od pemar. 23. 8. 2024 09:12
Mně se na těch asijských cestách osvědčilo to, že jsem cestu rozdělil na cca na 3 bloky:
1) Město s nějakým kulturním a historickým dědictvím, to jsou turistické pasti, chrámy, paláce, … povinnái fotka pro manželku a příbuzné, že jsme tam byli a zachycení exotičnosti té lokace, v tom se to blíží nebo překrývá s akcemi cestovních agentur. Tuhle část ale minimalizuji, obvykle proběhne po příletu nebo před odletem, 3-5 dní maximum.
2) Widllife a pozorování ptáků. Tahle část by mohla být pro manželku nudná, ale překvapivě je naopak zdrojem zajímavých zážitků, protože většinou ji zaujme ta kulisa, národní parky mívají svoje kouzlo a ta bezprostřední komunikace s místním průvodcem. Člověk vidí tu část mimo město jinýma očima, očima toho místního průvodce a je tam ten prvek napětí a lovu, střídající se s prvkem relaxu a odpočinku. A taková Gal Oya na Srí Lance nebo ten poslední hotel v Thajsku jsou velmi vkusné, co se ubytování týče a mají obvykle i skvělého kuchaře. A člověk se probouzí obklopen pro nás exotickou přírodou a podobnými cvoky z jiných zemí, takže si pokecá. Já tam potenciálně udělám i zajímavé fotky lidí.
3) Krásné moře a pláže, válení se u moře a u baru. To je také tak na 5 dní, tam člověk kompletně relaxuje a vypne, ale jako jediná a samostatná část dovolené by to byla strašná nuda.
No a k tomu hledám šanci vyfotit nějakou exotickou situaci, třeba Muay Thai v Thajsku, nebo kohoutí zápasy na Bali či Sumó v Japonsku.