pemar. píše:Zkoušeli jste vzít s sebou jenom jedno ohnisko, takřka jakékoliv ? Mně to přišlo jako docela zábavné cvičení a zajímavý byl i výsledek, neudělal jsem méně fotek, jen byly jiné, než by byly s jiným ohniskem. Možná jsem nějakou neudělal, ale zase jsem udělal jinou, která lépe seděla k tomu ohnisku.
Při courání po Praze to dělám běžně... Na cestách občas při nějaké konkrétní vycházce, ale připouštím, že jako k plnému použití této varianty "jedno pevné sklo" pro travel jsem se k tomu neodhodlal a ani to na to moc nevidím. Popravdě dojmy z těch "jednohniskových" vycházek jsou tak napůl - na jednu stranu zajímavé a vede to k lepší koncentraci, ale většinou jsem narazil na něco, kdy mne v tu chvíli zamrzelo, že nebylo něco jiného.
Celkem to jde, když si v Praze hraju ve stylu "street", tady moc neřeším fotky celků s něčím širokým a s 50 či 85mm ve výsledku existovat dokážu. V zahraničí ale prostě potřebuju i širokáč, se kterým naopak moc neumím "street", já potřebuju alespoň tak 40mm, spíš ještě o malinko více (všechna čísla píšu v EQ), ve výsledku by mne jediné ohnisko dost deptalo.
Naproti tomu s jediným zoomem v případě nutnosti při travel existovat dokážu, v MFT osciluji mezi "klasikou" EQ24-200 a pak širším EQ16-50. To druhé je ostatně poměrně blízko k tomu, co výše píše landov o 20-60 (i když já bych u S9 asi přeci jen raději chystaný 18-45, tedy víc do široka).
Milan - souhlas, já mám 50/1,8 obecně raději než 85/1,8 a pro travel to platí dvojnásob. Teď v Budapešti jsem prostě měl možnost toho vláčet více a tak jsem to využil k testování více variant, nebyl jsem nucen si vybrat předem. Bylo to zajímavé a poučné, ale před případnými dalšími nákupy či výměnami si teď dám pauzu a nechám to trochu uležet