Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod noxx_cz 8. 6. 2025 20:16

Nemyslím si, "zatím" ne. Nebo mě přesvědč o opaku ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 8. 6. 2025 21:11

To by mne zajímalo: vy na těch fotkách z AI, viz třeba ten ledňáček, nevidíte tu atmosféru? Jako že kdybych mi přilétl blíže nebo jsem měl 800 PF s telekonvertorem, tak že by to mělo jinou atmosféru ? Já nevím: pokud je to pozadí takhle rozmazané, tak já bych ten rozdíl neviděl. To samé u fotek aut, to Porsche z AI mi přijde prakticky stejné, jako původní předloha, dokonce i se stejnými nedostatky, jen se změnil úhel pohledu, do těch míst, kam mne jako fotografa na okruhu v Mostě nepustili.

Osoby jsou údajně problém právní, ne technický, tam jsou možnosti AI zatím omezené, zejména u té klasické AI, ne u fotoaplikací, kde mají právní výklad vesměs volnější. Generování fyzické osoby není problém, pokud je fiktivní, ale klon konkrétní osoby AI zatím odmítá udělat nebo ho (prý úmyslně) zkreslí, nechá třeba horní část obličeje a dolní část si vymyslí.

Ale tu atmosféru to z mého pohledu trefuje, a to dost přesně, myslím tím, že na výsledné fotografii jednoznačně rozeznám to, co jsem zadal, že tam mělo být, viz třeba můj pokus s krásnou neznámou v Benátkách nebo rekonstrukce podoby spolužačky, jak asi vypadala před 20 lety (opět to sedí na to, jak si ji pamatuji a jak jsem jí popsal), byť realita asi vypadala trochu jinak.

Obrázek

Vidíte tam 7 prstů? Nebo na první pohled vidíte, že je to vytvořené AI?

Obrázek

A co teprve tohle? To je těžší písemka, co?

A co když vám řeknu, že to nedělám na žádné výkonné mašině, ale na iPadu?

Ta první “fotka” má moc asijské rysy a je moc oříznutá, chybí “kontext”, ale to by šlo lepším popisem v promptu snadno opravit.

-- 8. 6. 2025 21:45 --

Ještě možná pro zajímavost, jak by mělo vypadat zadání (prompt), třeba pro fotku do japonského průvodce: “ Klidná japonská svatyně při západu slunce při pohledu z nízkého úhlu skrz tunel plný rozkvetlých třešní. Jemné růžové okvětní lístky se vznášejí ve vzduchu, ozářené teplým zlatavě oranžovým světlem soumraku. V dálce se majestátně tyčí červená brána torii, částečně orámovaná starobylými kamennými lucernami a tradiční architekturou. Žádní lidé, jen tichá krása přírody a tradice. Vysoce detailní, filmové osvětlení, fotorealistické, 4K”.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 8. 6. 2025 22:00

pemar. píše:Já bych tomu věřil, co píšete, kdybych v tom nevnímal ty falešné tóny.

Nebyli jste to náhodou vy, kdy se odklonil od pořádných foťáku k titěrným bezzrcadlovkám? Nejste to náhodou vy, kdo upřednostňuje ty různé Olympusy nebo Panasoniky GR? Nejste to vy, kdo si na dovolenou bere zoom s rozsahem skoro jako ultrazoom? Nejste to vy, kdo fotí skoro všechno na AF a kombinaci M a MF na foťáku prakticky nepotřebujete ?

No největší extrém jsem já - sice fotím Olympusem s ultrazoomem i Ricohem GRIII, ale zároveň pořád fotím i na kinofilm včetně vyvolání filmů (doopravdy, ne že na to jen vzpomínám). A teď si vyber...

Jinak si myslím, že AI není na debatu ve fóru, ale na strašně dlouhý rozbor. Já bych dodal jako další otázku to, nakolik to budou lidé (a především mladí) akceptovat. On je vžitý názor, jak jsou mladí v digi a AI daleko dále než starší generace, ale zároveň jsou i daleko dále v nástupu jejího jistého demonstrativního odmítání a užívání všemožných "retro" věcí. Zrovna dneska jsem to zase viděl naživo v New Yorku - byl jsem pro zajímavost podívat v kamenném obchodě https://www.roughtrade.com/ , to je obchod zaměřený primárně na vinyly (LP). Obchod zajímavý, ale zas ne až tak moc (jsem v tomto oboru docela daleko a tohle je spíš masovka), ale poučné bylo něco jiného. Jestli myslíte, že v tom krámě byli hlavně "šediví skorodědci" jako já, tak na to zapomeňte, valná většina zákazníků vyloženě mládež, hezké holky a tak... A přitom je to obchod, kde se vlastně nedá koupit nic, co technologicky vzniklo později než cca 1986...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rodri 8. 6. 2025 22:10

wikxzen píše:Ale dokáže...

Dej příklad :-)) .
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 8. 6. 2025 22:13

Jinak pro pemara - sorry, ale ty fotky co sem dáváš, mi nepřijdou moc zajímavé. Z toho ledňáčka umělost vyloženě tryská a pokud v tom vidíš atmosféru, tak já tedy moc ne, ty další podobné. Jak kdyby holka byla vyfocená před jednobarevným pozadím v ateliéru a pak překlonovaná na uměle rozostřené pozadí venku. Na ilustrační fotku do katalogu to je určitě dobré, ale na zeď bych si tohle nedal celkem určitě.
Přijde mi, že v okouzlení AI se zatím zaměřuješ vyloženě na motiv a nevěnuješ pozornost pozadí a celkové spojení, zrovna u tebe mne to docela udivuje, když se ve focení snažíš hledat skla s atmosférou atd. Mimochodem AI se lepší i v tomto a neřekl bych, že by to nešlo vylepšit... Pár pro mne opravdu zajímavých fotek generovaných AI jsem už viděl :-)

Jo a rýpnutí na závěr - jsme zase u mého tématu, proč fakt úplně neberu jako přednost FF nebo dokonce MF malé DOF... Jo, hezké, ale pokud se něco udělá s fakt malou DOF, tak máme fotku, která je sice zajímavá jako fotka, ale zároveň se v dnešní době téměř ideálně napodobuje pomocí AI :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 8. 6. 2025 23:21

Moc zajimava diskuze se tu rozjela, ale to co tady postuje Pemar mi prijde asi na te urovni, jako kdyz bych si sel koupit fotku do fotobanky. Jasne, pokud takovou fotku potrebuju, neni problem, ale neni to nic pro radost. V reklamce to absolutne beru, pokud je s tim zakaznik v pohode. Ale u amaterskeho fotografa je to spis usmevne a dusledek nejake tvurci krize. V pripade nejakeho konceptualniho umeni mi ty moznosti prijdou skvele, ale to tady z nas asi nedela nikdo a to si nechci dotknout zadneho z nas.

Srovnani s ulehcenim ve fototehnice mi prijde hodne pritazene za vlasy, dnes jsem byl na vylete okolo Vltavy v oblasti svatojanskych proudu. Mel jsem moderni CSC a zoom, nevidim zadnou pridanou hodnotu pro vyslednou fotku, pokud bych mel treba stary MF s CCD snimacem a nasazeny manualni objektiv. Bavi me hledat zaber, kompozici, pockat si na zajimave svetlo, dvacet minut popochazet na malem placku lesa a divat se, kde se mi nebudou spatne prekryvat stromy a pokud by mi na uspokojivy vystup stacil mobil, nebo by to mel byt Ricoh GR, tak jsem s tim v pohode. Bavi me promitnout muj pohled na konkretni misto, nebo konkretni moment na fotku. Vzdycky mi prislo takove to, kdyz se fotograf snazi prodat fotku tim, jak moc bylo tezke ji udelat, jenom omlouvani proc neni o kousek lepsi.

Pemar: ty zachranene fotky bohuzel trochu priznavaji, ze jsou to fotky "vytazene z kose" a nepijde mi, ze by byla cesta nechat si od Ai namalovat neco jako nahrazku.

Dnesni fotky prikladam, cely den bylo blaznice pocasi, ale misto je to krasne :)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 9. 6. 2025 05:51

Takhle to vypadá, že kromě mne jsou všichni geniální fotografové, kterým do koše skoro nic nepadá a já jsem jediný, který přes Topaz Labs nebo AI něco zachraňuje. A může to u tak i být.

S tou AI vidim 2 směry: ten první je, že foťák zůstane doma (a fotograf možná také) a fotka se celá vygeneruje. To je něco, co mi z pohledu amatérského focení moc smysl nedává. Ale dokáže to něco, co přidanou hodnotu mít může, zhmotní to nějakou vzpomínku, byť asi jen na úrovni toho, co je někde ve fotobance. Výsledky stále umělecky nic moc, ale oproti minulosti se to hodně zlepšuje, žádných 7 prstů.

Já jsem chtěl upozornit na ten druhý, méně prvoplánový. Že když použijete vaši vlastní fotku, na které nebude obličej, jsou tam třeba auta, krajina nebo budovy, tak že vám to opraví kompozici nebo perspektivu. To je z mého pohledu něco nového, kde minimálně za sebe potenciál vidím.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 9. 6. 2025 07:21

Neboj, z toho tvého prvního souvětí platí jen ten poslední výrok ;-)

A ani ten asi neplatí absolutně.

Nicméně to vytváření obsahu je přeci jen jiný level, než odstranění pupínku nebo doplnění proužku obrazu s rozmazaným pozadím.

Tak nějak instinktivně mi změna perspektivy pomocí AI připadá v podstatě na stejné úrovni, jako vygenerování subjektu promptem.

Pravděpodobně už je to někde vyřešeno, protože tyhle funkce jsou tu už dlouho, akorát ta AI ji vkládá do rukou i amatérům.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 9. 6. 2025 08:30

Ty výstupy "asijské" tenistky jsou naprosto v klidu - já se na to dívám jako na polotovar, který můžu snadno umístit do formátu s texty a firemními grafickými prvky daného klubu.
Náborový vizuál místního antukového tenisovéhu klubu kdesi u zámeckého parku. Pro tisk malých i velkých formátů i webovou prezentaci na sociálních sítích a webu tenis. klubu.

Mými klienty jsou lidi, kteří předkládaji v reklamkách propagační materiály pro konzumenty obsahu - masu. Je nezajímá, co vy tu rozebíráte. Je zajímá, kdy, jak a za kolik... stejně jako konzumenty obsahu, kdy, kde a kolik to stojí.

Kde AI-generated fotorealistické fotky nemůžou uspět, jsou například sezonní skupinové fotografie nových členů třeba juda, protože skutečný trenérský tým se skutečnými dětmi a dorostem si AI neumí vymyslet na chlup přesně, aby rodiče poznali své dítko v 30-40 členné sestavě. To je fakt jednodušší zorganizovat na jedno odpoledne skupinové focení s živou skupinou těch judistů, ale aby přišli všichni, to někdy je oříšek. Jednou jsem skutečně naklonoval dva lidi na hromadném snímku a jen vyměnil hlavy za ty chybějící při focení. :-)

Já nemusím nic nikomu dokazovat, protože ve fotograficky vyhraněné sekci to nemá logiku.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 9. 6. 2025 08:34

Za seba napíšem, že sa mi tie AI výtvory (ukázané tu) vizuálne celkom páčia a je to zaujímavé.

Ale keďže rád fotím, tak je pre mňa cieľ samotné fotenie, skúšanie, chyby a pokusy o zlepšovanie sa. Nie čo najľahšie sa dostať k výsledku, aj keby ho nemám urobiť ja.
Je to prístup ktorý mi prinesie len kvantá neustálej práce, nikdy nebudem boháč (ani priemer - a kvôli AI to bude len horšie) a vzhľadom k mojim schopnostiam ani umelecky vynikať, ale baví ma to a dúfam že dlho ešte bude.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 9. 6. 2025 08:44

Pemar: lehce upravit perspektivu ve smyslu rovnání linii mi přijde v pohodě, ten zbytek si musí obhájit každý sám u sebe.

Mě by nebavilo, chodit fotit podklady pro AI. Přinést nezajimavou fotku, kterou bych jindy smazal a napsat prompt, ať se vylepší světlo, změní kompozice a tak dále. To je část kreativního procesu, kterou chci mít v ruce a proč mě baví fotit.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 6. 2025 10:20

pemar. píše:Takhle to vypadá, že kromě mne jsou všichni geniální fotografové, kterým do koše skoro nic nepadá a já jsem jediný, který přes Topaz Labs nebo AI něco zachraňuje. A může to u tak i být.

Druhá možnost je, že leckdo je s tím padáním do koše více smířen a řídí se podle dávné rady pana profesora Šmoka - "koš na papír je nejlepší přítel fotografa"... Popravdě na tom něco bude, osobně mažu fotek spoustu, ale těch, kde toho výrazně lituji a případně zkouším divočejší úpravy, zas tolik není.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 9. 6. 2025 10:30

Řekl bych, že použití, které tu popisuje wikxzen už dávno není o fotografii, ale je to prostě počítačová grafika.

Umělečtí grafici mají z AI trochu zamotanou hlavu, jak jsem zaznamenal na promoci mojí neteře.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 9. 6. 2025 10:32

U úprav je otázka, kde je ta hranice. Dnes běžně děláme úpravu expozice, změnu saturace, úpravu kontrastu či retušování. Když jsme vyvolávali kinofilmy, tak jsme byli rádi (aspoň já), když ta fotka nebyla příliš tmavá nebo světlá, o moc více jsme toho v temné komoře neovlivnili. A teď vidim fotky, které určitě nebyly foceny na černobílý film nebo na monochrom, fotky, u kterých se sahalo do kontrastu, saturace a já nevím čeho ještě.

Kde je ta hranice ? Je sáhnutí do kompozice moc ? Je pootočení hlavy už za čárou ? Pokud má subjekt zavřené oči, tak je nesmím otevřít ? Nesmím u krajiny změnit počasí ? Je naše fotografie dokument nebo zobrazení nálady v nějakém okamžiku ?

AI otevírá nové možnosti. Na výše položené otázky nemám jasnou odpověď, vidím pro a proti.

-- 9. 6. 2025 10:33 --

tomashr píše:
pemar. píše:Takhle to vypadá, že kromě mne jsou všichni geniální fotografové, kterým do koše skoro nic nepadá a já jsem jediný, který přes Topaz Labs nebo AI něco zachraňuje. A může to u tak i být.

Druhá možnost je, že leckdo je s tím padáním do koše více smířen a řídí se podle dávné rady pana profesora Šmoka - "koš na papír je nejlepší přítel fotografa"... Popravdě na tom něco bude, osobně mažu fotek spoustu, ale těch, kde toho výrazně lituji a případně zkouším divočejší úpravy, zas tolik není.

Já mám cca z tisíce jednu dobrou. Opravdu jich mám 999 mazat? Nemažu tím zbytečně velkou část mých vizuálních vzpomínek ?

-- 9. 6. 2025 10:35 --

wikxzen píše:Ty
Kde AI-generated fotorealistické fotky nemůžou uspět, jsou například sezonní skupinové fotografie nových členů třeba juda, protože skutečný trenérský tým se skutečnými dětmi a dorostem si AI neumí vymyslet na chlup přesně, aby rodiče poznali své dítko v 30-40 členné sestavě. To je fakt jednodušší zorganizovat na jedno odpoledne skupinové focení s živou skupinou těch judistů, ale aby přišli všichni, to někdy je oříšek. Jednou jsem skutečně naklonoval dva lidi na hromadném snímku a jen vyměnil hlavy za ty chybějící při focení. :-)

Já nemusím nic nikomu dokazovat, protože ve fotograficky vyhraněné sekci to nemá logiku.

Teoreticky mohou, prakticky tomu brání nastavení kvůli aktuálnímu právnímu výkladu GDPR v USA.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 9. 6. 2025 11:05

Tohle si musí každý zodpovědět sám, ale vidím tam velký rozdíl v tom, když při úpravě pouze interpretujes data, která jsi vyfotil a nebo vytvářís úplně něco nového. Změna expozice, kontrast, saturace, BW,... tam všude pracuješ pouze s daty, která jsi vyfotil. Změna počasí mi přijde přes čáru a to třeba není něco, co já bych na svých fotkách dělat chtěl. A nechtěl bych u fotografů, na jejichž fotky pravidelně koukám, takové fotky pozorovat.

A k těm úpravám na kinofilmu, to že jsi takové úpravy nedělal ty, neznamená, že je nedělali ostatní. Tam ty možnosti taky nebyly úplně malé.
milann88
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka