Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 9. 2024 06:31

A mají vůbec MIGy-15 povolenou ještě dnes akrobacii? Je to už hodně velké retro, podle mne už mají "Géčka" limitovaná... Fotka se mi celkem líbí, říkáš nezáživné, ale letadlo to charakterizuje dokonale, občas je podobná lepší než něco zdánlivě více "cool".

Mimochodem by mne zajímalo, zda to na fotce jsou fakt "pravé" MIG-15 (dolní je UTI) anebo to budou spíš polské licenční LIM-1/2, ale to jen na okraj :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 9. 9. 2024 07:16

To sú tie Poľské.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 9. 9. 2024 13:16

U MiG -15 bolo na obdiv, že vôbec v pohode lietajú, predsa len sú to starci. Vždy obdivujem duxford, že dokážu zdvihnúť do vzduchu úplné veterány.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 9. 9. 2024 20:30

Prvni zkouska noveho objektivu, Sony A7RIV a 200mm F2 v podobe manualniho dedecka z dilny Nikonu:

Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 10. 9. 2024 08:03

Jsem jediný, kdo na té fotce vidí problém se zaostřením ?
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 9. 2024 08:22

Já ti nevím, mně to přijde spíš až moc "jemně měkké" než nezaostřené, takhle občas starší skla působí...
Jinak to je MF, tam se chyba udělat jistě dá, ale popravdě nejsem přesvědčen, že to je hlavní problém. Teda pokud se vůbec dá mluvit o problému, leckdo podobně působící fotky naopak chce :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 10. 9. 2024 08:59

Vidím tam frontfocus, srovnej zaostření na ty knoflíky s ostrostí očí.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cadjobss 10. 9. 2024 09:02

každý to vnímá jinak a má jiné preference. Nejen ostrost ,ale třeba i barvy.
Někdo uměle dodává do fotek šum a třeba když jsem kupoval Sigmu 105 tak mi k ní původní majitel přidal UV filtr. A říkal ,že si ho úmyslně "nalakoval" aby ty fotky nebyly tak ostré a měly trochu jiný charakter.
A byl to fotograf co je poměrně známý na české scéně.
cadjobss
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 10. 9. 2024 09:23

Mně to přijde úplně v pohodě a krásný portrét. Jak říkal Robert Vano - fotka nemusí být ostrá ;-). Hlavně klobouk dolů s 200mm starým a těžkým sklem a váhou na předek takto zaostřit ... za mě paráda :tleskani
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 10. 9. 2024 10:13

Jako portrét se mi to také líbí, ten objektiv má charakter. Jen je to blbě zaostřené.

Jo, není to úplně jednoduché, ale běžné fotím se 135mm sklem vážící 1 kg. Ten Nikon 200/2 znám jako AF variantu, fotil jsem s tím s D5 a byla to paráda.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 10. 9. 2024 11:23

Díky za debatu k fotce, focení s manuální 200mm F2 je docela specifické. Jak už tady padlo, objektiv je trochu složitější na obsluhu díky vaze a navíc ted nemám v Praze monopod. Zároveň je to objektiv dost ostrý, ale kresba je taková jemnejsi a práve proto je dost ceneny i oproti nové verzi. Stejne tak to má Canon 200mm F1.8 oproti nove F2, ale tam jsou oba AF.

Co se týká teto fotky konkrétně, tak pro me je zaostření v toleranci i když na to koukám 1:1. Každopádně tesim se, až objektiv nekdy vezmu do ZOO, tam to bude teprve sranda.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 10. 9. 2024 12:11

Ono záleží, co se s MF v Zoo fotí. Spíše se mi osvědčil Nikon 105/1.4, než Sonnar 135/2, kvůli tomu, že se ty potvory někdy docela hýbou.

200/2 mi přijde ideální na ty modelky, když postojí.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 9. 2024 12:21

Fakt je, že fotit zvířata na MF s extrémně malou DOF je problém. Ono je těch úplně statických prostě málo :-( Já tohle fotil už na kinofilm a pak v počátcích digi - dá se to s "normální" DOF - styl 200/4 (ideálně ještě na 5,6), ale 200/2 - uffff :-(
Je prostě rozdíl, když má člověk na 6 metrů k dispozici 10 cm (tedy na každou stranu jen 5cm) anebo 20-30cm...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 10. 9. 2024 12:57

Tohle je s AF a malou DOF ze Zoo, ale nebyl by problém to udělat podobně s MF.

Obrázek

Nesmí se to moc hýbat, na skákající opice bych to nechtěl.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 9. 2024 13:06

Tak krokodýl je zrovna ideál - to dáš i na deskový přístroj na matnici :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka