Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 24. 8. 2024 15:54

Obrázek Obrázek

Tady ta neplecha při exportu do čehokoliv v Capture One 23 se někomu děje? Mi tak vždy, když použiju zrno do raw fotky (třeba Silver Rich, hodnoty 45/80) a chci přímý export. Obejít se to dá samozřejmě, že provedu export bez zrna, např. do TIFFu a pak jej importuju do Capture One, aplikuju požadované zrno (jakékoliv) a výsledný export fotky proběhne v pořádku.

Kůži mi to netrhá, ale zdržuje mě to, když mám třeba 20+ fotek a řeším to kolečko importu a exportu kvůli zrnu znovu.

Nehlásí to žádnou chybu v CO, ani v systému macOS. Takže netuším, jestli je to RAM, SSD nebo graf. karta.
Zkusil jsem vylučovací metodu jako třeba vypnout NR, doostření, difrakci a je fuk, zdali se děje při použití profilu Fuji 50R nebo z RNI 5 Pro. Křivky taky na to nemají vlv, tovární slajdy nástrojů vs. upravené rovněž bez výsledku atd. Formáty exportu PNG, JPG, TIFF s různými nastaveními taky neměly vliv.
Je to třeba fakt jen chyba v CO23?
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 8. 2024 17:14

Jo, je to chyba, někde jsem o tom četl, ale nevím, jestli ta chyba bude někdy opravena, pro mnoho uživatelů to nemusí být relevantní.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 25. 8. 2024 08:32

Krk.
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 25. 8. 2024 13:07

Když nebylo co fotit venku, tak jsem nakonec skončil v zoo:

Obrázek

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 25. 8. 2024 18:56

Nezvyknem veľmi písať úplný OT, ale smrť p. Heřmanka ma veľmi zasiahla. Bol to môj naozaj obľúbený herec. Škoda, že títo páni herci odchádzajú...
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 25. 8. 2024 19:32

Docela drsný graf je v tomto článku na Petapixelu - https://petapixel.com/2024/08/22/the-ri ... one-chart/ - názorná ukázka dopadu rozšíření telefonů na fotoprůmysl.
Upřímně jako každý vím, k jak velkému propadu v počtu prodaných kusů to vedlo proti “DSLR a kompaktovému vrcholu” kolem roku 2010, to je asi jasné všem.
Přiznám se ale, že jsem si úplně neuvědomoval, že on je to velký propad i proti době “ryze analogové”. Proti konci období analogu bych to ještě chápal, tehdy kusově dělaly veliký objem levné kompakty, ale že jsme dnes i hluboko třeba pod rokem 1985, kdy tohle ještě tak výrazné nebylo, jsem si popravdě úplně neuvědomoval…
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 25. 8. 2024 20:00

Jo, jo.

Můj oblíbený evergreen “Kdy mobil nahradí bezzcadlovky” :-).

Za mne to není focení, z mého pohledu lidi přestali nosit fotoaparáty a fotit, první fáze je menší foťák a následuje další fáze, kdy foťák zůstává doma. My máme doma aspoň 5 Nikonů a dcera si nevzala do Portugalska ani jeden, jen ten mobil. A všechno od ní jsou aktuálně cvaky na WhatsUp. Od ní, premiantky uměleckého oboru na gymnáziu.

Tož tak.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 26. 8. 2024 03:46

Ono to má možná ještě jeden aspekt, a tím je buzerace leteckých společností a příplatky za zavazadla. Dost lidí kvůli tomu létá “nalehko”, foťák nebere nebo bere jenom nějaký kompaktni s jedním objektivem “na všechno”.

A od toho je k mobilu také jen krůček.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 8. 2024 07:02

Daly by se kolem toho dělat dlouhé analýzy... Je zas nutno dodat, že dost z mobilů je objektivně fotograficky lepších než byla jak velká část digitálních kompaktů, tak samozřejmě i než velké procento kompaktů kinofilmových. A zrovna u té skupiny uživatelů, která užívala kompakty, jsou dnešní mobily často pokrokem zcela exaktně měřitelným, není to jen o pohodlnosti. Ve výsledku tak počet lidí, kteří se snaží při focení (třeba i mobilem) opravdu alespoň něco tvořit, nejspíš nijak zvlášť nepoklesl.

Pro koho je to ovšem jako trend šílené jsou ovšem výrobci specializovaní na fototechniku, tam je prostě problém velký. Jedna věc je, že situace kolem roku 2010 nebyla normální a například u DSLR jsem viděl odhad, že možná i víc než 60% si lidé kupovali objektivně vzato dost nesmyslně. Kromě toho tehdy bylo po nějakou dobu opravdu zběsilé tempo inovací, což zkrátilo cyklus obměny klidně i pod dva roky. Holt si tehdy Canon a další kapsu namastili, ale s poklesem patrně počítali i sami od sebe. Pochybuji ale, že někdo čekal, že to půjde až tak hluboko, čekal bych stabilizaci tak na počtech jako někdy v letech 1990-2000, ale fakt ne na úrovni roku 1960 :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 26. 8. 2024 09:11

Sáhněte si do svědomí, vy jste se na tu cestu k mobilu vydali také, ještě možná nejste v čili, ale zvažte, jestli po ní už nejdete. Kdo z Vás si sebou bere fotobatoh s aspoň třemi objektivy ? A co stativ ? A notebook nebo tablet na zpracování fotografií ? Jo aha, stačí mobil ? Nebo nějaké to GR? Tak fajn, vítejte ve fotografickém pekle.

Tak se nedivte, že jiní šli ještě o ten krůček dál.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 8. 2024 09:29

Stativ jsem do značné míry odboural, to pravda je, ale to je objektivně dáno velkým posunem techniky, kdy opravdu jeho potřeba poklesla zcela zásadně.
U zbytku tvých bodů mám naopak svědomí vcelku čisté :-)

Hlavně si ale myslím, že v tomhle podstata věci není. Ochota tahat spoustu "krámů" byla limitovaná vždy, už růst "předdigitálních" prodejů po roce 1985 byl tažen primárně nástupem malých kompaktů, tohle není nic současného.
Překvapivý je jen rozsah - i třeba proti roku 2000 se za posledních 20 let objem trhu rozšířil o víc než miliardu lidí - už jen v Číně a Indii je to zcela reálný odhad počtu lidí, kteří jsou finančně dostatečně silní na to, aby měli naprosto reálný zákaznický potenciál, ale i tak se tomuto oboru nedaří.
Podle mne to je sice z velké části opravdu dáno úspěchem mobilů, ale zároveň i poklesem zájmu o focení jako takové, což by bylo na dlouhé téma samo o sobě...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 26. 8. 2024 10:19

Můj názor na věc je, že posun v oblasti techniky je v oblasti focení od nástupu bezzcadlovek minimální, že na začátku to byla obrovská bublina hnaná marketingem, a že přes ty slogany typu fotocihla zblbli zhruba třetinu zákazníků. Ale jen třetinu zákazníků, dvě třetiny zůstaly u toho co měli a část z nich se na focení vykašlala úplně, tomu odpovídají i ty čísla a četl jsem to mnohokrát na fórech Nikonu, hlavně u těch, co se týkaly zrcadlovek, nemalá část už na bezzcadlovku nepřešla.

Já jsem sice přešel, ale přineslo mi to jen dvě věci, zaprvé schopnost fotit na až nesmyslně vysoká fps a za druhé možnost si zvětšit obraz v hledáčku. Fotek, které bych neudělal s D850, těch bude v řádech promile. Ano, není tam co cvaknutí zrcadla. Ale stojí to za tu pakárnu spojenou s výměnou těla a bajonetu ? A naopak, zhruba do třetího vydání firmware jsem se vztekal nad chováním AF. Ano, bylo to nové a moderní, ale proč to nebylo pořádně odladěné (za ty peníze !)?

Žádný posun v oblasti DR. Žádný posun v oblasti rozlišení. Tak proč kupovat nový foťák ?
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 8. 2024 10:52

Dalo by se dlouze pitvat, v čem máš úplnou pravdu a kde ne tak docela. Mimo jiné si myslím, že konkrétně Nikon je poněkud zavádějící bublina - je to firma, která dotáhla technologicky DSLR jednoznačně nejdále, což zájem o přechod zásadně snižovalo. Já šel defakto od Canonu a tam byl přínos změny proti jejich posledním DSLR větší docela o hodně.
Ale tím každopádně vysvětlíš jen prodloužení cyklu obměny (to jsem už psal, že to byl jeden z hlavních důvodů toho šíleného "peaku" kolem roku 2010). Hloubka současného propadu (přitom v době faktického růstu potenciálního trhu) je ale daleko větší a to už má zkrátka důvody jiné - za mne tak z dvou třetin mobily, ale zbytek spíš opravdu ta proměna celkového postoje k focení...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 26. 8. 2024 11:21

Podle mne je klíčový ten odklon od focení, na který ale má ta miniaturizace a automatizace bezesporu vliv. S automatizací necháváte focení stroji a dříve nebo později mizí radost, a navíc k tomu je to ta oblast, kde jsou mobily silné nebo v některých případech i silnější. A u miniaturizace je to jasné, u mobilu je to de facto na nulu, protože fotoaparát nepotřebujete a mobil nosíte tak jako tak.

Držet tu velkou zrcadlovku s pořádným objektivem byl celkem intenzivní fyzický kontakt, makačka, i tím vznikal zážitek, člověk něco ovládal a krotil. A dnes co, namíříte a cvaknete.

Vytrácení řemesla je obecný fenomén, dnes už lide neumí … doplňte si dlouhý seznam, focení nevyjímaje.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 26. 8. 2024 12:38

Podle mne je k focení řemeslná zručnost stále nutná, i když se mění náplň řemesla. S moderním foťákem mám zaostřené a dobře exponované fotky, ale co to ostatní? Výběr objektivu, místa, kompozice, postproces, komunikační dovednosti, čas a ochota odvést konzistentní práci, případné další příslušenství, ateliér atd. Mobily nahradily lidem dokumentární focení kompakty (digi i filmovými), které končilo 150 fotkami 10x15 ve fotoalbu obvykle nevalené estetické hodnoty, protože většina lidí si s focením neláme hlavu. Na druhou stranu dostupnost a rostoucí technická kvalita mobilního focení vyvvíjejí tlak na kvalitu práce "vážnějších" fotografů. Už to není o nějakém nacvakání, ale čeká se profi výsledek, což určitě nějakou část dřív aktivních fotografů odrazuje, protože vidí, kolik energie je třeba vložit, aby se naučili držet krok a aby jejich fotky měly viditelnou přidanou estetickou nebo uměleckou hodnotu. Určitě hraje roli i fotografická disciplína, ale klasické focení pro lidi jako rodinný portrét se dnes spíš vrací ke kořenům, kdy rodinky chodily do ateliéru k profíkovi, nebo kvalita svatebních fotek je dnes úplně jinde než dřív a pořád se zlepšuje.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka