Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 1. 2021 16:57

Já z toho všeho mám takový pocit ... popsal bych ho asi touto fotkou

Obrázek
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 9. 1. 2021 08:23

Zajímavé je, že Izrael masivně očkuje, ale přibylo mu 9304 případů, jakoby účinek druhého lockdown vyprchal.

Včera Primula v televizi říkal, že po vakcinaci stále můžeme nakazit své okolí, stále zůstáváme přenašeči. Mezi nejúčinnější vakcíny a s nejmenšími vedlejšími účinky patří údajně Sputnik (ale stejně jako ostatních vakcín to není dostatečně doloženo klinickým studiemi), ale ten si nemůže ČR objednat, protože musíme s EU postupovat v souladu a EU. V objednávkách vakcín postupují všechny státy EU v souladu, tedy kromě Německa, které si objednalo 30 milionů vakcín bokem.

Jak jsem psal dříve, tyhle absolutní tvrzení jsou asi nonsens, protože se jedná o pravděpodobnostní jevy, takže to může platit v souvislosti s pravděpodobnostní účinnosti vakcíny na ty, u kterých vakcína nezabere, horší by bylo, kdyby to platilo absolutně. Každopádně to zvyšuje riziko, že to bude jako za socíku, že budeme fotit převážně doma.

Nákup ptačího zobu ignorujíce a maje omezený akční rádius cest autem, chystal jsem dnes fotit zasněženou Prahu, nicméně sníh hodně roztál a ta trocha, co ráno napadlo, nestačí na vytvoření té pravé zimní nálady.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 9. 1. 2021 09:16

Strýce včera nebo předevčírem z umělého spánku probudili a zjistilo se, že nemluví a má ochrnutou celou pravou stranu těla. Na podněty a dotazy reaguje levou rukou a okem. Dle lékaře umělá plicní ventilace nedostatečně okysličovala mozek - prý časté riziko a je z těch ležících na oddělení (FN u sv. Anny v Brně) na tom momentálně nejlépe - pokud nedojde zase ke zhoršení. To samozřejmě moc neuklidní. Budou teď následovat různá vyšetření mozku atp.
Slabou útěchou je jen to, že plíce se "chytly" a začal dýchat bez přístrojů. Nasadili mu správnou dávku nebo mix různých antibiotik, které zastavily šíření nebezbečné bakterie na zničených plicích.
Budou to náročné měsíce a tuším, že i následující první roky zotavování budou složité.

K tomu očkování... otevřel jsem si svou dnes již docela odrbanou očkovací knížku a když si prohlédl proti všemu jsem byl očkován za celý svůj život, a nevzpomínám si na žádné příznaky či reakce, tak je to u mě jasné až nastane první příležitost. :-)

EDIT:
Jinak, set Smart Boxu od 02 s "terminátorem" od Cetinu máme zprovozněný. Jak jsem předpokládal, na rozšíření wi-fi signálu do I. patra a na půdu (a do sklepa) je stále třeba repeater (ASUS RP-AC68U). Ale pokrytí je nyní bezvadné oproti minulému stavu. Dle jednoduchého měření je odezva dostačující a v I. patře je to pocitově vše stejné dobré jako v přízemí. Komunikace Smart Boxu s ASUS repeaterem funguje výborně.
Trochu mě uklidnilo, že do webové konfigurace Smart Boxu se lze dostat, protože z telefonu přes aplikaci to za moc nestojí. Nicméně, vyčkávat na generované heslo po výzvě z telefonu je trochu opruz.
Technik z Cetinu doinstaloval toho "terminátora" od Zyxelu (VDSL Bridge Modem VMG4005-B60A) přímo do zdi.

Potěšilo, že dosah wi-fi signálu Smart Boxu je až na konec naší zahrady (hrubým odhadem 50 m vzdušnou čarou). Takže mohu zalévat nebo okopávat hlínu a být přitom stále připojen. Ne sranda. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 9. 1. 2021 11:59

Držím palce, ať se strýc zotaví, každopádně je to strašně těžké nejen pro něj, ale i pro celou rodinu, proto doporučuji co to jde onemocnění předcházet, posilovat imunitu a omezit sociální kontakt na minimum.

Ten sociální kontakt je ale důležitý pro psychiku, rodiče snášejí psychickou stránku Covidu velmi špatně a my koneckonců také.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 9. 1. 2021 12:07

Zkusím trochu na jiné téma. Potřeboval bych poradit, jak se dá dostat vlastní - ručně kreslené "logo" nebo podpis do procesu úpravy fotek? Tzn., že mám obyčejnou tužkou návrh na papíru a rád bych ten podpis používal u určitých veřejně publikovaných fotek. Jak se to, prosím, dělá? Napadnul mě grafický tablet (nemám) a ručně ty obrysy tabletem do photoshopu překreslit. Nebo obyčejný scan? Ale co pak s tím? Poradí někdo?
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 9. 1. 2021 12:21

Napadá mě sken do jpg a pak to vložit na potřebné místo do fotky jako vrstvu? A bílou podkladovou dát jako průhlednou (PNG)?
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 9. 1. 2021 13:35

pemar - je to tak, bude to náročné pro všechny a zejména nejbližší. Zasáhne (-hlo) to citelně do všech oblastí, která se skrývají pod pojmem rodina.

noxx_cz - stačí ručně nakreslené logo nebo motiv i vyfotit na stole či stativu. Do kvalitního jpg formátu.
Věřím, že i dnešní fotomobil by stačil - záleží ale na složitosti motivu/loga/podpisu. Snad i nějaká mobilní appka by také svedla motiv obstojně vypreparovat od pozadí a připravit k dalšímu zpracování.

Já obvykle hrubý sken či snímek otevřu v Illustratoru (nebo stačí Corel či jakýkoli program schopný pracovat s křivkami), kde cestou nejmenšího odporu provedu automatickou vektorizaci a následně zbavím zkřivkovaný motiv od pozadí a drobných nečistot.
Hlavně, aby motiv neměl okolo ošklivý střapatý okraj, který je na tmavých podkladech nejvíce vidět.
No a takto pěkně připravený motiv pak třeba otevřu/přidám ve Photoshopu a mám jej jako další vrstvu. Použitelné na tisky, weby, plotry (řez).

Ideálně se motivy zpracovávají ty, které byly vytvořené fixou (např. Centropen od tl. 0,1) na bílém čistém pozadí, ideálně křídovém papíře. Pokud je tam tužkou či štětcem provedené nějaké stínování či přechody, tak to problém může být a bude nejspíše třeba zvážit, jestli to vůbec třeba bude pěkně vypadat jako podpis např.

Cestu ručního překreslování nevolím vůbec. Pracovní deformace, kdy je třeba to připravit hned na cokoliv. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 9. 1. 2021 15:59

Dnešní ranní host. Něco jako datel, ale horizontální. Vyklovala nám na trávníku díru. Tak jsem jí tam nasypal trochu slunečnicových semínek ... :-)

Obrázek

Foceno přes okno.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 9. 1. 2021 16:39

Fajn úlovek, jak zvlada 300 2.8 s TC 2x ty megapixely na R5?
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 9. 1. 2021 16:50

Řekl bych, žes měl pravdu.

Ještě to musím vyzkoušet pořádně, ale první pocity jsou opravdu dobré.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 9. 1. 2021 17:55

Davidof: ta zlna, to je nejaky velky vyrez ? Zda sa mi to nejake divne kresbou, akoby rozmazane, alebo v nejakom zavoji...neviem, proste divne.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod rodri 9. 1. 2021 17:57

To muže dělat okno, dělá mi to taky.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 9. 1. 2021 17:59

Máš pravdu, jak jsem psal, je to focený zevnitř přes okno :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 9. 1. 2021 18:02

Aha, tak to jo...nevsimol som si ten text pod obrazkom :oboze
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 9. 1. 2021 18:02

Pak jsem vylezl ven a čekal ... a čekal ...
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka