od Dolgor 24. 6. 2025 13:42
Ladění (a sladění) fotek je pro mě téma dlouhodobě. Většinou jsem si nějakou fotku vybral a na ní vytvořil profil úprav na základě Adobe color nebo některého Camera profilu, který jsem pak v LR aplikoval na zbytek sady a individuálně jemně doladil, ale ne vždy se mi hodil do měnících se podmínek a vyznění se někdy mění i podle objektivů (například Z skla vs 58/1.4 G). Navíc na sobě vidím, že nejsem konzistentní, střídám preference podle nálady nebo celkových světelných podmínek. Teplota (stíny vs světla), gradace, saturace atd. Mám několik relativně univerzálně použitelných profilů, ale ve výsledku vybírám pokaždé jinak a z každé akce mám trochu jiný výstup. Trápí mě to dost a výrazně to poznamenává moje fotografické sebevědomí, protože fotograf by měl mít svůj styl a být efektivní v jeho aplikaci a použití. ...Poslední rok experimentuju s profily od Mastin labs (na které mě navedl, tuším, Ondrej Bobek), ale taky to není všehospása a hlavně se zelenou nebývám spokojený, je s tím ještě práce.