Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 9. 2024 06:33

Letos to mám s časem na focení bídné, ale dám aspoň pár střípků z posledních letošních závodů na Lopatárně

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 9. 2024 06:46

Za mne fakt dobré, oceňuji hledání zajímavých úhlů a kombinací, přičemž to nikde nesklouzlo k něčemu samoúčelnému. Z hlediska focení za mne jasná chvála bez jakéhokoli "ale" :-)

Pouze si pořád myslím, že by neuškodila trochu větší odvaha v následném postprocesu, to už tu ale bylo debatováno dříve :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 9. 2024 07:57

U těchto fotek hraje velkou roli světlo, máš dost fotek v protisvětle s obličejem závodníka ve stínu. Ty obličeje mi přijdou jako zajímavé téma, tj. zachytit nejen záběr na postavu na kole, ale i výraz / úsilí během akce. Hodil by se i zdroj světla, ale to bývá nereálné, byť Martin Kozák, pokud si dobře pamatuji, to měl.

Ty fotky jsou moc pěkné, tohle je komentář on top.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 9. 2024 11:24

Díky.

S postprocesem na tebe Tomáši myslím a tu hranici pořád hledám :-)

Obličeje taky mám, akorát jsem je sem teď nedal :-( Musím ale konstatovat, že aktéři to nedělají jednoduché - buď vypadají hrozně, nebo koukají do země, nebo se ohlížejí.

Kdyby nebylo divaček, tak by to byla úplná bída :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 21. 9. 2024 08:17

momentka zo sprievodneho programu pocas leteckych dni...
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 9. 2024 11:46

S ptáky je to teď trochu slabší, žádné zajímavé druhy, včera jsem marně hledal něco zajímavého, a tak jsem vyrazil fotit s MF objektivy na Malou Stranu. Fotograficky je to fajnová záležitost, Z8 by byla asi kompaktnější, ale i se Z9 se to dá vydržet. Většinu fotek jsem udělal Sonnarem, až na konci jsem jsem to přehodil na Apo-Lanthar 65/2. Je to takový ten návrat ke starším dobám, člověk má tu fotku v rukou, žádná automatika, co člověk nezvládne sám, to nemá.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Vesměs profláknutá trasa i místa, ale dnes jsem měl pocit, že to vidím trochu jinak.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 22. 9. 2024 12:23

Ta predposledna sa mi velmi paci.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 9. 2024 12:41

Mně ta první.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 22. 9. 2024 13:35

S tou Prahou je to těžké. Chce to vychytat zajímavé světlo, netradiční čas nebo prostě něco, co fotky trochu ozvláštní. Takto mi to vždycky přijde jako obyčejné turistické cvaky. Ten předposlední snímek má něco do sebe, zbytek mi přijde šíleně obyčejný. Taky bych vyrazil do centra, ale přes den to fakt nemá smysl a jindy mi to nějak nevychází. A osobně se bojím právě toho obyčejna. Ale třeba Milann88 má oko a fotky se mi líbí moc, stejně jako od dalších tady.
No a popravdě mám pocit, že zrovna Praha se ideálně fotí něčím starým, obyčejným, kdy to vyžaduje dobré oko než moderní a bezchybnou technikou. Aspoň manuální sklo se nabízí ;-). Osobně se mi osvědčilo použít nějaké nezvyklé ohnisko, třeba delší teleobjektiv nebo něco ultraširokého. Klasická ohniska mi na focení Prahy přijdou hrozně nudné a profláknuté.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 9. 2024 16:20

Ta první má určitě potenciál, ale asi si by člověk musel víc pohrát s kompozicí - linie, to schodiště atd, aby to břinklo :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 9. 2024 20:19

K večeru jsem šel zkusit ledňáčka, viděl jsem ho, ale nevyfotil, plašili mi ho lidi, o vikendu snad chodí fotit každý. Tak jsem vyfotil aspoň sojku a nějaké šídlo v letu, to šídlo se mi úplně nepovedlo, ale v tom letu se chybička vloudí snadno.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 22. 9. 2024 23:42

Za me je street hodne tezka disciplina, na sobe citim, ze je to hlavne o treninku. Dostat do fotek mesta trochu estetetiky je narocne, casto vidim na ruznych online galeriich s timto zamerenim spoustu fotek, kde je treba fajn moment nebo pointa, ale fotka je nedotazena.

Co se tyka techniky, mne se nejvic osvedcilo techniku vubec neresit, fotim vetsinou eq. 40mm, aby to bylo co nejbliz lidske perpektive a extremni ohniska nebo clony na street moc nepouzivam, prijde mi to jako takova berlicka. Dlouha ohniska mi extra nesedi, to pak hodne sklouzava k paparazzi.

Pemarovi dnesni fotky z mesta nejsou vylozene spatne, ale chybi jim neco vic smrncovniho, co by fotky ozivilo. Sojka se mi libi vic.

Abych jen netlachal pridam i nejake streetovky, tri jsou ze dneska, kdyz jsem zkousel Fuji 10-24mm.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Dopoledne jsem byl jeste vyzkouset tu pevnou 200mm v ZOO, manualni ostreni nakonec nebyla takova tragedie, jak jste me strasili. Nejake fotky nedopadly, ale nic hrozneho. Malou gorilu jsem nakonec nechal jako BW, bylo to trochu z uhlu pres sklo, tak zmizelo neco ostrosti, ale presto se mi fotka docela libi.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 9. 2024 06:45

Mám pocit, že v té debatě o focení Prahy by bylo dobré nejprve trochu definovat pojmy...
Milan píše, že streetfoto je náročná disciplína - to má sice pravdu (včetně užitých argumentů), ale ta původní reakce noxxe byla na pemara, kde podle mne o streetphoto v pravém významu toho slova tak docela nešlo...

Za mne tento pojem sedí na fotky ukazující život a atmosféru daného města, obvykle v nich hrají zásadní roli lidé, pokud ne, tak pořád dominuje atmosféra okamžiku. Naopak nemusí být rozeznatelné dané město, i když to neuškodí. Fotky od Milana do tohoto sedí.
Pemar tu ale spíš spadá do dokumentace města jako takového - architektura, prostředí jako celek a tak. To je sice také zajímavé téma, ale je tu přesně ten problém, na který narazil noxx, totiž až extrémní profláklost Prahy, kdy v podstatě u každé fotky člověk narazí na to, že to už x-krát viděl. A tady souhlasím s tím, že najít něco "odstřeleného" je strašně těžké :-(
Mimochodem u těch fotek od pemara mi nejvíc sedí ta první - když nic jiného, tak má dané místo aspoň čisté bez turistů, což není vůbec samozřejmé a ani estetika není zlá. Naopak nijak moc neoceňuji tu třetí, tohle po silnějším dešti, kdy se udělají louže, v Praze naskakuje tak nějak samo o sobě a popravdě podobná fotka se udělá hravě i mobilem (možná i lépe, tady je větší DOF kladem).

Ať taky něco nahodím, tak já včera zkusil tento záběr, ale jsme zase u toho samého - s fotkou není nic moc špatně (chtěla by lepší oblohu), ale originální to prostě v Praze není...
P1011821.jpg
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 23. 9. 2024 06:59

Souhlasím s Milanem i Tomášem, oba mají pravdu a můj komentář nesměřoval k Pemarovi, ale tak nějak všeobecně k těm fotkám z Prahy. Street je něco jiného, neumím, snažím se umět a inspiruju se těma, kterým to jde o 1000% líp než mě :-). Ale klasická Praha, jako město, to je prostě těžká disciplína. A bohužel platí i to, že tím mobilem se dnes fotí možná líp, než foťákem. Hlavně spousta mladých má zajímavé oko a cit na detaily, zajímavá zákoutí, hru stínů atd. a na to jim ten mobil perfektně stačí. Pro mě bylo nejlepší období na focení Prahy za covidu, nejlépe, když byl zákaz vycházení, který jsem zase až tak nedodržoval a díky tomu udělal moc hezké fotky liduprázdného (a autuprázdného) města se zvláštní atmosférou.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 23. 9. 2024 07:07

Tomáš: to je dobrej bod, mne se to dost prekryva, když jdu fotit do mesta tak fotím, co me zrovna zaujme a nekdy to je spíš "mestka krajina", jindy zase street vylozene o lidech. Ovsem i do mestke krajiny se snažím nejak minimalisticky lidi zasadit, což fotku zasadne ozivi, jen opravdu výjimečně se vymysli nejaka fotka, kde lidi nejsou potreba a funguje to, pripadne jsou takové podmínky, že to jde bez nich. Asi proto to beru tak nejak dohromady. Ta tvoje fotka je toho tak trochu prikladem, byt na ni vlastne není vubec nic špatne.
milann88
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka