Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 14. 5. 2025 10:43

Pemare, vnímáš i lepší výkon/přesnost AF na Z9 proti D850? MF nefotím, takže hledáček tolik neřeším.

Na MILC se mi líbilo, že pokud po hmatu nastavuju foťák vidím menu i v hledáčku, ale takové drama to zase není.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 14. 5. 2025 12:51

Záleží na tom, co se fotí a jak se to fotí.

Subjekt zabírá podstatnou část hledáčku a je kontrastní: není co řešit, D850 i Z9 zaostří prakticky cokoli, co stihne moje oko

Chci u postavy zaostřit oči: Z9 to dělá automaticky, u D850 musím použít kursor, přesnost je srovnatelná

Chci u postavy zaostřit na něco jiného, než oči: D850 bez problému, u Z9 musím vypnout automatiku a jde to hůř

Chci zaostřit nějaký subjekt hodně daleko a je malý, budu ho extrémně zvětšovat: D850 to zvládá lépe, Z9 se občas pere s pozadím, po updatu firmware je to lepší, ale pořád je tam dost odpadu.

Subjekt se pohybuje a je za ním členité pozadí, třeba les: D850 to přes Group AF oddělí s vyšší spolehlivostí, než Z9.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 14. 5. 2025 13:32

Dík, tak to vypadá, že jsem se úplně nezbláznil :).
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 15. 5. 2025 08:52

Loňské i předloňské "košoidní" střípky v trendy 65:24 ořezu.
Obrázek
50R | GF45/GF63
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 15. 5. 2025 15:35

Rovinj , teraz sme tam boli iba jedno poobedie, ale urcite sa tam vratime na dlhsie. Krasne mesto.
Z8+Z14-30
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 16. 5. 2025 07:23

Mikeczcz píše:Dík, tak to vypadá, že jsem se úplně nezbláznil :).

A zrovna mají zbývající D850 za super cenu ... :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 16. 5. 2025 08:07

Z hlediska výsledné fotky je to u spousty (nebojím se říct většiny) oborů fakt úplně jedno a poslední modely DSLR nijak podstatně překonané nebyly.
On je přínos MILC možná spíš v jiných možnostech stylu prace - různá zobrazení v EVF, tichá závěrka a tak. Ale zase to neocení každý. Upřímně bych se nijak nestyděl ještě pár let fotit s D850, proč by ne :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 16. 5. 2025 08:51

V tom máš naprostou pravdu.

Já jsem tohle dilema naštěstí neměl :-)

Opravdu to strašně záleží na tom, co člověk fotí a jak moc chce využívat ty funkce a vlastnosti, které tahle top DSLR z principu nemá.

Já osobně bych u D850 spoustu věcí postrádal, ale to je z hlediska třeba MikeCZ nebo pemara zcela irelevantní.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 16. 5. 2025 10:59

Já (občas) postrádám jen zvětšení obrazu v hledáčku, jinak pro mne nemá Z9 žádnou zásadní výhodu.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 16. 5. 2025 12:22

Mě tedy významně těší, že v případě CSC odpadlo doladovani AF objektivů a posunula se přesnost ostření zejména mimo střed u světelných objektivu. Oproti Nikonu D750 to bude slušný posun, protože tam jsou AF body dost uprostřed, když jsem si to testoval oproti D850, tak jsem tam posun taky viděl.

Kromě výhod EVF, které byly zmíněný mne přijde, že je obrovské plus celkové zmenšování rozměrů techniky. V době DSLR, když pokročilé FF zrcadlovky byly kus železa nehrálo takovou roli udělat dražší malé objektivy, dneska na menší CSC už je to jiné a je možné poskládat opravdu kompaktní sestavu bez větších kompromisů.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 16. 5. 2025 13:42

Tady bych si dovolil nesouhlasit. Stačí, když zůstanu u Nikonu a porovnání velikostí pevných skel. Kde že jsou ty malé a lehké D a G skla? Takže tak jasně bych to zmenšování neviděl ;-). Platí to ale u tele zoomů, tam určitě ano, byť už i na DSLR byly dostupné malé a lehké skla - 500 PF atd.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 16. 5. 2025 13:53

Nikon se trochu vymyká, ale když vidím, jak kvalitní malé pevné objektivy můžu nasadit na Sony, nebo třeba F2.8 řada od Tamronu, případně kapesní širokáče, to je věc co se mi hodně líbí.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 16. 5. 2025 14:14

Jojo, Nikon byl asi nesprávný příklad, ale u něj to vyloženě bije do očí. Spousta zajímavých čínských objektivů, dnes i vč. AF jsou opravu malinké a lehounké a přitom opticky velmi dobré.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 16. 5. 2025 16:12

Myslím, že D-850 a podobne (1dx mk2) sú v kategórii výnimky v kvalite, bol to skrátka TOP.
Myslím, že už o triedu nižšie je cítiť obrovský posun u aktuálnych CSC. Už len to pokrytie plochy, riešenie FF/BF, rýchlosť.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 16. 5. 2025 19:19

Dneska ptáčci nějak nechtěli přiletět

Obrázek
Obrázek
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka