Společné focení - Praha a okolí

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Titan_66 31. 7. 2024 14:29

Zakládám tedy vlákno samostatně. Zde se můžeme domluvit na případném společném focení všech možných žánrů. Týká se to lidí ideálně z Prahy a okolí.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 31. 7. 2024 18:16

Docela by mne zajímalo, jak si to představujete.

Že půjdeme spolu krajinou a budeme fotit, co ne naskytne ? To by snad fungovalo jen jako lov, kdy naháněči nahánějí zvěř lovcům :-).

Šance že skupina vyplaší něco zajímavého je totiž vysoká, nedávno se skupina ostravských ornitologů snažila vyfotit jeden vzácný kus ve Vrbátkách a jen si ho vzájemně plašili. Občas ve dvojici se sice jednomu podaří něco ukázat druhému, ale to je spíše výjimka.

A fotit spolu budovu parlamentu, divadla nebo něco podobného?

Fotit lidi jako skupina fotografů, to mi také nepřijde jako dobrý nápad.

Takže snad jedině krajiny nebo sport.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 31. 7. 2024 19:45

Dřív jsme takto s fotoklubem jezdili různě na výlety i dvakrát do měsíce a bylo to fajn. Např. focení svítání na Sněžce se velmi povedlo, chytly jsme počínající inverzi a slunce do toho - https://www.flor.cz/blog/svitani-na-snezce/.
V bývalém vojenském prostoru v Milovicích u Prahy jsme byli asi tak 4x, na taková místa se vyloženě vyplatí jezdit minimálně ve dvou pro případ např. nějakého pádu.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 31. 7. 2024 20:31

Na Sněžku vybíhal kolega v noci s čelovkou :-).
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 31. 7. 2024 20:37

Tak jsem asi naivní, ale když jsem třeba právě byl v těch Dolních Počernicích, tak tam byly určitě místa, kde se dalo číhat na vhodný okamžik. Ne vždy je to jen o chození, ale i počkat si na místě na vhodný okamžik. Byl jsem tam s bráchou a nepřišlo mi, že by nás to nějak omezovalo v plašení zvěře. Třeba jít tam o pár lidech by to pak zase víc motivovalo a předat si postřehy, nápady. Focení krajinky, nebo města by bylo určitě pohodlnější. Když se ale ve skupině zvládne fotit v přírodní rezervaci (jak jsou třeba ty kurzy s Vaškem Křížkem v Bavorským lese), tak proč by to nemohlo zvládnout pár hobíků někde u rybníků apod. ?

Co ty si o tom myslíš noxxi, tomáši a ostatní ?
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 7. 2024 21:19

Tak jednak si pořád myslím, že by bylo lépe jako první pokus zkusit něco na způsob klasického fotopiva - vše zdrbnout, ideálně nad fotkami (minimálně v tabletu) atd.

Ale co se týče vycházek, tak si nemyslím, že jsi naivní, už jsem se více podobných aktivit zůčastnil. Ono to není tolik o focení a není pravděpodobné, že by někdo nafotil více než sám, je to zas spíš o procházce, drbání na zastávkách atd. Ale asi je zase lépe jít až po nějakém seznámení v klidu, my toho dost dělali v minulosti kolem Paladixu, kdy se většina lidí znala právě z různých fotopiv a vycházky pak už startovaly snáze.

Teď mne napadá jeden vtipný kompromis jako nenáročná úvodní akce - dát si ranní pokec na "bobřím ostrově" (jak tomu podle nutrií říkají turisté na YT a Tikťaku)... Tam se dá pokecat, leckdy se najde i něco z ptactva a fajn je, že se tam při ranní akci (což je stejně optimum) dá krásně sesednout na lavičkách a i posedět.
Klidně bych toto za sebe vyhlásil na nějaký víkend, tady mi bude jedno, zda někdo přijde, když ne, tak budu mít jednoduchou procházku po ránu, která mne nic nestojí :-) Mohu ale nejdřív v sobotu 24.8., teď budu tři víkendy pryč.
Do té doby bych měl čas někdy v týdnu na pivo a tak, ale víkendy mám mimo Prahu.

Tolik moje první reakce v tomto vláknu, beru to jako výkop k debatě z mé strany.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 1. 8. 2024 05:01

Ona jedna možnost je, jít na vycházku ve stylu “fotíme v zoo”. To předpokládá, že všichni fotí podobný žánr, v tomto případě zvířata. S Nikonem jsme takto byli na okruhu v Mostě a bylo to super.

Druhá možnost je, sednout si do hospody a pokecat. To funguje, pokud ti lidé u stolu si mají co říci a lidsky si sednou. Minimálně jednou nebo dvakrát se stalo, že jsme si nesedli nebo že jsme si neměli co říci. Nebo se stalo, že lidi u stolu fotili něco diametrálně jiného, jeden fotil pro ČTK, druhý fotil výhradně golf a třetí fotil portréty v ateliéru. A společného měli to, jak co nejdráže prodat fotky, kde jsem neměl co k tomu dodat, protože focení mám jako zdroj utrácení peněz, ne jako zdroj výdělku.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 1. 8. 2024 06:24

Lidi jsou různí a v životě žádná jistota není nikdy, tak to prostě je :-)

Popravdě ale já na různých akcích kolem focení snad nezažíl, že by bylo vyložené ticho (či dokonce dusno). Samozřejmě to nebylo se všemi stejné, někoho člověk vyloženě chce vidět znovu, někoho méně, ale někoho vyloženě problémového jsme na akci neměli. Teda odpudivé bylo, když jsem na Fotopivu chytil covid (nejen já), ale to je jiné téma :hm :hm :hm

Co se týče focení něčeho diametrálně jiného různými účastníky, to paradoxně bylo na akcích, které jsem zažil, vesměs spíš kladem, dávalo to jiný úhel pohledu a občas člověk dokonce zjistil, že se nějaký přístup "úplně odjinud" nečekaně hodí i jemu.

Obecně k tématu - já bych se fakt spíš klonil k pokusu o "fotohospodu", případně začít nějakou vyloženě jednoduchou vycházkou typu toho "Střelecký ostrov na hodinu". Uvidíme, co bude - zda vůbec při reálném vyhlášení někdo dorazí a jaké budou dojmy. Pokud se to povede, tak pak už bude snadné vymýšlet něco komplexnějšího, když ne, tak coby, stane se.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 1. 8. 2024 07:24

Já jsem taky asi nejdřív pro nějakou fotohospodu, kde se trochu poznáme a třeba domluvíme nějaký výlet. Ten bych viděl jako nějakou dopředu naplánovanou turistickou vycházku s konkrétními místy na focení a hlavně občerstvení :-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 2. 8. 2024 12:53

Nejhorší je to první setkání, když se lidé neznají, je to takové nepřirozené. U Nikonu je to jednodušší, je tam vlajka od Nikonu a lidi od Nikonu. Ale kolikrát se mi stane, že mne někdo zastaví venku a dá se do řeči, když mne vidí s foťákem, takže foťák bychom mohli vzít místo karafiátu do klopy :-).

Máte nějakou preferencí lokality ? Praha 2, Stromovka, Dubeč, Vinoř, Hostivice, Malá Strana, …

Když to bude mimo dosah MHD, tak budu muset vzít auto a dát nealko.

Tenhle víkend jsem v Jižních Čechách.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 8. 2024 15:11

Jak jsem psal - já jsem jasně pro, ale do půlky září už mám o víkendu okno jen toho 24.8. a to ještě ne na 100%, takže se začnu víc projevovat až na podzim.
Samozřejmě když to klapne, tak se rád přidám i dříve, ale nemohu slibovat.

Ad lokalita - mně skutečně nepřijde jako nejblbější nápad to, co jsem psal, tedy Střelecký ostrov... Nějací ptáci tam budou (na kavky to je možná nejlepší místo z Prahy) a případně se ujde kousek a jsme buď na jednu stranu na Kampě atd nebo na druhou u Národního divadla a pak víc do centra, takže podle zájmu jde změnit téma.
Případně možná i Stromovka.
Dubeč, Vinoř či třeba Milíčov už mi přijdou spíš jako možné budoucí místo na více zacílenou a plánovanou akci, ne na "první seznámení".
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 5. 8. 2024 18:01

Já jsem včera koupil letenky do Norska, takže mezi 21. - 28.8. jsem tam. Viděl bych to tedy někdy na začátek září, to už bychom všichni mohli zvládnout ;-). Souhlasím s něčím v centru, ať to mají všichni +- stejně daleko s dobrou dostupností.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 11. 2024 08:02

Téma trochu odumřelo, ale měl bych jeden námět na 3.12. :-)
Po dlouhé době opět proběhne Fotopivo, organizované komunitou původně vzniklou kolem Paladixu. Je to otevřeno všem, kdo chce, může dorazit. Já tam budu na 100% (samozřejmě nestane-li se něco zcela nečekaného typu nemoci).

Pozvánka viz dále:

Pětiletka se s pětiletkou sešla, a než jste se nadáli, je tu další -oblíbené a populární- tramtadadá!!!
FOTOPIVO!
Jak někteří z vás tuší, to, že jsme se nesešli přes dva roky, nebylo zaviněno (alespoň z větší části) námi, ale tím, že oblíbené a pro schůzky tohoto typu vhodné restaurace zavíraly, ukončovaly provoz, měnily se v perspektivní vinné sklepy či skladové prostory a podobně.
Nakonec se to už fakt bez vás nedalo vydržet, takže Katka zamluvila prostor v restauraci U Graffů, kde to sice není z fotograficko-povídacího pohledu úplně ideální, ale zase na druhou stranu - je to prostor, kde nás nechají a příště třeba budou ještě vstřícnější.
Takže kde a kdy se sejdeme a kdy si máte rezervovat čas v předvánočním šílenství?
Je to 3.12.2024 od 18:00 a sejdeme se v https://www.restaurant-graff.cz/ , Plzeňská Restaurace U Gráffů, nám. I. P. Pavlova 6.
Vzhledem k tomu, že je to předvánoční fotopivo, fotky nebudou povinné (ale samozřejmě budou vítané, i když tedy na poslední zadané téma si opravdu nevzpomenu), stejně tak jakékoli technikálie, literatura, zajímavosti, které byste chtěli prezentovat ostatním a tak dále.
Je to především přátelské setkání, takže kdo můžete a chcete přijít, hrr na nás!
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 13. 11. 2024 13:10

Díky za info, to vypadá zajímavě.

Sice jsme to sem nepsali, ale s Pemarem už jsme spolu byli fotit, byli jsme fotit ledňáčka. A pak se ještě jednou neplánovaně potkali znovu.

Kromě fotopiva jsem klidně pro se s kýmkoliv domluvit jít někam fotit :-)
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 11. 2024 08:05

Já měl nějak od té poslední debaty skoro všechny víkendy zabité, tak jsem se nijak neozýval, teď by možná už zase něco šlo.
Uvidíme...
Jinak ta fotopiva Paladixu bývala super - opravdu hodně o fotkách a inspirace dost. Tohle je snaha o restart, tak uvidíme, zda se to zase rozjede na pravidelné bázi. Pokud ano, tak by to nemělo chybu.
tomashr
Pokročilý