Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod milann88 24. 6. 2025 08:32

Tady jsem se u té jedné fotky vyhnul barvě docela cíleně, světlo bylo až moc hezké a nechtěl jsem z toho úplnou kýčovku. Jinak mě ke street BW sedí, ale určitě jsou fotky, kde to tak úplně nefunguje.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 6. 2025 08:53

No zrovna u těch dvou posledních mi ale ta barevná přijde jasně lepší, aspoň pro mne. Netuším, jak by vypadala ta poslední v barvě, ale pokud by tam bylo barvy až moc, tak se dá taky ubrat saturace (případně selektivně)...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 24. 6. 2025 09:05

Za mna tie milanove fotky urcite v BW.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 24. 6. 2025 10:15

Tak to já za mě musím říct, že většina těch BW fotek se mi moc nelíbila, přestože si jejich tvůrce vážím.
Většinou byly IMHO takové tmavé a nevýrazné.

Ten nedávný portrét je ale výjimka.

Ale tím nic neradím ani nechci docílit. Jen názor do diskuse :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 6. 2025 11:25

Mě se tohle úplně nechce komentovat. Také focení lidí, co sem dávají často BW spíš oceňuji, tak se nechci dopustit něčeho, co by si mohl brát někdo osobně (prostě nechci, nemám důvod). Ale bohužel pokud začnu víc komentovat můj postoj k BW, tak tam pár bodů nutně trochu "ofenzivně" působit bude :-( Tak se krotím, netrápí mne to tolik, abych kvůli tomu chtěl dělat jakékoli dusno ve fóru...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 24. 6. 2025 11:55

Však jo, dusno není žádoucí, od toho jsou jiné servery ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 24. 6. 2025 12:16

Já si naopak podobné debaty cením velmi a těší me, i když máte třeba jiný názor. Beru to jako hodně subjektivní a pro mě BW některým fotkám dá specifickou estetiku, zjednodusi ji a trochu si myslím, že to občas úplně nevynikne při prezentaci tady na fóru a ideál by byl papír a větší soubor fotek. A bez uzardeni přiznám, že pohodlnost taky může hrát roli, upravit BW fotky je mnohem rychlejší.

U barevných fotek bojuju s tím, že nemám žádné svoje univerzální barevné ladění a na každou fotku koukám samostatně, když pak někomu prezentuju fotky, tak mě trápí, že se ladění fotek mění.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 24. 6. 2025 13:42

Ladění (a sladění) fotek je pro mě téma dlouhodobě. Většinou jsem si nějakou fotku vybral a na ní vytvořil profil úprav na základě Adobe color nebo některého Camera profilu, který jsem pak v LR aplikoval na zbytek sady a individuálně jemně doladil, ale ne vždy se mi hodil do měnících se podmínek a vyznění se někdy mění i podle objektivů (například Z skla vs 58/1.4 G). Navíc na sobě vidím, že nejsem konzistentní, střídám preference podle nálady nebo celkových světelných podmínek. Teplota (stíny vs světla), gradace, saturace atd. Mám několik relativně univerzálně použitelných profilů, ale ve výsledku vybírám pokaždé jinak a z každé akce mám trochu jiný výstup. Trápí mě to dost a výrazně to poznamenává moje fotografické sebevědomí, protože fotograf by měl mít svůj styl a být efektivní v jeho aplikaci a použití. ...Poslední rok experimentuju s profily od Mastin labs (na které mě navedl, tuším, Ondrej Bobek), ale taky to není všehospása a hlavně se zelenou nebývám spokojený, je s tím ještě práce.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 24. 6. 2025 13:58

Já mám také k BW poněkud rezervovaný postoj a částečně i tím co milann88 napsal, že překlopením do BW je PP fotek v obtížnějších podmínkách (vysoký DR nebo vysoké ISO) o poznání jednodušší. Nemusím řešit ztrátu barev při podexponování nebo barevný šum. Ale víc platí to, že mě WB až tak nesedí, stejně tak mě moc nezajímají fotky ptáků a zvířat.

Ale to je dobře, že každý máme jiný vkus a preference. Vyhovuje mě třeba, když si projektový tým sestavím z různých lidí, kteří mají jiný pohled, jiný názor a přinesou k návrhům potřebnou (věcnou) oponenturu.

-- 24. 6. 2025 14:07 --

Těmi profily bych se až tak netrápil a podle mě žádný univerzální ani neexistuje. I světelné podmínky se mění, nemyslím si že je nejlepší nápad to za každou cenu srovnávat na nějaký svůj standard. Určitě bych se v galerii vyhnul různým kreativním profilům, pokud tím ale chce někdo zapůsobit třeba na Instagramu, tak proč ne. S různými presety nemám moc dobré zkušenosti, každá fotka si jaksi žádá své.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 24. 6. 2025 14:53

Ja som asi dosť klasika medzi amatérmi. Vymedzujem sa proti bw, pritom 25 % fotiek mám bw, vymedzujem sa proti nadmernému rozostrovaniu pozadia, a zhusta mám rozmachlenú väčšinu fotky, hlavne u portrétu. :)
Našťastie aspoň stromy z hlavy mojim modelom nerastú.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 24. 6. 2025 15:46

Fotky od milann88, u mě jednoznačně barva.
Za mě je černobílá fotka dobrá tak akorát na parte, až na pár výjimek. Svět je barevný, vidím ho barevně a chci fotit barevně. A mam rád přirozené barvy, žádné ty moderní oranžové a do hněda trávy, tyrkysové nebe....Opět až na výjimky.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 24. 6. 2025 17:48

Na té poslední sadě 3 fotek preferuju barvu, protože ve zlaté hodince je pěkná. Ale jinak obecně mi u milanna BW vyhovuje a líbí se mi. BW zjednodušuje čtení fotky, lépe se koncentruje na atmosféru. Podle mne fotka nemusí být přesným odrazem reality. Milannovy fotky nejsou popis místa ale spíš vyjádření atmosféry, pro což barvu nepotřebuju, nechybí mi a nemám potřebu zjišťovat, proč ji nepoužívá.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 24. 6. 2025 18:04

Já to mám tak, že když vidím BW fotku, která mě zaujme, tak vůbec nevnímám, že jí chybí barvy. Občas se mi líbí vidět věci černobíle :-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 25. 6. 2025 07:52

Aby byla debata uplna, pridam jeste barevnou variantu debatovane fotky. Posnazim se pridavat vic barevnych fotek, vidim, ze cernobila je spis v mensine, tak se aspon budu vic zamyslet, kam se opravdu hodi.

Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 25. 6. 2025 09:11

Milan - no ale zrovna tady mi ta barevná přijde jako naprosto jednoznačná volba...
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka