Těší mě že se tu objevilo opět dost zajímavých snímků i nějaká diskuse nad nimi. Když se vrátím trochu zpět k pemarovi a focení "profláknutých" míst, tak já mám pocit, že k tomuto focení má ne úplně vhodnou výbavu. Na toto není potřeba Z9, stačí něco lehčího a jednoduššího a doplnit rozumným zoomem. Ta pevná ohniska těm fotkám většinou nesvědčí, je to hodně vidět na té druhé fotce a částečně i na té čtvrté. Široké světelné sklo je v tomto žánru obtížně využitelné, u mě je to zafixováno vyloženě jako svatební objektiv, tam se to pro zvýraznění postav nevěsty a ženicha se to velice dobře hodí, ale ve většině ostatních případů mám takové rozpačité pocity.
noxx_cz tady trochu naříká nad PP fotek v protisvětle, mám pro to plné pochopení. Je velmi těžké to nějak nastavit a nesklouznout do overprocessingu. Zrovna na fstoppers je teď o tom další článek, většina toho už byla několikrát řečena, ale jeden argument se neobjevuje až tak často. A to je, že tyto výrazné styly hodně podléhají módním trendům a po čase se nám to zpracování fotek může jevit jako hodně problematické až nepříjemné. Mě se to stalo s fotkami, které jsem upravoval asi před 8-10 lety. Tehdy mě to připadalo skvělé, dnes hrozné. PP jsem musel kompletně u řady fotek úplně předělat, nedalo se na to dívat, řadu dalších jsem se skřípěním zubů ponechal, protože už jsem neměl sílu.
Přihodím také něco z těch profláknutých míst ať je i u mě co kritizovat. Předminulý víkend jsme byli na výletě ve Vídni abychom se konečně seznámili s přítelem naší dcery. Při té příležitosti jsem udělal pár snímků, kompletní sada je na Zoneramě.
Tady jsou dva snímky od Albertiny, vyvýšená terasa dává možnost efektivně využít i širokoúhlý objektiv, který jinak v exteriéru a hlavně ve městech vytahuji málokdy:
No a v centru města se dají také najít klidnější a zajímavá místa pro focení:
A tady je jeden snímek z Burggarten z pozdního odpoledne:
Cestu jsme začínali ráno na Stepahnsplatz, ale zajímavou fotku v tom obrovském mraveništi lidí a za ne úplně ideálního světla se mě udělat nepodařilo. Až těsně před odjezdem domů než jsme vešli do metra jsem katedrálu vyfotil když ji osvětlilo pozdně odpolední slunce:
Jinak fotky z Vietnamu mám už asi dva týdny zprocesované, jsou uploadované na Zoneramě, jak mě zbyde trochu času, tak pár hodím i sem na fórum s krátkým komentářem.