milann88 píše:Tomashr: popsal bys mi tvoje workflow s ipadem a jaka je podle tebe minimalni hodnota pameti ipadu, aby to davalo nejaky smysl?
V podstatě pořád platí článek z loňska -
https://blog.fotozona.cz/2023/07/lightr ... d-and.html Od té doby mám výkonnější iPad pro s M4, ale nebyl nijak nutný, tohle bylo kvůli manželce, která potřebovala lepší tablet, tak jsem jí nechal ten popsaný v článku (podotýkám, že tohle není výmluva na ženu, ale realita, nebýt této potřeby bych neupgradoval). LR má od té doby lepší retuše (i variantu s AI podporou), naopak zůstaly nedostatky kolem panoramat atd.
Paměť záleží na trvání akce a velikosti souborů, ale podle mne pořád platí to co v článku, tedy že 256GB vyhoví. Já teď mám 512GB, ale bylo to dost o nákupu s výhledem do budoucna, nikoli bezprostřední potřeba.
Obecněji k workflow - ono je na tabletu vlastně stejné, jako v LR classic, dá se na něm dělat to samé, včetně masek atd. Po návratu se fotky uložené v cloudu samy stáhnou do adresáře v LR classic (nastavuje se v preferences). Pak je jen přesuneš na finální místo katalogu a z cloudu smažeš. V LR classic budeš mít zachováno úplně všechno, co jsi udělal na tabletu - a tím myslím fakt všechno, tedy i masky, AI retuše atd. a řeč jde o bezztrátových úpravách RAW, žádné exporty.
Klíčová slova je nutná udělat až doma v LRc, ta se ze záhadného důvodu nepřenesou (tohle jsem moc nepochopil, to je problém i mezi LR a LRc na desktopu), stejně jako nejde na tabletu geolokace z GPX souborů. Naopak textové popisy v IPTC (headline a tak) si lze psát už v iPadu na cestě, osobně to moc nedělám, ale jde to.