od pemar. 12. 10. 2024 07:00
Zadání znělo: “Vytvořte hyperrealistickou fotografii této dívky, která pózuje ve sportovním polo tričku a krátkých kalhotách před vozem Porsche 911 GT3 někde poblíž boxů závodního okruhu, pravděpodobně Autodromu Most v České republice. Fotografie je v protisvětle, pořízená nějakým objektivem portrétního typu. Dívka se spokojeně usmívá, užívá si okamžik.”, zkoušel jsem různé LLM modely.
Zajímavé je, jak si to poradilo s tím požadavkem na portrétní (světelný) objektiv a jak si to poradilo s požadavkem na Autodrom Most, kde to trochu halucinuje a vymýšlí si to, ale základní podoba s autodromem tam jednoznačně je, na některých dalších fotkách ještě výraznější.
Ten požadavek na portrétní objektiv to na můj vkus vzalo hodně agresivně, ta postava už vypadá skoro jako vystřižená a přidaná, ale u nějakého 85/1.2 by to tak být mohlo, srovnejte s tou dolní fotkou ze 105/1,4.
Klasika jsou ty prsty, typický problém AI, vlasy také nejsou OK.
Zajímavý je i ten “postproces”, agresivní a Photoshopový, není to ono a asi by se to dalo dalšími pokyny upravit do realističtější podoby, ale úplně jsou fotografové, kteří mají Photoshop jako základ a hodně stylyzují.
Ta moje úvaha, na základě jsem to zkusil zněla: Jak blízko je AI realitě, respektive jak daleko je do momentu, kdy když třeba v New Yorku zapomeneme někde udělat fotku, tak si vzpomínku doplníme přes AI? Ano, my jsme v tom Mostě byli, řešili jsme akci, ale neřešili oblečení (bo nebyl čas), takže kdybych chtěl nějakou fotku předělat do jiného oblečeni nebo jiné pózy, jak daleko mi s tím pomůže dnešní AI? (Nebavíme se o GPT 5).