Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 23. 8. 2023 12:28

Jsem na tom asi jako noxx a chlácholím se, že to ještě není ani půlka ;-)
Motivovaní a solidní mladí se stále najdou, ale jsou víc "naředění", což je ve vyšších kvalifikacích víc vidět. Každý rok poznám kolem 50 studentů VŠ a jsou mezi nimi daleko větší rozdíly, než co pamatuju ze své generace. Nás na tehdejší jediný program nastoupilo 20 a skoro každý patřil mezi 2-3 nejlepší ve třídě na SŠ a polovina měla hluboký zájem. Dnes nastupuje do podobných programů několikanásobně víc lidí a řada z nich je jen lehký nadprůměr. Zas ale tihle lidé ve srovnání s námi mají daleko víc zkušeností, umí se lépe prezentovat, umí jazyky, jsou sebevědomější a vědí líp, co chtějí. Mno a co se týká focení. Když postavím černé pozadí a nastavím světla, abych zadokumentoval modelové kytky, chodí se na mě dívat a smějí se mi, že to přece stačí cvaknout Iphonem (pod zářivkami různých barev!) a v PS se to vyřízne. Teoreticky to mají zmáknuté skvěle, ale kvalitní fotku jsem neviděl:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 23. 8. 2023 14:43

Davidof píše:landov

Ty fotky jsou moc pěkné

Diky. Skúšam úpravy na tablete, ale asi nebudem toho veľkým fanúšikom. Akože ono to ide a relatívne celkom dobre, ale chyba mi ten komfort PC a tak...proste starého psa atď. Úpravy fotiek v počte jednotiek takto ešte zvládnem, to je ale všetko.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 8. 2023 14:52

Dolgor: U toho focení to může být hodně o bublinách, já ale popravdě na podobné zlehčování moc nenarážím. Z mého okolí mladí (dnes často i starší) sice mobilem fotí, ale vcelku otevřeně říkají, že je nebaví se s něčím tahat a není to pro ně až tak důležité. Na fotky ode mne (či jiného nadšence) se ale kouknou rádi a celkem s respektem.

Landov - asi jsi v jiné diskusi zahlédl, co o tabletu a LR píšu (https://blog.fotozona.cz/2023/07/lightr ... d-and.html ). Od napsání toho článku mám za sebu další kompletní akci a popravdě u úprav jednotlivých fotek mi spokojenost až na pár specifik docela roste. Jednotlivou fotkou myslím to, že výsledek je z jediného RAW, pořád nemám dobré řešení při potřebě skládání z více (HDR, panoramy, stacky a tak). Ale pro klasiku jeden RAW-jedna fotka moc nevidím problém, klidně i když je to větší množství (stovky, u tisíců už bych pár problémů viděl).
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 8. 2023 14:56

landov píše:Bled, editovanie v LR mobile.
Obrázek

Moc pěkné. Ve mně to vzbuzuje vzpomínky na rok 2013 a Slovinsko, kromě jezera Bled stojí za návštěvu i blízké jezero Bohinj. Já jsem o velkou část fotek ze Slovinska přišel při havárii NASu, dost mne to mrzí, aktuálně se do Slovinska nechystám.

Jinak na ty úpravy na iPadu se mi osvědčilo, že jsem přešel na tabletové aplikace, konkrétně na SnapSeed, Polarr a Retouch. S nimi udělám snadno a rychle 95% úprav a bez velkého zdržování pošlu fotky na sociální média. Verzi MacBook jsem úplně nezavrhl, ale prakticky zůstává poslední 3 roky ve skříni.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 23. 8. 2023 15:40

tomashr, je fakt, že mi to dělají jen někteří. Fotky dělám těm, kteří se nesmějí. ...Nakonec ale ta "progresivní" skupina může mít do budoucna pravdu. Jen tam ještě nejsme.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 23. 8. 2023 16:19

U mňa bude "problém " s úpravami na tablete ten, že nejako neviem nájsť dovod, prečo by som mal upravovať na tablete, keď to môže počkať doma na PC. Ak by som fotil pre niekoho nejakú akciu a potrebuje to asap, tak tomu rozumiem, ale keďže fotím pre seba, tak nevidím dôvod babrat sa s tým na tablete. Aktuálne to beriem ako vykrytie hluchého času na cestách.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 8. 2023 16:32

Mám to úplně stejně. 1,5h klidu od manželky, případně jiných členů rodiny.

Jinak ten SnapSeed nabízí docela zajímavé funkce.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 8. 2023 17:11

Já to mám s tím věkem jednoduché. Cítím se už dlouho cca jako pětatřicátník. Ovšem po těžké nehodě :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod OnderCZ 23. 8. 2023 20:40

Přidám také info do statistiky, protože fotím rád a tady to tu čtu pravidelně. Píšu sem méně než čtu, ale věk 36.
OnderCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotofanda 23. 8. 2023 22:34

Taky se přihlásím věk 56 a také víc čtu než přispívám.
Pokud se týká toho zaměření na mladé, tak si nemyslím, že se ho firmy opomíjejí. Konkrétně Sony na mladé cílí mnohem víc než na mou kategorii. Pokud se o Sony nezajímáte a necílí přímo na vás, tak to ani nepostřehnete, ale já Sony mám a tak je více registruji. Jejich celosvětové akce na sítích cílí právě na mladé. Jejich Kendo nebo jak se to jmenuje je scuk mladých kreativních lidí a influencerů. Tam si člověk nad 35 ani neškrtne. Pro staré šťoury typu Nortrup, Polin, Forbes a další, kteří píši pro mou kategorii uspořádají občas tiskovku s focením a rozešlou vzorky a tím to hasne.
Pokud se týká kreativity mladých pak ji považuji za větší než je ta v mé generaci. My víc řešíme technickou a "uměleckou" kvalitu. Oni mají víc nápadů a rádi používají triky a hříčky a většinou jsou zábavnější. Vidím to na svých dcerách jak fotí mobilem. A naopak moje žena ta i mobilem fotí jak kompaktem v devadesátkách.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 24. 8. 2023 05:25

Za mě, pokud jde o věk, klasicky mládí v ***** a do penze daleko. 43 a kvapem se blíží další křížek.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 8. 2023 05:54

To stárnutí je relativní. Když bychom neřešili fyzickou stránku, tak jsem kolikrát “mladší”, než třicetiletí ajťáci nebo manažeři. Kdybychom řešili fyzickou stránku, tak by to bylo horší, kondici mám plus minus stále tak špatnou, jako ve 30 a přibral jsem každý rok cca 1 kilogram, takže mám bříško, ale jinak jsem v pohodě, když na to náhodou přijde řeč, většinou mi každý hádá tak o 10-15 let míň.

Oni ti mladí jsou také líní, to vidím na dceři, co se týče třeba focení tak umí fotit, ale do zahraničí si poslední 3 roky foťák nevzala, fotí mobilem.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 24. 8. 2023 07:24

Tak tu máme zatím dva lidi pod 40 (34 a 36) :-). No to není moc lichotivá statistika, ale asi jen odráží to, že mladí jsou dnes jinde a nemají hlavně potřebu řešit technikálie tak, jako my "zkušení" :-). Ono s tím focením mobilem to jde ještě i ruku v ruce s tím, že mladí absolutně nechápou, proč by měli něco vyfotit a pak se s tím ještě patlat - a hlavně ztrácet čas - v počítači nebo tabletu. Prostě jsem to vyfotil teď a tak to je ... přece nebudu někam dávat nebo někomu ukazovat něco, co je několik hodin, nedejbože dnů staré. Nic přeci není starší, než včerejší noviny ;-). A těch pár nadšenců, kteří se snaží dělat věci kreativně raději šáhnou po analogu, protože je to hipe.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 8. 2023 07:33

landov píše:U mňa bude "problém " s úpravami na tablete ten, že nejako neviem nájsť dovod, prečo by som mal upravovať na tablete, keď to môže počkať doma na PC.

No typický model u mne byl zrovna minulý týden, takže konkrétní příklad ze života... Dovolená na chatě, v tom tři dny výletu s ubytováním do Salzburku. Tahat s sebou notebook se mi úplně nechce ani na chatu a do toho Rakouska už tuplem ne, tablet není problém. No a když máš dobře zažitý LR na tabletu, tak si to večer na hotelu v pohodě sjedeš, probereš a uděláš běžné úpravy (barevnost, crop, rovnání..) a máš hotovo. Některé masky se dokonce přes Apple Pencil na tabletu dělají objektivně lépe než na "pořádném počítači".
Po návratu se ti to přenese do LR classic se 100% kompatibilitou úprav nad RAW (vazby LRc a LR mají své háčky, ale úpravy ne, ty sedí perfektně). No a výsledkem je, že po návratu máš víceméně hotovo, už si jen vybíráš "top", které případně trochu doladíš, na něco třeba pustíš lepší odšum a tak, ale opravdu tak 80% úprav udělaných na cestě můžeš převzít beze změny.
Tady je mimochodem podle mne dost výhoda uživatele LR proti tomu, co popisuje pemar - jím zmíněné věci jako Polarr sice fungují dobře, ale je to fakt na publikaci na web přímo během akce, po návratu se ale na RAW v DXO či něčem jiném musí podívat znovu od začátku. Adobe ale má mezi tabletem a PC workflow i přímo nad RAW ucelené a lze přímo navazovat... Mimochodem co vím, tak tohle zatím má opravdu jen Adobe a nikdo jiný, DXO se zatím do mobilních aplikací nepustilo, Luminar taky ne, C1 sice něco má, ale ani zdaleka ne tak ucelené jako LR. Je to škoda, konkurenci by to chtělo, jak jsem psal i u mne na blogu, tak je Adobe sice dobré, ale nedokonalostí tam není úplně málo a větší tlak konkurence i na mobilní aplikaci by je určitě popohnal (podobně jako konkurence jistě popohnala přidání AI Denoise do LR atd.).

-- 24. 8. 2023 09:16 --

fotofanda píše:Pokud se týká kreativity mladých pak ji považuji za větší než je ta v mé generaci. My víc řešíme technickou a "uměleckou" kvalitu. Oni mají víc nápadů a rádi používají triky a hříčky a většinou jsou zábavnější. Vidím to na svých dcerách jak fotí mobilem.

Sorry, ale tyhle generalizující názory jsou prakticky vždy chybné, resp. jsou projevem bublin...
Ono i v generaci kolem 50ti let je spousta lidí, kteří fotí "nepříliš technicky" a řeší spíš kreativitu a často by se řeklo "hříčky". Pro příklad na fotopivech Paladixu (bohužel nyní nějak "umřelých") bylo hned několik lidí z mé generace (asi nebude náhoda, že to byly častěji ženy, byť ne výhradně), kteří jeli vyloženě kreativní focení a o technice měli znalosti celkem mizivé.
A mimochodem bych řekl, že vyloženě technicky založených fotografů (k čemuž se sám poctivě hlásím) tam byla jasná menšina, dokonce spíš nepatrně méně, než těch vyloženě "netechnicky kreativních". Zbytek byl tak někde napůl...
Ono to vypadá děsně technicky tady ve fóru, ale to je výběrový efekt daný tím, že se profilovalo spíš pro lidi s větším zájmem o techniku, ve skutečnosti je to ale celkem malý výřez i v rámci věkové kategorii 40plus. Zrovna z těch mnou zmíněných "kreativně uvažujících" z fotopiv tu podle mne není vůbec nikdo...

U mladých se to moc neliší - pár s talentem v kreativní podobě, pár "techniků", většina je ale někde uprostřed. Uvažuji přirozeně ty, kteří nějaký zájem o focení mají, spoustě lidí je to úplně jedno (ve všech generacích).
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 24. 8. 2023 09:26

Tahat s sebou notebook se mi úplně nechce ani na chatu a do toho Rakouska už tuplem ne, tablet není problém.

Rozdíl mezi tabletem a lehkým ntb je nějakých 400 - 500 gramů, jestli jezdíš autem, lítáš letadlem tak to naprosto nehraje roli. Smysl by to dávalo při tahání tabletu někde po kopcích, ale to mi zas nedává smysl tak nějak celkově.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka