Fotografování mimo zákon

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod jimicz 16. 8. 2006 18:42

v jakých případech se může fotograf dostat mimo zákon???
A koho můžu fotografovat bez potřeby jeho souhlasu??
Zajímá mě zejméná jestli mám právo fotografovat např. hasiče nebo policisty při zásahu a jak je to se zaměstnanci soukromých firem-např. energetici, plynaři,... a následné zveřejnění záběru na internetu (idnes,...).
Při focení zásahu hasičů a energetiků se hasiči nechali bez problému foťit ale energetici mi to zakázali-hlavně proto, že nedodržovali BOZP.
Reportážní fotografie mě velice láká ale nerad bych se dostal do problému, proto budu rád, když napíšete své zkušenosti.
Diky
Canon EOS 30D + EF-S 18-55 + EF 50 f/1.8 II + EF 85 f/1.8 USM + Sigma 70-300 f/4-5.6 DG Macro
jimicz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Otass 16. 8. 2006 19:10

Kdesi jsem na to videl dobry clanek. Je to prakticky tak, ze jakmile pouzivas fotografii jako fotoreportaz, tak nemusis mit povoleni, ale jakmile slouzi jen jako ilustracni foto, tak uz byt musi. Neco jineho je, kdyz neni fotografovana osoba jednoznacne identifikovatelna - zaber na zada, rozmazana pohybem atd...
Protoze jsem moc neprispel, reknu jen tak mimochodem takovou perlicku - v Irsku je zakazano fotit jakekoli armadni stavby a movitosti a nedoporucuje se pry ani mirit fotoaparatem na armadni zamestnance...:) (zdroj: turisticky pruvodce) :)
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 17. 8. 2006 21:57

lenže, ako je v praxi pri fotení možné rozdeliť ilustračné a reportážne foto? Nijako...
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Otass 17. 8. 2006 22:07

Prvotne obe muze vniknout jako reportazni, jenze s tim jak straci aktualnost, stava se z nej ilustracni...dejme tomu nafotis hasice jak nekde u Melnika sundavaji kocku ze stromu a hodis to do novin... :)
A pak budes psat o tom jak hasici sundavali jinou kocku nekde u Brna a hodis tam tu samou fotku - kocky i vetsina stromu jsou po cele republice stejne, tak proc to "fotit dvakrat" - ale v tu chvili se z ni stane "ilustracni foto" (to bys tam taky mel poznamenat) a potom je to jak jsem rikal...
P.S. doufam ze se nepletu, nerad bych siril nepravdy
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod k.o.v.b.o.j 18. 8. 2006 07:22

[quote="Otass"]Kdesi jsem na to videl dobry clanek. Je to prakticky tak, ze jakmile pouzivas fotografii jako fotoreportaz, tak nemusis mit povoleni, ale jakmile slouzi jen jako ilustracni foto, tak uz byt musi. quote]

s tim nesouhlasim protoze kamaradka byla na seznamu jednou jako normalni repoortazni fotka a ted edavno tam byla zase ale jako ilustracni fotka a nikdo se ji na zadny povoleni neptal.
k.o.v.b.o.j
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 18. 8. 2006 15:23

k.o.v.b.o.j : možno práve porušili nejakú právnu normu
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Otass 18. 8. 2006 17:44

TA píše:k.o.v.b.o.j : možno práve porušili nejakú právnu normun/quote]
presne tak a mozna ze spolehali na to, ze se ona neozve...ale spravne by uz povoleni mit meli...
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LovecDuchu 26. 2. 2007 02:05

Dobry den, dneska se mi stala podivna vec. Vyfotil jsem si jednu zajimavou budovu
na Praze 6 (jednu ze architektonicky zajimavych vilek u Hradcanske), nacez
jsem byl narcen z drzosti a bylo mi vyhrozovano zavolani policie od
obyvatelky. Proto (a hlavne abych podobnym neprijemnym situacim predchazel)
bych se chtel zeptat, zda jsem jednal mimo zakon nebo mam pravo poridit
snimek pro osobni ucely. Jinak fotografie nemela ucel nikoho poskozovat ani
na ni nebyly zachyceny zadne osoby. Nikde nebyly taktez piktogramy, ktere by
zakazovaly fotografovat. Tak se ptam vas odborniku. Popr. mate taky nejakou
takovou zkusenost?

Zajima me to kvuli tomu, jestli priste fotit nejak "natajno" a utect nebo
tam muzu hrde stat:). Dnes jsem to radeji resil utekem.
LovecDuchu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milday 26. 2. 2007 10:55

Ještě by mne docela zajímalo kdy, kdo a jak by mi mohl zabavit kartu, případně celý fotoaparát. :-( Pety, nevíš náhodou?
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 26. 2. 2007 11:18

Zabavit? Exekutor. Soudní vykonavatel na příkaz soudu. Policejní vyšetřovatel jako důkazní materiál (proti potvrzení). Manželka. Někdo násilím. Tedy v Čechách.

Na Ukrajině a v Kostarice asi kde kdo...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petr1968 26. 2. 2007 14:49

SLOVO PŘEDSEDY PRESIDIA:

Vážené soudružky, vážení soudruzi,
jistě jste si povšimli že břízky na Vašem dvoře jsou obsypány sněhem, což značí že zima definitivně opanovala ruskou zemi. Sníh z chodníků je samozřejmě uklizen, což značí že děžurné i "dvorniki" řádně konají svoji práci. A konečně jste si jistě včerejšího dne povšimli ohňostrojů-saljutů, které rozkvetly nad kremelskymi zdmi, mauzoleem i památníkem kosmonautiky poblíž Vystavky úspěchů národního hospodářství. A to značí, že je tu nový rok, svátek, který v zemích směřujících odvážnými kroky ke komunismu vymýtil bigotně-katolické Vánoce.

Nebudu Vás jako můj předchůdce unavovat dlouhými projevy, vypočítávající úspěchy našeho agitačního úsilí. To především proto, že naše úspěchy v tomto roce všicni dobře znáte a netřeba je připomínat!

Právě taková semknutost kolektivu, k jaké u nás došlo, a dochází každý jeden den, mne přesvědčuje o tom, že V.I. Lenin nepracoval dnem i nocí v Smolném dvorci marně, a petrohradští dělníci neskropili dlažbu náměstí Děkabristů svou krví zbytečně. Pracujícím se znovu nabízí možnost presentovat své příspěvky do konstruktivní diskuse v kdysi velmi populární návštěvní knize. Lze očekávat další rozšíření archivu hudby, jakož i navazujících databází ostatních agitačních pomůcek, především pak budovatelských plakátů.

Soudruzi! Doufám že neutuchající úsilí našeho kolektivu bude odměněno velkou návštěvností našich stránek jakož i dalším zvýšením agitačního úsilí našich návštěvníků!
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod golem2 26. 2. 2007 15:37

Pane feldkurát, přišlo na vás malinký delirium, odpovědel Švejk.
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mobil-man 26. 2. 2007 16:29

:mrgreen:
ja jenom, ze nejsme na smetaku, takze petr dela OT...
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petr1968 27. 2. 2007 07:30

OT to já rád. Ale je to hezké ne? :wink:
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Další stránka