říká proto, že jejich reflexní vrstva je vyrobena právě ze zlata, které díky stabilnějším vlastnostem zaručí právě onu delší životnost.
Jinak ale DVD-RAM osobně považuji za nejspolehlivější archivační médium (z těch běžně dostupných).
Jinak co se týče sračkoidních noname nosičů, tak s tímto názorem nesouhlasím. Osobně jsem vždy používal značkové disky (pozor, u DVD Verbatim neberte jako značku) a co pamatuji, tak po hodně letech jsem se setkal u jediných třech disků s problémem, že data nešla přečíst. Ostatní, co kupovali noname a "značky" typu Gigamaster, měli se čtením dat problémy již po 3-5 letech - a to u většiny nosičů. Netvrdím, že všechna značková média jsou na srovnatelné úrovni, osobně mám dost rozdílné zkušenosti, ale dlouhodobě u mě v případě CD/DVD vede TDK. Verbatim také v případě CD, v případě DVD už ani omylem. Velice spolehlivé optické disky také vyrábí Taiyo Yuden, ovšem jsou u nás hůře k sehnání.
Nikon D80 + Tamron 17-50mm F2.8 XR Di II LD Asp.(IF) + Sigma 70-200mm F2.8 EX APO HSM