Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod 25Paladin 1. 8. 2024 06:40

Ok. Osobne sa mi tá fotografia páči. Nemám s ňou problém. Sám veľmi rád používam pevné sklá (aj na dovolenke) ale nemám až takú fajnšmekrovskú zbierku ako ty.

Čo sa toho flickru týka - neviem to osobne úplne posúdiť. Nemám s ním extra skúsenosti.

Ale čo som námatkovo zadal porsche tak aj obyčajné cvaky malí tisíce zhliadnutý.

Napríklad toto má 10k zhliadnutý a je to asi mobilový cvak

https://www.flickr.com/photos/porschepe ... 792726265/

Toto 15k a tiež to za veľa nestojí

https://www.flickr.com/photos/porschepe ... 793544722/

Táto 20k - už je to zo zrkadla a seťku F4 a teda ja tam moc kvalitu nevidím

https://www.flickr.com/photos/racevpr/16747411851/

Tým len chcem povedať že neviem čo presne o fotografii vypovovedá že má tisíce zhliadnutý na flickru.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 1. 8. 2024 06:47

Ne, to určitě ne. Ale současně i s tímhle tématem je spousta fotek, kde je těch zhlédnutí méně, záleží na tom, jak se člověk trefí jiným do vkusu.

Ta poslední například není z hlediska techniky fotografování zdařilá, ale zobrazuje raritní auto. Ta moje je relativně vymazlená, ale zobrazuje “obyčejné” Porsche.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 1. 8. 2024 07:19

Pak je to tady specialni kategorie pevnych skel na cestovani, ktere nenabizi malou hloubku ostrosti ani zajimave ohnisko a stejne bych ho nenechal doma.

Fuji 27mm a par fotek ze vcerejsi prochazky:

Obrázek
Obrázek
Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 1. 8. 2024 07:34

milan88 - trochu podobně užívám na MFT extra malý a lehký Panasonic 20/1,7 (psal jsem o tom dříve v popisu mé aktuální MFT travel sestavy). V přepočtu je to stejné ohnisko, jako máš u Fuji a asi o půl EV světelnější a počítám, že by se naše důvody k použití podobného skla taktéž hodně kryly.

Výhodou je možnost mít z vhodného MILC fakticky kompakt - OM-5 je s tímto sklem do kapsy, GX880 ještě menší a nosit to jde kdykoli. Holt to ale není univerzál, stačí na vycházku po Praze, ale jet někam dále jen s tímto bych se už neodhodlal. Ale i tak zajímavé...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 1. 8. 2024 08:22

K těm fotkám aut - fotit auta není fakt vůbec snadná disciplína a je jen pár fotografů, od kterých se mi fotky líbí. Tady to pemarovo porsche vůbec nesedí do prostředí, je to takové tmavé, nezajímavé, rušivé prvky, ač auto krásné i dobře vyfocené. Kdo máte instagram, tak si zkuste najít profil Ondřeje Holase. Ten občas nějaké auto cvakne, třeba jen obyčejné Škodovky, ale takové fotky se mi líbí, mají nějaký příběh, zajímavé prostředí, světlo ...
Takže za mě pemarovo Porsche OK, ale v jiném prostředí.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 1. 8. 2024 09:57

K těm ukázkám fotek s pevným sklem. To co tu ukazujete, není cestovatelské foto, to je výletní a street foto. Já si také beru na víkendový výlet pevná skla - 16 a 35 (APS-C). A zatím jsem neviděl ze vzdálených končin ani tady žádnou fotku s pevným sklem a ani si nevzpomínám že bych někoho takového na cestách potkal. Zoom ve 100% případů. A znovu připomínám, nepočítám nějaké víkendové pobyty ve Vídni nebo na Šumavě.

Pemar má trošku specifický přístup k focení, ale tipoval bych že primárně ta skla spíš bere na ptáky a pak třeba odpoledne jde na procházku s těmi objektivy udělat pár snímků. Protože ta sestava objektivů kterou ty snímky udělal není cestovatelská. Pokud bych bral v úvahu pevná skla, tak spíš ta široká - 24,28 nebo 35. Dá se tam pracovat s hloubkou ostrosti a také jak psal tomashr tak jsou k dispozici širší možnosti pro fotky v nočních ulicích.

Trochu mě zaráží, že většina z Vás se nijak nevyjadřuje k tomu, zda focení cizích lidí bez jejich souhlasu není jakýsi etický problém. Mě i manželka stále připomíná abych si dával pozor na focení cizích lidí.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 1. 8. 2024 10:43

Ty fotky od Ondřeje Holase jsou jiného typu, to jsou fotky do prodejního katalogu nebo pro dealera, aranžované, ty se dělají a fotí jinak, respektive dnes už se vesměs nefotí, ale renderují nebo generují přes AI. Ta moje fotka je neaaranžovaná a nepřisvícená, něco jako kdybych fotil nenamalovanou modelku bez přisvícení nebo odrazové desky, je to mnohem pracnější na nalezení toho správného světla a momentu, ale výsledek je velmi přirozený.

Co se týče cestování, primárně beru objektivy na focení a kompromis dělám u komfortu jejich přenášení, většina lidi to dělá naopak. Určitý kompromis ale dělám také, na cesty preferuji lehčí varianty pevných skel. Největší kompromis pak dělám u ohnisek, které používám málo, v mém případě jsou to ta širokoúhlá. Úplně nejraději beru skla typu Nikon105/1.4, Sonnar 135/2 nebo Voigtlander 65/2, u kterých vím, že si mohu pomoci bokehem nebo v protisvětle.

Co se týká focení lidí, jdu na hranu toho, co si mohu bez problému dovolit, využívám k tomu akce a veřejná místa. Jen jednou se mi stalo, že se někdo ohradil, shodou okolností to bylo v parku v Praze a nefotil jsem lidi, ale čokla nějaké báby. Tak jsem to s úsměvem smazal a řekl jsem jí, že dělám jenom testovací fotky, ale kdyby si to přece jenom rozmyslela a chtěla psa vyfotit, tak že mám sazbu 50 tisíc korun za fotku. Tím jsem téma převedl jinam a bylo vyřešeno.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 1. 8. 2024 10:46

noxx_cz píše:
PS: moje rychlá, naprosto nekorektní, neexaktní zkouška :-). Kdo rozklíčuje? Nápověda - jedno je foceno světelným pevným APCS sklem (56mm na f/2) a druhé je z FF a zoom 70-200 (200mm na f/2,8).

Obrázek

Z telefonu si tipnu, že s 56/1.2 je snímek vpravo. Můžu polemizovat nad kompresí (ff ekv. 85mm vs 200mm), nad barevným podáním, nad typem rozostření či třeba, že na cloně f2 u portrétního skla je i tak toho denního světla víc než je zdrávo. Snímek vlevo je focený z jiného místa, jelikož třeba na tak dlouhém ohnisku bylo třeba si asi hodně poodstoupit... nevím a blablabla, milý Watsone. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 1. 8. 2024 10:52

Ano, také si myslím, že snímek vpravo byl pravděpodobně pořízen objektivem s kratší ohniskovou vzdáleností a snímek vlevo byl pravděpodobně pořízen s delší ohniskovou vzdáleností.

Proč si to myslím?

1. Hloubka ostrosti: Obrázek vlevo má menší hloubku ostrosti. Dinosaurus je ostře zaostřený, ale listy na pozadí jsou více rozmazané. To je charakteristické pro delší ohniskové vzdálenosti, které mají tendenci stlačovat hloubku ostrosti.

2. Komprese pozadí: Na levém obrázku se listy na pozadí jeví více komprimované a blíže k objektu. Delší ohniskové vzdálenosti mají tendenci způsobit, že vzdálené objekty vypadají větší a blíže prvkům v popředí.

3. Zorné pole: Pravý obrázek ukazuje o něco širší zorné pole, které zachycuje větší část okolí. To je typické pro kratší ohniskové vzdálenosti, které poskytují širší úhel záběru.

4. Detail pozadí: Pravý obrázek ukazuje více detailů rostlin v pozadí, což je v souladu s větší hloubkou ostrosti, kterou obvykle poskytují kratší ohniskové vzdálenosti.

Tyto rozdíly, i když nepatrné, naznačují, že fotograf pravděpodobně použil delší ohniskovou vzdálenost pro levý snímek a kratší ohniskovou vzdálenost pro pravý snímek, přičemž hlavní objekt (dinosauří hračka v květináči) ponechal v záběru stejnou velikost. Není to ale vyfocené precizně, takže jsou to jen indicie na základě toho, co je z těch snímků vidět.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 1. 8. 2024 10:56

U lidí je malér pro jisté použití - reklama, agentury a tak, to v dnešní době v podstatě bez spousty papírovaní nejde.
Použití ve stylu reportáže/výtvarné tvorby je ale celkem ošetřeno a většina amatérů se do legálních limitů vejde v pohodě (a pokud by něco byl problém, tak člověk většinou cítí, že se dostává na hranu).

Ironicky bych řekl, že pro můj přístup k tomuto tématu je řádově větší riziko, že mi někdo rozbije ústa, než že mne napadne právně...

Ad fotky wixzena - tady jdu s davem, také myslím, že to levé je dlouhé ohnisko.
Naposledy upravil tomashr dne 1. 8. 2024 10:57, celkově upraveno 1
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 1. 8. 2024 10:57

Já bych řekl, že je to naopak. Vlevo je širší úhel, tedy 56/1.2, vpravo je užší úhel záběru, tedy 200 mm.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 1. 8. 2024 11:46

houghs píše:K těm ukázkám fotek s pevným sklem. To co tu ukazujete, není cestovatelské foto, to je výletní a street foto. Já si také beru na víkendový výlet pevná skla - 16 a 35 (APS-C). A zatím jsem neviděl ze vzdálených končin ani tady žádnou fotku s pevným sklem a ani si nevzpomínám že bych někoho takového na cestách potkal. Zoom ve 100% případů. A znovu připomínám, nepočítám nějaké víkendové pobyty ve Vídni nebo na Šumavě.

Za mna 100% suhlas.
Staci sa pozriet na fotky od napr. M.Iversena, M.Denney alebo T.Heatona. Vsetko su to za mna pani fotografi a vsetci fotia zoom sklami...
Napr. Iversen casto pouziva Tamron 28-200 a tie fotky su uzasne !
Osobne si neviem predstavit cestovat napr. po Faerskych ostrovoch so sadou pevnych skiel a tam ich menit podla potreby...bud by to odniesol fotak, sklo, alebo snimac...alebo vsetko naraz :-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 1. 8. 2024 11:55

Chlapci (a děvčata ...), ono je to ve skutečnosti úplně jedno, která fotka je čím, protože to jenom mělo ilustrovat to, že při správné kompozici se ty rozdíly mezi pevným, světelným sklem a zoomem prostě stírají. Oboje jsou fakt v kvapíku cvaky z ruky ze zahrady. Pro pemara - není to dinosaurus, to by tě syn neměl rád, je to velbloud dovezený z Maroka :-)

No a rozklíčování: vpravo Fuji 56/1,2, vlevo Sigma 70-200/2,8 ;-). Co z toho vyplývá pro mě? Že bez značného odstupu a tím pádem možnosti vyzoomovat třeba na těch 200mm světelná skla význam mají a nahradit nejdou, protože při stejném ohnisku ten rozdíl vidět prostě bude. Při dostatku prostoru je rozdíl natolik minimální, že ho nepoznáte ani vy tady :-). Resp. poznáte, ale jen na základě přímého srovnání dvou fotek, kde se, doslova, chytáte každého stébla trávy :-). No a závěr, ať si udělá už každý sám, jestli tahat nebo netahat sebou ;-)

-- 1. 8. 2024 11:59 --

landov píše:
houghs píše:K těm ukázkám fotek s pevným sklem. To co tu ukazujete, není cestovatelské foto, to je výletní a street foto. Já si také beru na víkendový výlet pevná skla - 16 a 35 (APS-C). A zatím jsem neviděl ze vzdálených končin ani tady žádnou fotku s pevným sklem a ani si nevzpomínám že bych někoho takového na cestách potkal. Zoom ve 100% případů. A znovu připomínám, nepočítám nějaké víkendové pobyty ve Vídni nebo na Šumavě.

Za mna 100% suhlas.
Staci sa pozriet na fotky od napr. M.Iversena, M.Denney alebo T.Heatona. Vsetko su to za mna pani fotografi a vsetci fotia zoom sklami...
Napr. Iversen casto pouziva Tamron 28-200 a tie fotky su uzasne !
Osobne si neviem predstavit cestovat napr. po Faerskych ostrovoch so sadou pevnych skiel a tam ich menit podla potreby...bud by to odniesol fotak, sklo, alebo snimac...alebo vsetko naraz :-)

Tady si troufnu malinko oponovat. Letos na jaře, kdy jsem byl v Maroku, tak jsem sebou měl dvě skla na Z5 - 24-200 a 28/2,8 s tím, že primárním sklem byla ta 28 a jen, když nebylo zbytí, tak jsem přehodil na 24-200. A světe div se, 80% fotek mám tou 28kou ;-). Ale z velké části to bylo dáno tím, že jsem tam jel druhý rok po sobě s poměrně jasným cílem co a jak chci fotit. Rok předtím jsem tam byl s tou 24-200 a pevnou 50/1,4 a tu jsem naopak nasadil 2x, večer u ohně.
Ale zrovna Maroko je země, kde si časté přehazování skel vůbec neumím představit - prach a písek prostě vždy a všude.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 1. 8. 2024 12:06

Nestačila jsem odpovědět, ale taky jsem soudila, že tou sigmou je vyfocená ta pravá fotka.

Pokud si budete chtít procvičit focení aut, tak v sobotu povede závod veteránů z Konic do Jevíčka a opět do Konic https://www.jevicko.cz/files/images/obr ... evicko.jpg
Sony RX100/7, A6600, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 1. 8. 2024 12:08

Iversen mě fascinuje. Tamron ultrazoom na A7rV a ještě to osolí na f/16, jakoby pro něj fyzikální zákony neexistovaly:) ...Ti ostatní používají spíš dražší a hmotnější sestavy a místo UZ mají 100-400, který se už docela pronese. A hlavně jsou to čistí krajináři.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka