Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 1. 9. 2024 10:16

Pomalicky sa prehrabavam fotkami z rodinnej dovolenky v HR.
Do pozornosti urcite davam aj navstevu mesta Opatija - nazyvane aj Monte Carlo Jadranu.
Mesto sa nachádza na úpätí pohoria Učka, v horách. Morský a horský vzduchu tvorí vynikajúcu kombináciu zdraviu prospešnej klímy, čím sa stalo letným aj zimným kúpeľným strediskom. S obľubou tu kedysi chodieval i rakúsko-uhorský cisár František Jozef I., manžel ,,Sissi“. Ten dokonca vydal cisársky dekrét a vyhlásil Opatiju za klimatické kúpele Rakúsko – Uhorskej monarchie. Okrem cisárskej výsosti by som mala spomenúť historické ,,celebrity“, korunované hlavy ako švédsko-nórsky kráľ Oskár II., nemecký cisár Viliam II., ruské kniežatá, či spisovatelia a skladatelia A.P. Čechov, G.Mahler, G. Puccini a mnohí ďalší, ktorí tu radi pobudli.

S9 + 20-60
Obrázek

Obrázek

Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 1. 9. 2024 10:27

My pojedeme na konci října nebo v listopadu, to už tam bohužel bude pršet a bude tam chladněji.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 1. 9. 2024 10:33

My sme mali zasa extrémne horúco. V čase západu slnka bolo stále 33st..
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 1. 9. 2024 10:46

V říjnu je tam venkovní teplota: 8.7°C do 15.8°C, což už je zase pro mne málo, v listopadu je tam ještě méně. Ideální je to asi těsně po hlavní sezóně, uprostřed září.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 2. 9. 2024 09:18

pemar. píše:Kanada se mi líbí z hlediska přírody, ale je příliš rozlehlá, za 2 týdny je těžké něco rozumného naplánovat a uskutečnit. To je problém i Austrálie nebo USA, Ruska či Číny. Člověk si může vybrat jen pár míst, vzdálenosti jsou velké. Spoustu míst nechci na dovolené navštívit.

Zajímavý trip je možné udělat i na dva týdny. Třeba letět do Las Vegas a pak autem do Grand Canyon a Death Valley. Nebo do San Francisca a vyjet do Yosemitského parku a objet okolí SF. Další možnost je letět do Toronta, samotné město není nic moc, ale autem na Niagarské vodopády, projet stát NY nebo Kanadu směrem na Montreal. Pak je zajímavý trip Vancouver/Seattle.

Čína mě k srdci nepřiprostla, ta na mém seznamu není a o Rusku se úplně odmítám bavit.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 2. 9. 2024 10:35

Malý fotoreport z cesty po jihozápadním Norsku elektrickou Cuprou Born osazené 4-člennou posádkou (2 dospělí, 2 děti).

Najeto celkem 2100km za 7 dnů, projeto 141 tunelů (z toho jeden nejdelší na světě - 24,5km), 5 trajektů, spotřebováno 358kWh elektřiny, 15 nabíjecích cyklů. Zážitků nepočítaně ;-). Počasí tradičně ošklivé, tři dny déšť v kuse, jinak jen jedno odpoledne a jedno dopoledne sluníčko.

Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Pokud by někoho zajímala reálná zkušenost s elektrovozem na takém druhu cesty, dejte vědět ;-).
Focení jsem si moc neužil, protože to bylo časově dost náročné s minimálními časy na jednotlivá místa a hlavně fakt špatným počasím bez sluníčka a celkově nějakého rozumného světla. Vesměs focení při dešti nebo mrholení.
Vše Fuji X-T2 se seťákem 18-55, jen pár fotek širokáčem nebo tele. Celkem nafoceno cca 1000 fotek fotákem, 300 telefony. Z toho jsem vybral cca 300 fotek, které si nechám, ale opravdu zajímavých je tak 20-30. Z telefonů asi 2, pokud nepočítám fotky členů výpravy.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 2. 9. 2024 11:02

K tomu západu USA - to, co píše houghs je sice možné, ale osobně bych možná po startu z Las Vegas víc radil druhou stranu, tedy Valley of Fire, Zion, Bryce a tak. A z Grand canyonu není úplně marný North Rim, tedy zase druhá strana, než profláklejší South Rim.

Tohle mi přijde takové pestřejší - Valley of fire je brutální poušť, Zion ale už míchá víc věcí atd. Obecně se na západu USA dá projet za rozumný čas (už i 10 dní je OK) leccos - začal bych v Los Angeles, do Vegas už autem, kde se dá po cestě stavit v Calico či projet Mojave (mimochodem zajímavá lokalita a přitom se zlomkem lidí než v těch nejprofláklejších). A pak to, co píšu, návrat do LA třeba kolem Salton Sea a z parků Joshua Tree - fakt to jde poskládat dobře.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 2. 9. 2024 12:00

Díky Tomášovi za tipy. My plánujeme západ USA na cca květen 2026, takže už teď sbírám inspiraci a začínáme plánovat trasu a některé místa jsem neznal, takže super tipy. Pokud máte ještě někdo zkušenosti s touto části USA, tak klidně sem s tím, možná nás bude víc, komu to bude prospěšné.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 2. 9. 2024 12:57

My jsme tam byli v únoru, v tu dobu je North Rim zavřený. South Rim je sice profláklý, ale v zimě tam až tolik turistů nebylo. Tak v pohodě. Z LA je cesta na Grand Canyon už poměrně dlouhá a nevím jestli dva týdny nejsou málo. Z Las Vegas se dá ušetřit hodně času. Letenky oproti LA jsou asi o něco dražší.

Los Angeles (stačí dva, max tři dny) se dá ještě spojit se San Diegem. To je celkem pěkné město. Západ USA je pro Evropana velmi atraktivní destinace, je tam fakt z čeho vybírat.

noxx_cz: Fotky jsou pěkné, akorát já bych na takovou trasu potřeboval asi dva týdny.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Viaggi 2. 9. 2024 17:10

noxx_cz, pekný výlet a fotky :-)
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 2. 9. 2024 17:18

Tohle počasí je sice dobré pro fotky, ale na dovolené ho mít nemusím.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 2. 9. 2024 17:48

Díky ;-). Ano, to počasí bylo protivné, ale s tím se prostě musí v takové zemi počítat a být na to připravený.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 3. 9. 2024 06:21

Z Las Vegas proti Los Angeles zas tak moc času neušetříš - je to jeden den tam a jeden zpátky, které ale oba můžeš spojit s další lokalitou, třeba Mojave.
Já jel z LA do LV jednou. Přilétal jsem odpoledne, tak jsem si vzal rovnou auto a jel na Vegas se zajištěným ubytováním v motelu v Barstow (to je tak na půlce cesty). Ráno už se šlo fotit - tehdy jsem tuším zvolil město duchů v Calico, což je pár kilometrů od Barstow, další možnost je zmíněné Mojave. A večer už jsi v pohodě ve Vegas.
Návrat uděláš podobnou kombinací, třeba víc z jihu se vrátíš do LA přes Joshua tree a tak.

San Diego je fajn, zajímavá je i tamní zoo, která je určitě mezi zoo v TOP5 světa. To jsou ideálně dvě akce - mají tam zoo a kus stranou velký zoopark. K tomu i další zajímavosti, souhlas, ale z druhé strany to není ideální k té kombinaci s národními parky, je to dost stranou až u hranic s Mexikem. Byl jsem tam, ale osobně bych do San Diega jel jen při delší akci, kdy má člověk času jistý přebytek.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 3. 9. 2024 19:25

Noxx

Počasí možná ošklivé, ale fotoreport parádní :tleskani
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 7. 9. 2024 05:18

Baška - kostol Sv. Jána Krstiteľa z 11. storočia. Pri kostole je zaujímavý cintorín, ktorého náhrobky stoja za prehliadku.

S9+20-60
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka