Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 29. 9. 2024 05:37

Já tam potenciál vidím a musela to být krásná procházka, ale bez velmi pečlivého postprocesu to zůstane jen jako tvoje osobní vzpomínka.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 29. 9. 2024 06:50

To ale asi platí pro všechny zdejší fotky, ne ? :-)

Tyhle patří k těm výrazně lepším.

Skoro bych řekl, že amatérský fotograf by měl mít ambici, aby jeho fotky vypadaly nějak takhle :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 29. 9. 2024 08:45

Este jedna akcia z minulej akcie :-)
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 29. 9. 2024 11:17

Noxx: Dobre zabery, motivy se mi libi, trochu bojuji s upravami. Prvni fotka mi prijde ze ma hodne vyhlazenou stredni cast histogramu a chybi tomu vice tonalni gradace, je to pomerne unile sede, coz je skoda. Na tech barevnych bych asi dal trochu pozor na modre tony, na kamenech na treti fotce ti to udelalo trochu divocinu. Kazdopadne musim rict, ze me fotky docela nalakaly do teto oblasti behem podzimu vyrazit :)

Landov: fotka Sermiarky se povedla, do nejake reportazni serie z akce dobre padne.

Ja jsem si byl vcera uzit trochu spatneho pocasi na horach. Vsechno je z Fuji XT4 a 16-50mm, skoro cely den vetsinu casu vice nebo mene prselo, takze neslo moc prehazovat skla.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 29. 9. 2024 11:51

Milann88, mám otázku trochu mimo: jak fotíš na tu pevnou Fuji 27mm/2.8 to je ta první verze nebo už ta druhá s WR? A jestli jsi s ní fotil i na x-t5, tak jak stíhala opticky tomu 40MPx snímači? Předem díky za odpověď, klidně do SZ...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 29. 9. 2024 12:01

Díky všem za komentáře. Ta třetí je fakt těžká na úpravu, je to proti přímému Slunci a úpravy jsou tam těžké. Zkusím tu modrou stáhnout a ještě si s tím víc pohrát. Toto je to, co tady potřebujeme, věcná kritika, aby se člověk mohl pořád zlepšovat.
Milann88: zase špička ... ta BW ti prostě sedí jak ***** na hrnec ;-). Landov taky paráda, zase něco jiného, ale hezky se na to dívá.

Trochu jiný čas a úprava.
Obrázek
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 29. 9. 2024 13:58

noxx_cz: tady už ty skály mají mnohem přirozenější barvu. Ale všechny snímky super, je vidět, že ten senzor v Z5 stíhá... Jaké je to sklo? Z24-70?
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 29. 9. 2024 16:26

Já už bych od Milana radši viděl nějaké barvičky …

Nemáš tam něco ? :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 29. 9. 2024 17:40

foto1977 píše:noxx_cz: tady už ty skály mají mnohem přirozenější barvu. Ale všechny snímky super, je vidět, že ten senzor v Z5 stíhá... Jaké je to sklo? Z24-70?

Z 24-200. Měl jsem oba a na stejných ohniscích byly výsledky z 99% v 1:1 k nerozeznání, takže volba byla jasná.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 29. 9. 2024 18:13

Súhlas, tiež som 24-70 predal a nechal si 24-200. Ak by som nekúpil 24-120,tak s nim fotím ďalej. Veľmi dobré sklo.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 29. 9. 2024 21:16

Noxx: Postprocess u tehle se mi libi urcite o kousek lepe, nekdy je to boj, kdyz je potreba vytahnout trochu saturace, aby to nevypadalo uplne poutove. Hlavne ta modra zacne casto vylezat hodne neprirozene. Ja to vetsinou krotim v LR pres HSL a calibration moduly.

Foto1977: Moje 27mm je trochu specificka, je to docela otlucenej kousek plnej prachu, ale diky tomu ma nepatrne mekci podani jasu v nekterych momentech. Je to prave jeste prvni verze, koupil jsem si i novou WR verzi, ale ta stara otlucena mela ten "black mist" filtr zabudovavanej, tak sla nova WR z domu. Rozdil v ostrosti jsem necitil. Fotil jsem s ni na Fuji XT5, ted i na XH2, vysoke rozliseni ten objektiv zvlada dobre a celkove je to urcite nejlepsi objektiv, ktery jsem na Fuji vyzkousel, nevim jestli podle tabulek, ty posledni dobou resim trochu mene, ale pocitove me ten objektiv hodne bavi.

Davidof: Posledni dobou nechavam barvy jenom tam, kde fotka funguje jen diky nim, ale treba se to zase brzy otoci, zacina podzim, ten bude hezky barevnej.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 29. 9. 2024 23:00

milann88: díky za informaci...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 30. 9. 2024 10:16

Dostal jsem iPhone 13 mini, tak jsem ho (ne)testoval na vycházkách se psem během září.
Tak proč ne, že... fotky dělají v rodině radost a je to... zadarmo! :-)
Snímky obrazovky z iP13mini, jsem líný to dál zpracovávat. Jen to nechal převést do souhrnu v appce Fotky, aktuálně s iOS 18. Nějak jsem nepřišel na to udělat snímek obrazovky tak, abych měl celý pás fotek, co jsou i mimo displej.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek

Víc mě to pochopitelně bavilo s tím šírším ohniskem 13mm f/2.4. S aktivním či spíše neposedným 2yo psem za pochodu/poklusu to je jednodušší. A nějak divně to s tím druhým ohniskem 26mm f/1.6 táhne do žluta.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 1. 10. 2024 14:29

Dnes som bral so sebou na cestu GRIIIx, aj ked som velmi nedufal, ze nieco bude fotitelne...bolo totiz slnecno a "modry plech" nad hlavou. Ale v okoli Pusteho pola byva velmi casto hmla a nesklamalo. Aj teraz boloa, tak som si to zamieril aj k hradu Plaveč, ktory je popri ceste a je doslova dostupny autom. Stalo ma to vseho vsudy 10 min. a aspon mam dobry pocit, ze som fotak nebral zbytocne.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 1. 10. 2024 19:35

Těší mě že se tu objevilo opět dost zajímavých snímků i nějaká diskuse nad nimi. Když se vrátím trochu zpět k pemarovi a focení "profláknutých" míst, tak já mám pocit, že k tomuto focení má ne úplně vhodnou výbavu. Na toto není potřeba Z9, stačí něco lehčího a jednoduššího a doplnit rozumným zoomem. Ta pevná ohniska těm fotkám většinou nesvědčí, je to hodně vidět na té druhé fotce a částečně i na té čtvrté. Široké světelné sklo je v tomto žánru obtížně využitelné, u mě je to zafixováno vyloženě jako svatební objektiv, tam se to pro zvýraznění postav nevěsty a ženicha se to velice dobře hodí, ale ve většině ostatních případů mám takové rozpačité pocity.

noxx_cz tady trochu naříká nad PP fotek v protisvětle, mám pro to plné pochopení. Je velmi těžké to nějak nastavit a nesklouznout do overprocessingu. Zrovna na fstoppers je teď o tom další článek, většina toho už byla několikrát řečena, ale jeden argument se neobjevuje až tak často. A to je, že tyto výrazné styly hodně podléhají módním trendům a po čase se nám to zpracování fotek může jevit jako hodně problematické až nepříjemné. Mě se to stalo s fotkami, které jsem upravoval asi před 8-10 lety. Tehdy mě to připadalo skvělé, dnes hrozné. PP jsem musel kompletně u řady fotek úplně předělat, nedalo se na to dívat, řadu dalších jsem se skřípěním zubů ponechal, protože už jsem neměl sílu.

Přihodím také něco z těch profláknutých míst ať je i u mě co kritizovat. Předminulý víkend jsme byli na výletě ve Vídni abychom se konečně seznámili s přítelem naší dcery. Při té příležitosti jsem udělal pár snímků, kompletní sada je na Zoneramě.

Tady jsou dva snímky od Albertiny, vyvýšená terasa dává možnost efektivně využít i širokoúhlý objektiv, který jinak v exteriéru a hlavně ve městech vytahuji málokdy:

Obrázek

Obrázek

No a v centru města se dají také najít klidnější a zajímavá místa pro focení:

Obrázek

Obrázek

A tady je jeden snímek z Burggarten z pozdního odpoledne:

Obrázek

Cestu jsme začínali ráno na Stepahnsplatz, ale zajímavou fotku v tom obrovském mraveništi lidí a za ne úplně ideálního světla se mě udělat nepodařilo. Až těsně před odjezdem domů než jsme vešli do metra jsem katedrálu vyfotil když ji osvětlilo pozdně odpolední slunce:

Obrázek

Jinak fotky z Vietnamu mám už asi dva týdny zprocesované, jsou uploadované na Zoneramě, jak mě zbyde trochu času, tak pár hodím i sem na fórum s krátkým komentářem.
houghs
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka