od tomashr 21. 6. 2024 10:53
OM-5 používám se sestavou, kterou popíšu dále, ale rovnou dodávám, že to vzniklo výběrem ze skel, které jsem už měl doma, úplné optimum bych (možná) poskládal malinko jinak, ale nechtěl jsem (zatím?) nic přikupovat...
K věci - nyní s sebou vozím tři skla - univerzál Oly 12-100/4 Pro IS, pak světelný děsně mrňavý pancake Lumix 20/1,7 a nakonec superwide Laowa 6mm F2.
Od konce - Laowa je super sklo i na plnou díru, sice s ručním ostřením, ale má elektronickou clonu, takže plný EXIF a všechny programy a u ostření to komunikuje a "asistenta" si umí vyvolat i samo, takže komfort dost jinde, než u běžných MF skel. Hmotnost 188g.
Lumix 20/1,7 naprosto nemá chybu, fakt ostrý i na plnou díru, je to fajn na noční focení, ale i ve dne pro zajímavější kresbu, hmotnost 87g nemá chybu a OM-5 je s ním placatý, že je fakt kapesní (ber doslova, ne jako nadsázku).
Oly 12-100/4 je hodně kultovní sklo, je fakt výtečně ostré v celém rozsahu, provedení dokonalé, to asi u širokorozsahových zoomů nemá obdobu. Navíc SyncIS umožní v noci velmi dlouhé časy. Na diskusi je jen to, že je až moc solidní a masivní, 561g je na můj vkus dost, ale opakuji, je to sice objektiv širokorozsahový, ale řešený jako nekompromisní profi sklo, žádný odlehčený plast (třeba 28-200 k FF Panasonicu vedle toho vypadá jak hračka).
Ve výsledku mám v EQ obvykle nasazeno 24-200mm s možností jít na širokáč EQ12mm a slušně světelný EQ40mm. Nestěžuju si, ale umím si představit i jiné varianty, to by ale bylo na dlouhý výklad.
Reprezentativní galérii travel teď online nemám, sorry. Mám sice venku Barcelonu, ale to byla publikace pro kolegu, který tam byl se mnou, ať si vybere. Tohle se stydím dávat mezi fotografy - číslo 700 fotek asi mluví samo za sebe, jaký to je chaos. Možná jsi mne nakopl, že se konečně donutím z toho udělat výběr, ale neslibuji - buď to udělám hned teď anebo až po návratu z NY.
EDIT - ještě ses vlastně ptal na OM-5... No bez legrace mne skoro nejvíc se.e, že nemá USB-C, ale staré micro USB. Jinak je to vlastně bývalá "vlajková loď" E-M1III přesazená do malého těla. Proti konkurenci (i proti propastně dražší) je fakt hodně nad průměr IBIS (reálně je asi lepší jen OM-1(II)) a hodně computational funkcí. Třeba LiveND je na cesty reálně fakt plus, composite bulb taky, na statické věci chodí zcela použitelně highres z ruky (bez stativu, 50mpix a ještě to přidá DR). Ovládání dobré, ale musí se tomu člověk přizpůsobit, pro příklad nemá AF joystick, ale v pohodě to nahradí displej v roli touchpadu (i když koukáš do EVF, prostě si jezdíš prstem po zhaslém displeji) a tak. AF je velmi slušně rychlý a přesný, ale je to klasika bez mnoha AI funkcí, umí jen face detect. Ale zase bacha - rychlost i v AF-C je hodně slušná, není to jako OM-1 či třeba Z8, ale Z6 by to nejspíš překonalo.
Co je taky fajn při travel - lze prakticky vše fotit na silent shutter. Snímač sice ještě není tak rychlý jako stacked vertze v OM-1, Sony A9 či Z8/9, nicméně rychlost vyčtení je už někde u 1/60s, což už stačí na 90% situací. Tohle je proti pomalejším FF docela velká výhoda právě při travel.
Abych taky něco kritizoval - EVF je slušně rychlý atd., ale jen 2,36mpix, to dnes už není top a zadruhé OM-5 je fakt spíš tělo na travel s rozumnými skly, třeba se 100-400 by to už fakt moc dohromady neladilo...
Naposledy upravil
tomashr dne 21. 6. 2024 11:30, celkově upraveno 1
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz