U WL podle mé zkušenosti není výbava na první místě, na první místo bych dal znalost chování toho fotografovaného druhu v místních podmínkách, pokud těch fotografovaných zvířat nebo ptáků není v té lokalitě spousta, tak musíte vědět, kde ho najdete. Když ho nenajdete, tak ho nevyfotíte.
Za druhou podmínku úspěchu považuji vzdálenost, dostat se dostatečně blízko. To je u WL někdy problém, i já jsem někdy v situaci, že buď musím respektovat nějakou pozorovatelnu, nebo je po cestě nějaká přírodní překážka, třeba vodní plocha nebo musím respektovat to, že ptáky nebo zvířata nesmím rušit.
A pak jsou ve hře ještě kompromisy. Včera jsem seděl asi hodinu v Počernicích a čekal na ledňáčka. A tentokrát jsem vystihl tu správnou dobu a přiletěl. Ale zdržoval se daleko od mne, lovil v hustém porostu. A pak technika roli hraje. Z9 byla technicky na hraně, nějaké fotky jsem i na tu dálku udělal, ale odpad byl značný. 500 PF je dostatečně rychlý a dostatečně lehký na focení z ruky, protože vedle mne byl zkušený fotograf se Z9 a Nikonem 180-600, ten Nikon 180-600 se tomu Nikonu 500 PF vyrovná opticky, ale fotit s ním z ruky je problém a stihnout rychlý jev s objektivem na Gimbalu je také problém.

V takové situaci bych chtěl mít nasazený 800 PF, ale asi by mi také nebyl při focení z ruky moc platný.