K diskusím kolem výbavy na travel...
Tento týden jsem si do Budapešti vzal pro srovnání s lehkou sestavou OM-5 s univerzálem EQ24-200 použitou na předchozích akcích vzal FF Lumix S5II s více skly pro důkladné otestování.
Popravdě pocity z toho mám trochu smíšené. Jedna věc je vlastně pozitivní - začal jsem si Olympusu více vážit. Jak řada věcí v ovládání a funkcích, třeba lepší silent shuter, tak třeba praktická absence problémů s nečistotou na snímači. K tomu opravdu dobrá skla, 12-100/4pro je prostě nejlepší univerzální zoom vůbec, za tím si stojím (on je opravdu superostrý i ve srovnání s mnoha pevnými skly pro MFT, tady se o náhražce moc mluvit nedá).
Výstupy z S5II s univerzálem 28-200 přitom nejsou nijak špatné, objektiv je docela podařený a po případné aplikace PureRAW 4 ještě skočí o dost nahoru (je to jedno ze skel, které na podobný sw reaguje hodně dobře, což není samozřejmost). Jen je prostě výsledek tak asi na úrovni MFT s 12-100, ve tmě spíš horší a objektivně prostě nemá větší FF sestava moc kladů a přidaná hodnota je blízká nule. V Budapešti jsem byl autem, tak mi to bylo jedno, ale pro limitovaný letecký zájezd by to bylo závažné mínus a asi bych po zkušenostech zase vzal OM.
Na druhé straně ale něco do sebe měly výsledky při použití pevných světelných skel, měl jsem 50 a 85mm v 1,8 a tam uznávám, že z toho vypadlo pár fotek, které něco do sebe měly a kde už byla i vidět nějaká přidaná hodnota lepšího FF snímače. Nemohu si pomoci, ale podle mne FF chce opravdu trochu investovat do plnohodnotných skel (nemyslím jen na peníze, zrovna 50/1,8 je levná, ale i investici ve formě větší námahy a třeba prohazování skel), pak to začne vypadat dobře, naproti tomu dnes se dost šířící kompaktní skla s menší světelností sice vedou k jisté kompaktnosti, ale v dost situacích v podstatě do značné míry mažou výhody proti MFT či APS-C. Prostě pevné sklo anebo alespoň klasické 24-70/2,8 se pořád úplně okecat nedá... A mám silný pocit, že při použití těla nad 40mpix se toto ještě zvýrazní.
Sečteno a podtrženo je za mne srovnání bez jednoznačného vítěze, při požadavku na ultralight to bude spíš MFT sestava, při menších limitech se ale už dá postavit hodně příjemná sestava u FF a přidaná hodnota se začne objevovat.
Jedna portrétní s malým DOF (zde skutečně záměr, ne módní prvek) s 85/1,8 - za mne vcelku OK, ale hodilo by se sklo s méně "kočičím" charakterem.
A něco z uličního toulání, zde 50/1,8