Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 31. 5. 2025 15:37

Pekne to máš, vidím, že aj Canon 100-400 je fajn sklo.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod oldbas 31. 5. 2025 17:41

Ten RF 100-400 je za mě zbytečně podceňované sklo. Za peníze co stojí nabízí opravdu hodně muziky.
Obě fotky jsou bez úprav a ořezu, jen tak pro zábavu, když jsme se synem chodily po zahradě. Byl jeho nápad, abych mu je vyfotil.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 31. 5. 2025 23:06

Je super, jak sikovna skla jsou dnes i financne dostupna a padaji z toho pak takove fotky. I tak financne narocne obory jako je WL nebo sport se ted daji delat celkem slusne bez opravdu dramatickych investic, jen si pak fotograf musi pripustit, ze uz to ma ve svych rukach :D

Snezka:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 1. 6. 2025 06:20

Pod splavom.
Z 100-400
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 1. 6. 2025 06:34

U WL podle mé zkušenosti není výbava na první místě, na první místo bych dal znalost chování toho fotografovaného druhu v místních podmínkách, pokud těch fotografovaných zvířat nebo ptáků není v té lokalitě spousta, tak musíte vědět, kde ho najdete. Když ho nenajdete, tak ho nevyfotíte.

Za druhou podmínku úspěchu považuji vzdálenost, dostat se dostatečně blízko. To je u WL někdy problém, i já jsem někdy v situaci, že buď musím respektovat nějakou pozorovatelnu, nebo je po cestě nějaká přírodní překážka, třeba vodní plocha nebo musím respektovat to, že ptáky nebo zvířata nesmím rušit.

A pak jsou ve hře ještě kompromisy. Včera jsem seděl asi hodinu v Počernicích a čekal na ledňáčka. A tentokrát jsem vystihl tu správnou dobu a přiletěl. Ale zdržoval se daleko od mne, lovil v hustém porostu. A pak technika roli hraje. Z9 byla technicky na hraně, nějaké fotky jsem i na tu dálku udělal, ale odpad byl značný. 500 PF je dostatečně rychlý a dostatečně lehký na focení z ruky, protože vedle mne byl zkušený fotograf se Z9 a Nikonem 180-600, ten Nikon 180-600 se tomu Nikonu 500 PF vyrovná opticky, ale fotit s ním z ruky je problém a stihnout rychlý jev s objektivem na Gimbalu je také problém.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

V takové situaci bych chtěl mít nasazený 800 PF, ale asi by mi také nebyl při focení z ruky moc platný.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 1. 6. 2025 08:35

Co k tomu dodat ? :-)

Tuhle krutou pravdu naznačovali, či přímo vyslovovali všichni lektoři či recenzenti, kteří za něco stáli.

Člověk to jen nechce slyšet nebo je líný se podle toho chovat ;-)

Pamatuju si prastaré video od Northrupů, kteří testovali dlouhá skla a zmínili tam, že rozdíl v kvalitě obrazu z levněšího zoomu oproti dražšímu pevnému sklu snadno vykompenzuje pár metrů, o které se dokážeš dostat blíž.

-- 1. 6. 2025 09:08 --

Jedna podvečerní z terasy

Obrázek
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 1. 6. 2025 09:20

A on problém je i třes rukou, i malý pohyb objektivu na takovou dálku znamená, že subjekt zmizí ze záběru.

A technický problém je ten velký ořez, prakticky se tím dostávám do situace, jako bych fotil s velmi malým snímačem.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 1. 6. 2025 10:22

Na love...

Z 100-400
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 1. 6. 2025 10:59

Se vsim recenym souhlasim, to k WL tak nejak patri a brzy na to prijde kazdy, kdo se do foceni zvirat pusti. Kazdopadne mame tela, ktera nekonci nekde u iso 800 a cenove dostupne zoomy, ktere jsou perfektne ostre na plnou diru a stabilizace je taky nekde jinde.

Drive byly exoticke zoomy za pomerne vysoke ceny a pak az neco jako 300mm F4, ktere jsou celkem kratne a nebo malo svetelne zoomy, ty zase staly opticky za prd a ve spojeni s nejakym sumivym APS-C nebyly vysledky nic moc. Z tohoto ciste technickeho pohledu je to dnes doba zaslibena :).
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 1. 6. 2025 12:32

Já takový optimista nejsem.

Ono se sice dá vyfotit cokoli s čímkoliv, ale procento těch, co to zvládnou, klesá úměrně obtížnosti. Ano, člověk si může pomoci tím, že použije cropový snímač, stejně by musel na fullframu ořezávat, ale to není jádro problému ani jeho řešení. A stabilizace? On je nějaký přínos stabilizace u fotky ledňáčka v letu ? Takže ani to z mého pohledu není řešení.

Ano, řešení je dostat se blízko a stlačit ISO co nejníže. Ale když vám ledňáček letí daleko od vás a letí rychle, tak máte problém.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 1. 6. 2025 13:28

Zase letící malý lednacek je poměrně malá část WL fotek a ruku na srdce, tak aby letovky vypadaly dobře, to už chce kumst. Obecně jsou letovky častěji demonstrace techniky a technických schopnosti fotografa. Mě baví trochu jiný typ WL fotek, kde by i ta stabilizace přínosem byla.

Poslední dobou se mi moc líbí typ fotek co postuje Landov, hezké zasazeni do prostředí, žádny dramaticky PP, působí to přirozeně, dobře se na to kouká. Tady třeba vidim benefit, že na podobné fotky už se dnes dá ta technika pořídit rozumně.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 1. 6. 2025 14:10

Pár střípků z českého "rodea"

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 1. 6. 2025 15:13

Pěkná akce, moc hezké fotky.

Na mne je to trochu moc americké, ale to by bylo na jinou diskusi.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 1. 6. 2025 15:46

A to jsem tam ještě ty nejameričtější fotky nedal ;-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 1. 6. 2025 15:49

Ty delší expozice jsou hodně fajn.
milann88
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka