Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 26. 3. 2025 12:20

Mne brzdí nálada “neni co fotit” a nálada “v tomhle počasí se mi nechce” tj. klasická předjarní deprese. Ale přijde jaro, přijde Lisabon a přiletí ptáci, možná bude i nějaký sport a pak v létě Sardinie.

Na ptáky bych koupil možná ještě 800 PF (když budu mít chuť se s tím tahat), jinak mám asi zaskleno, možná dokoupím 135/1.8 Plena. Překvapivě dobře mi slouží 70-180/2.8, možná je trochu měkčí, ale líbí se mi bokeh.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 26. 3. 2025 13:32

Já letím s dětmi za pár dnů do Ománu, takový ten náš klasický roadtrip (sever + jih), tak se těším, že snad bude i co fotit. Na podzim pak to stejné v Albánii. Zbytek roku mám v plánu spíš pořádně projezdit, resp. prochodit zajímavá místa v ČR a možná nějaké Slovensko (Vršatec, Sl. Raj ...) a Maďarsko.
S technikou jsem na tom tak, že se snažím spíš něco ubrat než přidat. Co mě oslovil je asi jen ten nový Viltrox 135 pro Zko, ale mám pro něj zatím minimální využití a dost se mi duplikuje s Fuji 56.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 26. 3. 2025 13:34

Ten Viltrox Z 135/1,8 ma zo zaciatku teiz zaujal, ale hmotnost ma schladila.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 3. 2025 13:40

Což o to, já nějaké plány mám také - opět New York už je jistý, v létě nejspíš Dánsko a možná i něco dalšího, k tomu všemu mám postoj pozitivní :-)

Spíš se to nějak sešlo tak, že převládají obory street, travel, kde vlastně všechno mám pokryto a vlastně není co kupovat. A do "nákupů jen kvůli nové hračce" s objektivně stejným výstupem se mi nechce. Plus trocha krajiny, tam aspoň o něčem smysluplně uvažovat lze (higres FF), ale nějak mi rozum říká, že cena S1RII prostě nedává smysl a pokud bych něco kupoval, tak se spíš kloním k bazaru (S1R, SL2).
Uvidíme, jestli se začnu víc cítit na návrat k prioritě wl/bird, tam by nějaké možné zdroje GAS být mohly, ale zatím tohle mám trochu u ledu, tak to nemá cenu řešit.

Ono je to vlastně pozitivní - nenakupuji proto, že vcelku ani nic nepotřebuji :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 26. 3. 2025 14:42

No, nálada na focení u mě ochabla dost silně. Už jsem si nebyl zafotit dobře 2.měsíce. Přemýšlím, čím to je a zřejmě dávám vinu pořízení Canonu R6 před dvěma roky. Pro mé focení je to dokonalý foťák, ale tím jak to vše funguje a je relativne snadné kvalitní fotku udělat, zájem o něj klesnul na dno. Je to úplně naopak, než jsem si kdysi vysnil :-) Tak snad to zase naskočí, až se zlepší počasí.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 3. 2025 17:01

Já měl vrchol v roce 2023, loni přišel útlum, v půlce roku přibyl do domácnosti pes Eliška a byly jiné starosti a pak mě chytla zase cyklistika.

Nicméně teď je to zase zpátky a chuť na focení se mi vrátila. První známka je že si do kalendáře vypíšu akce a druhá je že začnu něco kupovat.

Většinou ten proces začíná tím, že si řeknu, že něco nepotřebuju a zdůvodním si to. Pak o tom chvíli přemýšlím a většinou to končí nákupem.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod monikash 26. 3. 2025 18:01

Já si na přelomu ledna a února začala skládat nový PC, tak mám s utrácením pro letošek útrum. Navíc mi našli nějaké neřády v hlavě, tak uvidím, co bude dál.
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 3. 2025 18:11

Davidof píše:Většinou ten proces začíná tím, že si řeknu, že něco nepotřebuju a zdůvodním si to. Pak o tom chvíli přemýšlím a většinou to končí nákupem.

Já teda většinou, když už si u něčeho řeknu, že ne, tak to dodržím. Jiná věc ale je, že se leckdy mohou podmínky, podle kterých jsem učinil to negativní rozhodnutí, nečekaně rychle změnit. U mne tohle byl pro konkrétní příklad OM-5 - o koupi po uvedení zájem nulový - drahé a dost nezajímavé. Jenže pak se objevily opravdu zajímavé akce s poklesem ceny a navíc mi v mezičase narostl zájem o takto extramalé tělo a ve výsledku jsem koupil a nelituji.

Typuji, že to podobně možná dopadne i nyní s S1RII - fakt nemyslím, že bych to v dohledné době koupil za současnou cenu, riziko impulzivního nákupu je vcelku mizivé. Ale pokud vyleze během roku nějaká cenová akce či případně Panasonic uvede jedno lehce avizované sklo, které by mi právě s tímto tělem dávalo hodně smysl (či ideálně se tyto věci stanou obě najednou), tak pak by mne neudivilo, kdybych ho ještě letos pořídil…
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 3. 2025 18:29

Moniko, hlavně ať ty neřády vypakuješ.

Tomáši, ono je v podstatě jedno, jak si to okecáme, ne ? ;-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 3. 2025 18:35

Ve výsledku ano :-)
Ale je fakt, že to u mne docela vychází na to, že spíš reaguji na změny a rozumné cenové nabídky, než že bych až tak prožíval top novinky. Vlastně jsem okamžitě s uvedením bral jako nový přístroj jen a pouze OM-1, tehdy jsem dokonce objednal jako “pre-order”, to jsem mimo tento případ neudělal vůbec nikdy :-)
Vše ostatní byly podstatně promyšlenější a “uleželejší” nákupy…
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 26. 3. 2025 18:37

Já, než něco koupím, stojí za tím dlouhá doba rozhodování. Minimálně
měsíce, klidně i roky. A pak, když už se konečně rozhoupu ke koupi, často zjistím, že už to zas tolik nepotřebuju a hledám důvod, abych to využil.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 3. 2025 18:47

Hm, tak to já, bohužel, když dělám nějaký koníček, tak hledám mezery ve výbavě, které bych mohl zaplnit.

A narážím na to, že zaplněním jedné mezery vznikají dvě další ... ;-)

Na svou obranu ale uvádím, že rodinný rozpočet neohrožuju a koníčky se poctivě snažím dělat.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Gabriel Noga 26. 3. 2025 19:38

vyrazil jsem s připravenou částkou pro OM-3, která mě po odmítání přemohla s tím, že koupím i osvědčenou f=25mm F1.8 v utěsněném vydání. Skutečné seznámení však neproběhlo valně. Možná jsem byl vnitřně ovlivněn několika načatými negativy a skutečně se mi zdála dost velká/široká, hůře držící a do dokonalého provedení obsahovala levné plastové páčky. Hledáček jsem myslel, že vadit nebude, ale pohledem mi dokonce nějak připadal i horší než v EM5III, ač by měl být asi stejný (sugesce?). No tak tedy, peníze připravené, koupím OM1 II a později pořídím 17mmPRO + 75mm F1.8, nicméně současné mé malé objektivy F1.8 25mm+45mm by vypadaly směšně a proč jsem vlastně prodával EM1III... pak jsem uviděl Z6II ve slevě. Vítězem klání nebyl Z6II, ale ještě starší známý kolega, původní rozpočet v akci Nikon stačil na Z5 + Z50mmF1.8 a Z35F1.8 - ..a jsem po víkendovém focení spokojený. EM5III si ponechám pro makro s 60mm 2.8
Je pravda, že nejde o cestu k lepší fotografii, ale jen o technickou stránku, kterou si nedovedu odříct a naštěstí také financovaná desátky a brigádami
Gabriel Noga
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 3. 2025 19:54

Tedy upřímně - vedle Z5 je OM-1 (i první, nejen II) funkčně jako tělo někde naprosto jinde, tady jsi podle mně udělal trochu chybu, že sis toto předem důkladně neosahal.
Fulframe je fajn na některé konkrétní témata, ale v dost jiných bodech se s levnějšími těly docela trpí.
Jak asi leckdo zaznamenal, já to mám reálně doma vedle sebe a i s Lumixem S5II (který je dovolím si říct docela dost před Z5) leckdy docela hodně prskám, když si uvědomím, jak to či ono funguje u OM-1. Proti E-M5III to asi bude v pohodě, to věřím, ale to je taky tělo už hodně zastaralé (už OM-5 má docela dost zajímavých vychtávek navíc).

Ad OM-3 - tady s tebou naopak souhlasím, jak jsem psal v jiném vláknu, ten hledáček je fakt úlet. Oni nechali rozlišení jako starší těla, ale stáhli trochu zvětšení, což asi zlepšuje dojem z ostrosti, ale jinak to úplný klad není. Je to vlastně řešeno stejně jako v nejlevnější řadě třeba u E-M10IV.
Tohle asi nejlépe trefili právě u E-M5III/OM-5, tam je pro dané rozlišení velikost obrazu asi optimální. U E-M1III a ještě víc E-M1X je zvětšení hledáčku už na dané rozlišení spíš moc velké, teď u OM-3 ale naopak šli na druhou stranu a také to není optimum. Mimochodem OM-1 je naopak jeden z vůbec nejlepších EVF na trhu i při hodnocení bez limitu ceny…
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Gabriel Noga 26. 3. 2025 20:14

ano z Tvého profesionálního pohledu, ale fotím spíše statiku (výlety, krajin, hrady/zámky, občas street (a to nazývám až moc honosně) za jakž/takž slušného počasí. Jak říkáš, proti EM5III pokrok a EM1III jsem prodal z důvodu velikosti a malého zlepšení vůči EM5III (kromě makra) pro mé určení. Bokeh f=45 F1.2 se mi nelíbil (ač ostrost byla špičková), F17mm 1.2 jsem bohužel prodal v honbě za 12-45 F4, který měl opravdu špatný bokeh při zaostření na bližší vzdálenost. Bál jsem se, že OM1 bude neúspěšný návrat. Z5 jsem trochu osahaný měl a objektiv Z50 F1.8s mě velmi, velmi překvapil ostrostí, brilancí/kontrastem (zatím si nechci kazit radost tím rozmyšlením o OM1II... ach)
Gabriel Noga
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka