od milann88 14. 3. 2025 19:08
Zibbi: Díky za koment k fotkám, ale ten popisovaný efekt většího snímače je tady možná spíš trochu placebo. Různě střídám systémy i velikosti snímače, takže asi lehce dokážu posoudit tento ohled a zrovna na těchto fotkách asi není nic, co bys neudělal i s MFT.
Ovšem spíš zde nastává otázka objektivů, měl jsem s sebou světelný zoom, širokáč a mé oblíbené ohnisko 40mm. Širokáč je v tomto ohledu replikovatelný poměrně lehce napříč systémy, CV 15 4.5 nemá z těch měřitelných vlastností žádné výjimečné kvality a vlastně je spíš možná podprůměr, z těch hůře měřitelných vlastností má super barvy, kontrast, fotky mně z něj přijdou méně placaté než z některých zoomů a má super hvězdičku.
40mm můžu přímo porovnávat třeba s Fuji 27mm se kterou jsem toho nafotil mraky. Fujina mě fakt baví a Sony 40 2.5 k ní má v mnoha ohledech blízko, na moderní sklo jsem docela spokojený s projevem a myslím, že by ten objektiv ještě mohl trochu ožít po nasazení nějakého black-mist filtru. Jako výhodu vidím v tom, že na F2.5 na FF už se lehce dá pracovat s HO, ale to se dá pořád lehce dohnat světelnějším sklem na menším snímači. Takže tady výhoda FF je taky spíš zanedbatelná co do vyznění snímku.
Světelný zoom v podobě 24-70 2.8 je už trochu něco jiného, předně pořád váhám, jestli budu mít pro ten objektiv využití nebo ne, je opticky vážně super, není problém fotit na F2.8 na kterémkoliv ohnisku, kontrast je super a díky FF už je možné pracovat i s HO. To beru jako velké plus, když si fotím nějaké památky a vidím nějaký zajímavý street motiv, kde by se hodila menší clona, tak ji máš k dispozici okamžitě bez přehazování objektivů. Tohle na APS-C ani MFT v tomhle rozsahu nemáš a několikrát jsem toho docela rád využil. Navíc mi teprve teď přijdou podobné objektivy opravdu dobré i na této cloně, v dobách DSLR jsem 24-70 2.8 rád neměl. Na druhou stranu pořád váhám, jestli by pro mě nebyla vhodnější Sony 20-70 F4, protože má zajímavý rozsah, clonu F2.8 nepotřebuju moc často, rozdíl ve váze je celkem znát a pořád můžu mít v batohu třeba 35 1.4, kde už reálně můžeme mluvit o tom, že tady se může jít APS-C spolu s MFT docela slušně klouzat.
Jinak co se týká cestovní sestavy, tak vůbec nemám jasno, co je nejlepší a beru to spíš podle nálady, ale obecně mi přijde vhodnější vyprdnout se na snahu pokrýt všechno, ale spíš vzít pár zajímavějších objektivů, se kterými mi focení bude dělat větší radost. Třeba jednou jsem vyrazil na dovolenou s pevnou 24mm a 50mm a nechybělo mi absolutně nic a focení jsem si užil. Nevadilo by mi mít na dovolené něco jako Fuji X100, to omezení techniky je ve finále lepší než pořád řešit přehazování objektivů. Obecně jsem se trochu ustálil na tom, že chci s sebou vozit nějaký malý eq. 35-40mm, takovým objektivem toho nafotím absolutně nejvíc. Jeden zoom, ideál když bude končit aspoň kolem eq. 100mm, ale ve Vietnamu jsem měl 16-50mm na APS-C a nevadilo to a potom mám rád s sebou světelnou eq. 24-28mm a světelnou eq. 50mm. Širokáč většinou spíš nevozím.
-- 14. 3. 2025 18:08 --
Landov: krásné místo i fotky!