Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod milann88 8. 10. 2024 16:45

Já jsem jeste na FF DSLR provozoval i Sigmu 12-24 a občas to své využití naslo, ale postupnym zkousenim ruznych objektivu jsem se dostal k tomu, že cca 18mm na FF mi sedí asi nejvíce.

Obecne ale trochu bojuju s tím, že mi dnes UWA objektivy extrémnich ohnisek prijdou dost naduzivane a ne každý je používa ku prospechu. A fotek typu blatouch vyfoceny na 12mm pred stitem hory, kdy je kvetina na fotce zdanlive stejne velká jako masiv hory už mi prijdou tak okoukane a u spousty fotografu tak majoritni, že to na me začíná být moc. Nemuzu si pomoct, ale často mi ta extrémni ohniska prijdou jako berlicka pro fotografa.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 8. 10. 2024 20:38

V horách se ještě dají pořídit širokáčem slušné fotky, ale na rovině je to o ničem. Třeba u moře skutečně zbývají jen omšelé triky s balvanem nebo třeba ne tak okoukané rámování obrazu. Ale to u moře také není úplně snadné. A kvůli dvěma či třema fotkám měnit objektiv?

Teď ve Vídni jsem vytáhl širokáč po velmi dlouhé době. Jinak tyto pokusy vesměs končí nezdarem a smazáním. Ve Vietnamu jsem tím fotil, myslím, že jen v Halong Bay. U mě je to objektiv hlavně pro interiéry.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 11. 10. 2024 19:43

Venku už je zase nic moc počasí a já ležím doma s Covidem, tak si místo focení hraji s AI:

Obrázek

Obrázek

Je to ještě o level níže, než “focení” mobilem.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 11. 10. 2024 21:19

Zkouška pozornosti, jestli odhalíme, že ta druhá je reálná - tvoje dcera? :-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 12. 10. 2024 07:00

Zadání znělo: “Vytvořte hyperrealistickou fotografii této dívky, která pózuje ve sportovním polo tričku a krátkých kalhotách před vozem Porsche 911 GT3 někde poblíž boxů závodního okruhu, pravděpodobně Autodromu Most v České republice. Fotografie je v protisvětle, pořízená nějakým objektivem portrétního typu. Dívka se spokojeně usmívá, užívá si okamžik.”, zkoušel jsem různé LLM modely.

Zajímavé je, jak si to poradilo s tím požadavkem na portrétní (světelný) objektiv a jak si to poradilo s požadavkem na Autodrom Most, kde to trochu halucinuje a vymýšlí si to, ale základní podoba s autodromem tam jednoznačně je, na některých dalších fotkách ještě výraznější.

Ten požadavek na portrétní objektiv to na můj vkus vzalo hodně agresivně, ta postava už vypadá skoro jako vystřižená a přidaná, ale u nějakého 85/1.2 by to tak být mohlo, srovnejte s tou dolní fotkou ze 105/1,4.

Klasika jsou ty prsty, typický problém AI, vlasy také nejsou OK.

Zajímavý je i ten “postproces”, agresivní a Photoshopový, není to ono a asi by se to dalo dalšími pokyny upravit do realističtější podoby, ale úplně jsou fotografové, kteří mají Photoshop jako základ a hodně stylyzují.

Ta moje úvaha, na základě jsem to zkusil zněla: Jak blízko je AI realitě, respektive jak daleko je do momentu, kdy když třeba v New Yorku zapomeneme někde udělat fotku, tak si vzpomínku doplníme přes AI? Ano, my jsme v tom Mostě byli, řešili jsme akci, ale neřešili oblečení (bo nebyl čas), takže kdybych chtěl nějakou fotku předělat do jiného oblečeni nebo jiné pózy, jak daleko mi s tím pomůže dnešní AI? (Nebavíme se o GPT 5).
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 12. 10. 2024 13:12

Tak kdo dnes byl chytat mlhu? Koukal jsem na webkameře, že i v Praze byly ráno super podmínky. Já si ráno taky na chvíli vyběhl.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod atti.hombre 12. 10. 2024 15:52

S ochladením je to u nás už krajšie ... ale musí svietiť slnko :-)
Přílohy
ATTI-3222.jpg
ATTI-0122-DN.jpg
ATTI-2496.jpg
Ryzen7 5700G, B550 A, 32GB 3600MHz G Skill, Sam.970 Pro ,DT01ACA200 , RM 650x ...
Pentax K-3II Silver Edition
https://eu.zonerama.com/attihombre/245758
atti.hombre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 10. 2024 16:33

Pěkné. Už to začíná :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod 2828 12. 10. 2024 17:07

pro tohoto brankáře by měli vozit větší branku...

Obrázek
2828
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 12. 10. 2024 21:27

Jojo, už to začíná zase být trochu fotogenické ;-)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

První dvě fotky Nikon Z5 + 24-200, zbytek Z5 + Tair11A 135/2,8 M42.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 13. 10. 2024 09:28

Pekne sa vam to zahmlilo pani, pekne. :tleskani
My sme vcera poobede isli na vrch Balazka, kde je postavena nova rozhladna. Mal som v plane zobrat Z8 + 24-120 + 100-400. Nakoniec, aby som nemusel prehadzovat skla, tak som zobral Z8+100-400 a S9+20-60. Inac ta 100-400 je paradne sklo na krajinky, naozaj radost s nim fotit.

Vrch Balažka (643 m.n.m) je súčasťou pohoria Hromovec v Spišsko-šarišskom medzihorí. Dnes zalesnený horský masív bol v minulosti pasienkom. Masív lemuje železničná trať, ktorá vo východnej časti rozdelila skalu na tzv. „Malú skalu a Veľkú skalu“. Je tu možné vidieť geologický jav - mikrovrásu.

pohlad na hrad Kamenica
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 13. 10. 2024 11:08

Pěkně ti sluníčko zasvítilo :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 13. 10. 2024 11:41

Chcelo to este cca 45 min na idealne svetlo, ale prichadzali mraky a asi by som uz nemal hrad osvieteny slnkom...
landov
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 13. 10. 2024 11:47

Tak mě se víc zamlouvají ty fotky bez sluníčka, působí takovým uklidňujícím dojmem. Podzim a mlha má svůj půvab. Na můj vkus u některých snímků je trochu škoda že na některých snímcích je vidět silnější saturace barev.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 13. 10. 2024 12:26

BTW, dlhsie som hladal nejaky batoh, do ktoreho sa zmesti 600PF, ale aj nejake osobne veci a zaroven, aby ten bytoh nebol velky a tazky. Konecne som ho nasiel a aj uspesne otestoval.
ThinkTank BackLight 18L. Je to naozaj maly batoh, ale poberie toho neuveritelne. Zmesti sa do neho aj Z8 s nasadenou 600PF + dalsie sklo/á a nejake osobne veci + NTB + tablet. Prevedenie batohu a materialy su vyborne a hmotnost 1,6kg taktiez. Za mna velka spokojnost a mozem len doporucit. Stal ma 195€.
https://www.thinktankphoto.com/products ... OO8ESQQ7RT
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka