Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 21. 1. 2025 22:41

Za mně jsou všechny tyhle destinace ztráta času, zbytečně se člověk stresuje a radost mu to většinou nepřinese. Radši letět o kousek dál, někam, kde místní obyvatelé mají jinou mentalitu a kde se více dbá na hygienu a čistotu. Ale můžete to vidět jinak, můžete v tom vidět dobrodružství nebo něco jiného.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 22. 1. 2025 07:45

S Egyptem, resp. jeho turistickými částmi souhlasím. U Maroka nemůžu. Byl jsem už 2x a za mě je to pro cestovatele perfektní destinace. Pestrá, autentická, úplně jiná než Evropa a celý jih není nijak extra turistikou zasažený. Spíš naopak, většina tras mimo hlavní tah Marakéš - Merzouga je úplně bez turistů. Samozřejmě člověk nemůže čekat 5* hotely, ale místo toho autentické ubytování u místních, kteří jsou přátelští a nápomocní. Navíc, když se cestuje s dětmi, tak jsou dveře všude otevřené, protože muslimové všeobecně děti milují.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 22. 1. 2025 11:05

Souhlas s Noxxem ohledně Maroka, turisti jezdí jen na pár nejprofláklejších míst, tam se místní snaží na turistech vydělat, jak to jen jde. Maroko je obrovské a dostat se do odlehlejších míst je třeba na několik dní cesty autem. Tam už turisti nejsou. Velký dojem na mě udělalo Tafraoute - městečko obklopené ze všech stran skalami. Tam jsme byli snad jediní turisti, místňáci byli velmi milí a nápomocní, jeden nám pomohl zařídit i opravu propíchlé pneumatiky. Po ránu jsem vylezl do skal nad městem, to byl dost zážitek. Bohužel nebylo víc času, zas před námi byla celodenní cesta - tentokrát na pobřeží Atlantiku.

Obrázek
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 1. 2025 11:20

Tak tohle ale platí i v tom Egyptě (a v podstatě kdekoli)- jeden známý tam byl na fotoakci, kdy primárně jeli nějam do pouště západně od Káhiry a tam mimo najatých průvodců a řidičů také nepotkali člověka.

Já tohle pro změnu osobně znám z USA - je brutální rozdíl v počtu turistů mezi nejprofláklejšími národními parky a oblastmi méně "popularizovanými" - třeba poušť Mojave ve srovnání s třeba Joshua Tree je na počet dalších lidí tak 1:20, přičemž mimochodem fotograficky je místy naopak zajímavější.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 1. 2025 12:10

Z Maroka mám zajímavou zkušenost, když jsme tam se ženou jeli, tak jsme dostali od mých francouzských kolegů kontakt na nějakého francouzského plukovníka z Cizinecké legie, nyní už ve výslužbě. Diky jeho kontaktům jsme bydleli na neuvěřitelných místech, nešlo jen o luxus, ale i to, jak ty místa byly architektonicky úžasné, jaký tam byl personál, fakt paráda. Mělo to jen jednu podmínku, měli jsme přísný zákaz fotografování. Zvenku byly nějaké oprýskané zdi, podél nich obchodníci s koberci a jinými věcmi, nečekali jsme to.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 22. 1. 2025 13:12

Pemare, takže pro fotografa danajský dar...
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 22. 1. 2025 13:31

Flor: tak to jsme měli hodně podobnou trasu ;-). A přesně tak, jen přejezd od Atlantiku do Merzougy jsou minimálně dva dny cesty, lépe tři. Takže ta země je fakt obrovská. Propíchnutou pneu jsme řešili taky - našli jsme si malou dílnu = garáž ve vesnici a nohama rukama se domluvili a okamžitě nám místní človíček pneu opravil - nechtěl nic, nakonec jsme mu vnutili nějaké dolary a byl neskutečně vděčný a milý.

Pemar: ono to není nic nezvyklého, většina města a vesnic je postaveno jako tzv. kasby a z venku to vypadá jako půl stolení rozpadlá a neobydlená barabizna, zevnitř je to luxus a krása. Takže normální bydlení i ubytování v Maroku. Focení trochu problém být může, ale když člověk naváže oční kontakt a naznačí, jestli může, tak většinou není problém. Jen právě v kasbách nám místní průvodce důrazně řekl, že se nemáme pokoušet fotit místní ženy.

-- 22. 1. 2025 13:35 --

tomashr píše:Tak tohle ale platí i v tom Egyptě (a v podstatě kdekoli)- jeden známý tam byl na fotoakci, kdy primárně jeli nějam do pouště západně od Káhiry a tam mimo najatých průvodců a řidičů také nepotkali člověka.

Egypt je cestovatelsky složitý, ale třeba taková Bílá poušť je pro mne velkým lákadlem ;-).
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 1. 2025 13:45

Jo, právě o Bílé poušti ten kamarád mluvil - teď jsi mi ten název připomněl. I ukazoval fotky a fakt zakjímavé.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 24. 1. 2025 07:01

GRIIIx
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 24. 1. 2025 07:19

Koukám, že ani u našich východních sousedů to se sněhem nevypadá zrovna pozitivně :-(. V Praze letos opět asi zimu přeskočíme (kolikátý už rok?) a na sníh se musíme zajet podívat do Alp ...
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 25. 1. 2025 07:33

Tak veru. So snehom je tu aktualne bieda, pocasie je olovene uz skoro 2 tyzdne a prognoza je podobna...
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 25. 1. 2025 16:08

Když není sníh ani počasí, tak člověk zkouší najít něco jiného, v tomto případě Máslovický masopust se zabijačkou:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 26. 1. 2025 08:08

pemar. píše:Když není sníh ani počasí, tak člověk zkouší najít něco jiného...

Suhlas. Vcera v lese, GRIIIx:
Obrázek

Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod atti.hombre 26. 1. 2025 08:31

Minulý víkend Poľana ...

Obrázek
Obrázek
Ryzen7 5700G, B550 A, 32GB 3600MHz G Skill, Sam.970 Pro ,DT01ACA200 , RM 650x ...
Pentax K-3II Silver Edition
https://eu.zonerama.com/attihombre/245758
atti.hombre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 29. 1. 2025 15:48

Dnešní kýčovité ráno :-)

Obrázek
noxx_cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka