Fotografování mimo zákon

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod btw 9. 6. 2007 06:17

A reportážní fotku může dělat kdokoliv, nebo jen novinář apod?

Příklad: Díval jsem se na jeden web s fotoreporty z různých akcí a je tam mj. v podmínkách napsáno, že fotografie mají statut reportážní a tudíž je provozovatel na žádost neodstraňuje (když se na nich někdo najde a nechce být zveřejněn atd). Shodou okolností provozovatele znám od vidění, je to fyzická osoba a jeho soukromý web. Tohle mi není moc jasné :) Já teda žádnou fotku odstranit nechci, ale kdyby jo? Nějak mi uniká kdo je v právu -)
Употреблю ваш алкоголь, недорого.
btw
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Norika 21. 8. 2007 10:27

platia vyššie uvedené pravidlá aj v SK?
Norika
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod koti00 7. 9. 2007 10:13

btw:
podle mě může reportážní fotku udělat každý. Ostatně "reportáž je literární útvar používaný především v žurnalistice, reportáž popisuje a zobrazuje skutečnost na základě konkrétních faktů, většinou získaných přímou účastí nebo pozorováním." Takže na to žádný povolení nepotřebuješ.
Co se týče odstraňování fotek z toho webu, autor se zřejmě chrání onou reportáží, zbytek už je jen na domluvě a lidský slušnosti(třeba zamazání obličeje apod.)
"You've got to embrace your inner freak, because the only thing you'll ever regret... is denying who you really are."
koti00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 7. 9. 2007 13:12

Pokud vím, tak reportáž ve veřejném prostoru může fotit každý. Omezeno je pak použití tý fotky - bez souhlasu zobrazených osob, majitelů neovitostí na fotce atd. se dá použít právě jen jako reportážní. Na ilustrační fotky, natož třeba reklamní je potřeba souhlas. Taková je teorie.

Praxe v českejch novinách je samozřejmě trochu jiná - např. mě bez souhlasu stáhli fotku ze stránek a z kamarádky co na ní byla udělali švýcarskou studentku do ankety... s poznámkou foto archiv oné švýcarské studentky (-:
KubaPa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jeffe 7. 9. 2007 18:44

Mne se stalo ze jsem fotil blizko jednoho podniku a normalne na me nabehla Zavodni Straz. Jako potencialnimu imperialistickemu spionovi mi zkonfiskovala film a hned ho vytahla na svetlo. Nevim jestli to bylo na zaklade nejakeho zakona, ale radsi jsem neprotestoval, jeste bych pak mel na krku nejake STBaky. :D Ale snad je to ted uz lepsi. :)
Superforum - v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství :D
Jeffe
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 7. 9. 2007 20:38

jj uz ti nemaj akej film vytahnut a osvetlit ;-)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 17. 9. 2007 23:54

tak požiadajú o vymazanie pam. karty. A potom si doma pekne obnovíš zmazané fotky. 8)
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Předchozí stránka