Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 20. 8. 2024 09:57

Několik náladovek z letošního pozdního dubnového odpoledne v Dolní oblasti.
Vše 50R s 45/2.8 - s profilem Kodachrome od RNI 5 Pro
Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 20. 8. 2024 10:22

Aktuálne sme v HR, mam so sebou s9+20-60 a GR3 x. To gr je parádne na túlanie sa mestom.
keďže mam aj tablet, tak som teraz skúsil upraviť jeden cvak, ale toto naozaj nebude moja šálka kávy. Je to pre mňa absolútne nepohodlné, proste som zvyknutý na PC.
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 8. 2024 11:36

Ad tablet - popravdě já si na to naopak hodně navykl a fakt si stojím za tím, že pro jednotlivé RAW (u panoramat a HDR je to horší) je Lightroom na iPadu dokonce proti desktopu v lecčem lepší a pružnější. Letos jsem na tom jel akcí několik a problém skutečně vlastně žádný. Jen teda dodávám, že mám iPad s M4, což má výkonu šíleně moc, takže doba odezvy je fakt skvělá, to u Android tabletů bývá horší.
Dokonce jsem minulý měsíc poprvé sáhl ke krátkodobému navýšení úložiště na 1TB (jde to objednat i na jediný měsíc, tady není nutné platit rok)...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 8. 2024 12:47

Já používám iPad na cestách (hlavně mimo Evropu) už dlouho a funguje to, asi nejsem dost trpělivý čekat na zpracování, až budu doma. Vychází mi to dobře u všech úprav, na které mám softwarové pokryti v rámci iPadOS, ale Topaz Labs a DxO na IPadu nemám, v tom máte s Lightroomem výhodu, já Adobe bojkotuji.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 8. 2024 13:02

U LR jde spíš o to, že to, co uděláš na iPadu se ti na 100% přenese na počítač - myslím přímo v rámci bezztrátových úprav RAW, ne nějaký export.
Upřímně bez tohoto by mi tablet přišel také na nic, to by se degradovalo pro použití jen na prvotní promazání a případně exporty na sociální sítě při cestě, ale vypadlo by to z plného workflow.
Bohužel tohle mimo Adobe nemá téměř nikdo - omezeně snad i C1 a něco zkouší ON1, ale v tomhle je Lightroom prostě úplně jinde.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 8. 2024 14:25

Kdybych nefotil s 500 PF na f5.6, kde často vychází vysoká ISO a tím potřeba odšumu, tak by mi stačily aplikace v iPadu, občas potřebuji složitější rovnání perspektivy nebo přesně nastavit barevné odstíny, ale jinak základní úpravy na iPadu udělám snadno, ještě na cestě někde v hotelu.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 8. 2024 19:42

Plánuji Japonsko.

Co si myslíte o tomto itineráři: ### 1. den: Příjezd do Tokia - **Přílet do Tokia**: Ubytujte se. - **Prozkoumejte Šibuji a Šindžuku**: Navštivte slavnou křižovatku Shibuya a užijte si rušný noční život v Shinjuku.

### Den 2: Prohlídka Tokia - **Svatyně Meidži**: Navštivte tuto klidnou šintoistickou svatyni. - **Asakusa a chrám Senso-ji**: Prozkoumejte historický chrám a nákupní ulici Nakamise. - **Tokijský mrakodrap**: Vychutnejte si panoramatický výhled na město.

### Den 3: Fotografování ptáků v Tokiu - **Park Ueno**: Skvělé místo pro fotografování ptáků. - **Císařský palác v Tokiu**: Projděte se krásnými zahradami.

### Den 4: Celodenní výlet na horu Fudži - **Jezero Kawaguči**: Vydejte se na celodenní výlet k hoře Fudži a vychutnejte si její malebnost. - **Pagoda Čureito**: V pozadí se tyčí hora Fudži a je ideálním místem pro fotografování.

### Den 5: Tokio - Nagano šinkansenem - **Jízda vlakem Shinkansen**: Vyzkoušejte si jízdu rychlovlakem z Tokia do Nagana. - **Opičí park Džigokudani**: Navštivte park a prohlédněte si slavné sněžné opice.

### Den 6: Pozorování ptáků v Naganu - **Lesní rezervace Togakuši**: V této oblasti se nachází vynikající místo pro pozorování ptáků a procházky přírodou, kde je možné spatřit endemické druhy, například japonského zeleného bažanta¹.

### Den 7: Vlakem z Nagana do Kanazawy - **Cesta do Kanazawy**: Vlak do Kanazawy. - **Zahrada Kenrokuen**: Navštivte jednu z nejkrásnějších japonských zahrad. - **Zámek Kanazawa**: Prohlédněte si historický hrad a jeho areál.

### Den 8: Kanazawa - Kinosaki Onsen - **Cesta do Kinosaki Onsen**: Zažijte tradiční japonské městečko onsen. - **Relaxujte v onsenech**: Vychutnejte si horké prameny a pobyt v tradičním ryokanu.

### Den 9: Pozorování ptáků v Kinosaki/Toyooka - **Park orientálního bílého čápa Hyogo**: Navštivte tento park věnovaný ochraně orientálního bílého čápa².

### 10. den: Vlakem z Kinosaki Onsen do Kjóta - **Cesta do Kjóta**: Vydejte se vlakem do Kjóta. - **Svatyně Fušimi Inari**: Je známá svými tisíci červenými branami torii. - **Čtvrť Gion**: Prozkoumejte historickou čtvrť gejš.

### Den 11: Kjóto - Hokkaidó šinkansenem - **Jízda šinkansenem**: Z Kjóta do Hakodate na ostrově Hokkaidó pojedete rychlovlakem. - **Prozkoumejte Hakodate**: Navštivte historickou pevnost Goryokaku a vychutnejte si noční výhled z hory Hakodate.

### Den 12: Pozorování ptáků na Hokkaidu - **Bažina Kuširo**: Navštivte toto proslulé místo pro pozorování ptáků a podívejte se na jeřáby rudokrké a zimolezy³. - **Návrat do Tokia**: Poslední večer se vraťte vlakem Shinkansen do Tokia.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 20. 8. 2024 19:59

To je zájazd zameraný na vtáky?
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 8. 2024 21:16

Ono by to mohlo být trochu oživení, aby to nebylo jenom chrám, palác, zahrada, … trochu přírody a změna prostředí.

Nějakou vyloženě atraktivni destinaci, myslím národní park nebo rezervaci, jako byly v Thajsku jsem zatím neobjevil, nabízí se Hokkaidó, ale asi ne v řijnu-listopadu, kdy to plánuji.

Nezdá se mi ten konec cesty, je to moc hodin ve vlaku, to asi ještě nějak vymyslím.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 20. 8. 2024 22:39

Wikxzen: poslední serie je zatím nejzajímavější, moc pěkně chycené světlo a tady mi k tomu sedi i barevne ladeni.

Tomashr: popsal bys mi tvoje workflow s ipadem a jaka je podle tebe minimalni hodnota pameti ipadu, aby to davalo nejaky smysl? Uvazuji o porizeni ipadu, momentalne mam Samsung a nejak me neomezuje a vlastne si celkem i cenim jednoduche prace se soubory, ale porad me trochu hloda jestli nesjednotit systemy. Momentalne vetsinou nedelam na tabletu finalni upravy a spis delam takovy predvyber a zkusim, jaka fotka ma potencial. Finalni vyber pak exportnu jako original rawy, pricemz uz vim, jaka uprava tomu sedi, tak je uz jen otazka chvilky to tam nacvakat. Mam tedy katalogy na tabletu a pocitaci oddelene.

Pemar: neber to spatne, ale nekdy by se ta trpelivost pri upravach i hodila, obcas postujes fotky v takovem stadiu "draftu" a prijde mi, ze jim to zbytecne skodi a pecliva uprava by je posunula o kus dal. Jinak Japonsko uvazuji v uplne stejne obdobi jako ty, i kdyz ve hre je jeste nekolik dalsich destinaci v ramci Asie. Kazdopadne takhle zamerena dovolena na WL by mi urcite neprosla :)

Jedna dnesni fotka, Fuji XH2 a 27mm:

Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 21. 8. 2024 05:48

Mně postproces nikdy nebavil, to se táhne od kinofilmu a za druhé více preferuji vystižení momentu než předělání reality do “umělecké” podoby extrémním postprocesem, byť si někdy hraji s převodem do ČB nebo filtry, ale vesměs je to proto, že se mi nechtělo fotku hodit hned do koše.

U toho Japonska to chce bez lokálního průvodce hodně pečlivou přípravu, a u lokálního průvodce je riziko, že se netrefí do našeho vkusu. Riziko je, že národní parky a další body zájmu budou horší, než třeba v Thajsku, ale za mnohokrát více peněz, že to bude cesta od jedné turistické pasti k druhé.

Takže budu asi prohlížet fotky z lokací, které mám na seznamu a projdu i recenze v Googlu a na Tripadvisoru. Každopádně jsem postřehl, že v říjnu nikdo nejezdí na Hokkaidó, takže zkusím zjistit proč. Času mám dost, chystám se tam létě až příští rok.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 8. 2024 06:25

milann88 píše:Tomashr: popsal bys mi tvoje workflow s ipadem a jaka je podle tebe minimalni hodnota pameti ipadu, aby to davalo nejaky smysl?

V podstatě pořád platí článek z loňska - https://blog.fotozona.cz/2023/07/lightr ... d-and.html
Od té doby mám výkonnější iPad pro s M4, ale nebyl nijak nutný, tohle bylo kvůli manželce, která potřebovala lepší tablet, tak jsem jí nechal ten popsaný v článku (podotýkám, že tohle není výmluva na ženu, ale realita, nebýt této potřeby bych neupgradoval). LR má od té doby lepší retuše (i variantu s AI podporou), naopak zůstaly nedostatky kolem panoramat atd.
Paměť záleží na trvání akce a velikosti souborů, ale podle mne pořád platí to co v článku, tedy že 256GB vyhoví. Já teď mám 512GB, ale bylo to dost o nákupu s výhledem do budoucna, nikoli bezprostřední potřeba.

Obecněji k workflow - ono je na tabletu vlastně stejné, jako v LR classic, dá se na něm dělat to samé, včetně masek atd. Po návratu se fotky uložené v cloudu samy stáhnou do adresáře v LR classic (nastavuje se v preferences). Pak je jen přesuneš na finální místo katalogu a z cloudu smažeš. V LR classic budeš mít zachováno úplně všechno, co jsi udělal na tabletu - a tím myslím fakt všechno, tedy i masky, AI retuše atd. a řeč jde o bezztrátových úpravách RAW, žádné exporty.
Klíčová slova je nutná udělat až doma v LRc, ta se ze záhadného důvodu nepřenesou (tohle jsem moc nepochopil, to je problém i mezi LR a LRc na desktopu), stejně jako nejde na tabletu geolokace z GPX souborů. Naopak textové popisy v IPTC (headline a tak) si lze psát už v iPadu na cestě, osobně to moc nedělám, ale jde to.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 21. 8. 2024 07:17

Potulky po HR s GRIIIx.
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 21. 8. 2024 08:49

Snažím se dovolenkovat po práci. Mrknu do mapy, naplánuju trasu, vyjedu, a největší chybou je mít s sebou foťák, protože když něco zahlédnu, mám stovky podobných fotek a musím zkrátit trasu. A nejhorší je, že se kvůli postprocesu nevyspím, teď už takřka chronicky. Těším se na zimu. :-) ...brambořík nachový
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 21. 8. 2024 09:55

milann88 - dnes si myslím, že bych ubral z profilu (oproti LR tu Capture One omezuje dopad RNI 5 profilů na rawy jen na čtyři procentuální stupně 25, 50, 75 a 100 - je to prostě vada Capture One, LR to má řešené fajn - výrazná saturace je defaultní, tak bych šel pro dnešek do mínusu, kontrastu rovněž ubral atp., ale je faktem, že to pozdní slunce těsně před západem má významný dopad.

Profily RNI 5 Pro jsou slušné, funguje to jinak než klasické presety (slajdy RNI ponechává v továrním nastavení - můžu si to tedy pak ještě nedestruktivně upravit). A řešení přepalů už přímo v ICC profilu je také dobrá cesta (profil Fujifilm 50R je nahrazen vybraným RNI 5 profilem). Chvíli jsem měl RNI 4 a tam to bylo podstatně omezenější v aplikaci na rawy, profil fotoaparátu zůstával nezměněn, jen se měnila křivka).
Neřeším, jak moc autentické ty simulace filmů jsou ve srovnání s originálními filmovými, ale subjektivně to prostě beru pozitivně.
Zkoukám i ty varianty se zrnem na barevné fotce a leccos je hodně dobré v základu (a zrno se dá případně ještě upravit).

Jako nevýhoda pro začátek je to obrovské množství profilů v balíčku RNI 5 Pro - je to žrout času u počítače a leckdy i bolehlav, protože pokud ignoruju vyloženě specifické (infrared, expired, faded a polaroidní variace), tak pořád je toho opravdu dost kvalitního.
Aktuálně mnou oblíbený Kodachrome z té skupiny Vintage tu má více variant, držím se prozatím verze Generic - tam je barevný posun nejméně "vintydž".

Až budu mít náladu a čas, tak zkusím vytvořit nějakou skupinu fotek s různými RNI 5 profily pro srovnání.
Naposledy upravil wikxzen dne 21. 8. 2024 10:01, celkově upraveno 1
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka