Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod rodri 25. 8. 2023 17:46

Jj, mohlo by se to jmenovat např. "Přínos zdravotních potíží ve stáří pro fotografovani", nebo nějak podobně.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 25. 8. 2023 18:21

Ja mám o zdraví zápisky z Kramárov a zápisky z kúpeľov. Čím menej ho mám, tým viac o tom píšem. :D
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 26. 8. 2023 13:18

Já jsem se dnes přemluvil a vyrazil fotit street. Nejdříve se mi nechtělo, protože dost pršelo, ale když přestalo pršet, tak jsem vyrazil. Hledal jsem nějakou zajímavou tvář nebo kontrast, pár jsem jich nakonec našel:

Obrázek

Obrázek

Zatím nevím, jak pojmu postproces, původní nápad byl, že rozšířím sbírku Praha černobílá.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 26. 8. 2023 14:32

Doplním věkovou statistiku, od minulého týdne už si zapisuju číslo 52. Takže celkem to odpovídá zdejšímu průměru. No a zdravotní stav? Mám trochu štěstí v tom, že patřím k menšině kterou v mém věku netrápí nadváha a kdybych měl ještě svatební oblek, tak ho bez problémů obleču. Na druhou stranu mám 8 let diagnostikované revma, vysoký cholesterol a od raného věku chladné končetiny, všechno genetického původu.

-- 26. 8. 2023 15:41 --

Pemar: Ty jako Pražák máš obrovské stěstí v nekonečných příležitostech pro focení. Minulý týden jsme si udělali víkendový výlet do Prahy (dvě divadelní představení, oba dva slavíme narozeniny naráz) a myslel jsem si, že foťák už brát ani nebudu, že není co fotit. Nakonec jsem dovezl přes 300 fotek (nahrál jsem je na Zoneramu).

Jinak doteďka jsem neměl žádné telátko, myslel jsem si že to je u mě zbytečné, ale náhoda chtěla tomu, že jsem v Austrálii v zastavárně (bazaru) narazil na 70-300 DX VR za AU$199, což je 2900 Kč. Pořídil jsem ho že to bude na focení psa, ale zjistil jsem, že se s ním dají udělat i zajímavé fotky a ta kvalita není až tak špatná jak by cena napovídala. Je teda zarážející, že byl k mání za takovou cenu a je to prakticky nový skoro nepoužívaný kus, podle výrobního čísla starý ne víc jak 2-3 roky. Přikládám dvě fotky:

Obrázek

Obrázek
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 26. 8. 2023 18:21

Dnes toho bylo na focení hodně, a to nepočítám zoo:

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 26. 8. 2023 20:39

Pemare, škoda, že ten pán taky nešel zrovna kolem výlohy PRADA. ;-)
Hougsi, dlouhé sklo se občas hodí. :-)
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 27. 8. 2023 13:10

Včerajší západ slnka v Baške (HR)
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod cport 27. 8. 2023 20:35

Pěkné pánové, spousta nových fotek tady :)

Jinač já mám od včerejška 2*23 ... a koukam, že jako jeden z mladších jsem tu už asi jediná konzerva čistě s DSLR :D
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 28. 8. 2023 05:59

Já jsem přechodem na Z9 získal trochu pohodlí při ostření a zvětšování obrazu přímo v hledáčku, ale tahám s sebou o půl kilo těžší tělo. Kdybych zůstal jen u DSLR, tak bych co se focení týče o moc nepřišel a ušetřil bych solidní balík peněz.

Takže chápu a oceňuji, že ses nenechal zlákat.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 28. 8. 2023 06:59

To uz bychom zminovali mnohokrat probrane :) ... s ohledem na skla nemam duvod cokoliv nyni menit :)
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 28. 8. 2023 11:59

cport píše:Pěkné pánové, spousta nových fotek tady :)

Jinač já mám od včerejška 2*23 ... a koukam, že jako jeden z mladších jsem tu už asi jediná konzerva čistě s DSLR :D

Já myslel že fotíš hlavně s GR. Já nic takového nemám, nepoužívám ani mobil. Jen D7500, už čtyři roky a neplánuju nic na tom měnit. Dokonce ani kdyby se vyskytla nějaká neopravitelná závada, asi bych přistoupil k pouhé výměně. Pokud by nebyl v obchodě, tak v bazaru. Předtím jsem měl 8 let D3100, hodně vysmívaný a podceňovaný foťák, ale sloužil skvěle. Pokud jsem nefotil nic v pohybu.

-- 28. 8. 2023 13:04 --

pemar. píše:Já jsem přechodem na Z9 získal trochu pohodlí při ostření a zvětšování obrazu přímo v hledáčku, ale tahám s sebou o půl kilo těžší tělo. Kdybych zůstal jen u DSLR, tak bych co se focení týče o moc nepřišel a ušetřil bych solidní balík peněz.

Takže chápu a oceňuji, že ses nenechal zlákat.

Já si myslím, že to pořízení Z9 je jakýmsi důsledkem toho, že si vyhrazuješ rozpočet na fototechniku. To je ta nejlepší cesta k jejímu hromadění. Pak nakoupíš spoustu objektivů, hromadí se to ve skříních a využití to najde jen občas nebo vůbec ne. A jak tu skříň otevřeš, tak se jenom naštveš. Teď se to novými objektivy jenom hemží a jejich výrobci dobře ví jak zaúčtočit na naše city a peněženky. Je v naprostém pořádku pořídit si nový objektiv za pár set tisíc, pokud se ovšem opravdu používá a jsou za tím vidět výsledky.

-- 28. 8. 2023 13:08 --

monikash píše:Hougsi, dlouhé sklo se občas hodí. :-)

Já bych zdůraznil to slovíčko občas. Vyfotit v dálce papouška nebo detail skály, na to je super. Ale na běžné focení je to dost problematické kvůli potlačování perspektivy. I když někdy to může přinést zajímavý efekt, jak je vidět na té noční fotce.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 28. 8. 2023 12:14

houghs píše:
cport píše:Pěkné pánové, spousta nových fotek tady :)

Já myslel že fotíš hlavně s GR. Já nic takového nemám, nepoužívám ani mobil. Jen D7500, už čtyři roky a neplánuju nic na tom měnit. Dokonce ani kdyby se vyskytla nějaká neopravitelná závada, asi bych přistoupil k pouhé výměně. Pokud by nebyl v obchodě, tak v bazaru. Předtím jsem měl 8 let D3100, hodně vysmívaný a podceňovaný foťák, ale sloužil skvěle. Pokud jsem nefotil nic v pohybu.

GRko mám cca od roku 2015, nejprve I teď III. Pravda, často jsem ho tady zmiňoval. Ale jinak stále s Pentaxem (od 5/2008). Když zlobilo tělo, tak jsem zvažoval, co bych koupil namísto něj, ale nakonec tělo to rozchodilo a objektivy mám nyní asi opravdu dobré a měnit se mi to nechce. Ani nevidím moc alternativy (k objektivům).
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 28. 8. 2023 12:41

houghs píše:Já bych zdůraznil to slovíčko občas. Vyfotit v dálce papouška nebo detail skály, na to je super. Ale na běžné focení je to dost problematické kvůli potlačování perspektivy. I když někdy to může přinést zajímavý efekt, jak je vidět na té noční fotce.

Tohle je dost o zvyk, já jednu dobu v podstatě fotil 80% fotek s 100-400 zoomem (na FF, takže bez přepočtu), měl jsem to jak záklaďák... Přirozeně to bylo o tom, že jsem hodně zkoušel WL/bird, kde to je "normální", jenže nějak se to sešlo, že jsem ho fakt užíval na všechno možné a minimálně třetina fotek byla z oblastí, kde by se podobné sklo mohlo zdát divné.
Za mne je právě potlačování perspektivy hodně často zajímavé (spojení více věcí), při menší cloně a detailu zase hodně odpíchne objekt atd.
Asi bych nikomu neradil jít do mého tehdejšího extrému, kdy bylo dlouhé sklo úplný základ (ostatně sám už takto také až tak moc nefotím), nicméně si ale pořád myslím, že se i při běžném focení hodí rozhodně častěji než jen "občas" :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 28. 8. 2023 12:47

houghs
Cituji :
"Já si myslím, že to pořízení Z9 je jakýmsi důsledkem toho, že si vyhrazuješ rozpočet na fototechniku. To je ta nejlepší cesta k jejímu hromadění....."

To je dobrá poznámka. Budu si ji vážně k srdci. Taky mám rozpočet a ....
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NevimAVM 28. 8. 2023 13:03

Gdaňsk vřele doporučuju, nádherné místo na dovolenou (a život). První fotka mobil, další už Oly 100-400.

Obrázek Obrázek Obrázek
NevimAVM
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka