Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Viaggi 17. 1. 2025 09:52

noxx_cz, Omán je super, prešiel som po krajine 5200km. Tento rok mám v pláne niečo "európske", turistiku na ostrove Reunion. Mal som v pláne aj Sýriu a Libanon, ale to je zatiaľ vo hviezdach :-))
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 1. 2025 09:53

Já mám Z9 a Z8 bych možná využil na cesty jako kompaktnější alternativu, ale letos se Z8 kupovat nechystám, zatím jsem všechny cesty včetně thajského pralesa zvládl v pohodě se Z9. Na cestování po městech bych možná využil Leicu Q, ale letos plánuji z měst jenom Lisabon, takže využití by bylo letos nízké, možná ještě na nějakou tu procházku po Praze.

Co se týče objektivů, měl jsem na seznamu 800 PF, ale nikdy jsem se nerozhoupal, protože je to přes velkou kompaktnost ve třídě 800mm výrazné zhoršení v oblasti nositelnosti a focení z ruky. Takže do toho asi (nikdy) nepůjdu a budu to řešit přes výřezy, případně telekonvertor. Nikon 85/1.2 mi nesedl, mám v hledáčku Plenu 135/1.8, to je podle mne super objektiv, ale mám ten Sonnar a Nikon 105/1.4. Zvažoval jsem něco malého a širokoúhlého na cesty, více než je Ultron 28/2, díval jsem se na ty různé nové širokoúhlé čínské a voigtlanderovské alternativy, ale nic mne nepřesvědčilo. Zvažoval jsem Zeiss 15/2.8, opticky je Ok, ale těch 600g nebo kolik to váží je dost na to, jak často to použiji.

Z cest mám naplánovaný Lisabon letecky a Sardinii autem (elektrickým !) se zastávkou v Innsbrucku a ve Veroně. Zvažoval jsem to vzít zpět přes Toskánsko (nemělo by to chybu), ale mám málo dovolené. A někdy v říjnu nebo listopadu plánuji letecky Bari, Neapol a tuhle část Itálie.

Aktuálně nefotím, jsem nastydlý a slunce nesvítí, tohle roční období je v Praze fotograficky o ničem.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 17. 1. 2025 11:08

Pominu-li, že budu možná zase pracovně v New Yorku, kdy si nějaký čas na focení vyšetřím, tak asi žádná senzace. Nejspíš se zase o dovolené podívám na mou srdcovku, což je Dánsko, pro tuto zemi mám fakt slabost, ale jinak to asi nebude nic moc. Chci totiž hlavně odlétat v letecké modelařině další rok Eurotour, kde bych mluvil i o ambicích - loni sedmý, letos bych chtěl minimálně do TOP5. Jo vlastně jsem se pak ještě chtěl cíleně v Německu podívat do Wetzlaru na sídlo Leicy - asi i stylově s ubytování v Ernst Leitz hotelu :-)
Ale všechno to je teorie, pořád se peru s rukou, což mi omezilo i WL focení s velkými skly a může jít dopryč i to, co píšu výše.

Ad technika - tak nejpozději do března, ale spíš už února má Panasonic uvést ve fulframe nástupce S1R (highres tělo patrně 61mpix), tak to budu minimálně studovat do hloubky a nákup není nijak nereálný. U objektivů možná makro 100mm k FF, ale jinak spíš nic. Dlouhá skla mám prostě u ledu, dokud se mi nevyjasní fyzické problémy, tak musí stačit to, co už mám k MFT. Technicky bych samozřejmě 150-600 k Olympusu či novou kompaktní Sigmu 500/5,6 k FF ocenil, ale v toto chvíli prostě nechávám stranou, bohužel.

To je asi tak to, co vidím v tuto chvíli. Samozřejmě může vylézt nějaká novinka, která mne přesně osloví anebo třeba zcela mimořádná cenová akce na něco, po čem nyní koukám jen tak okrajově. Ale to se logicky nedá plánovat :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 18. 1. 2025 14:47

Ranne V.Tatry z Braniska
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 20. 1. 2025 10:24

Viaggi píše:noxx_cz, Omán je super, prešiel som po krajine 5200km. Tento rok mám v pláne niečo "európske", turistiku na ostrove Reunion. Mal som v pláne aj Sýriu a Libanon, ale to je zatiaľ vo hviezdach :-))

Na ten Omán se těším, byť si myslím, že třeba od Maroka se to zase až tak moc lišit nebude. Já už 2 roky hlídám letenky na Reunion a zatím mi to ještě nesedlo, takže ho mám taky už delší dobrou na wishlistu ;-). Zajímavý je i Madagaskar s přímým letem z ČR, jenže tam se bojím velkého zklamání, protože ho místní stihli za poslední dekádu dvě totálně zničit :-(
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Viaggi 20. 1. 2025 12:21

Žiaľ o Madagaskare som počul od ľudí čo tam boli, že je veľmi zdevastovaná krajina po ťažbe dreva. Omán odporúčam každému, je to nádherná krajina a jednoduchá na cestovanie. Na Zonerame mám dva albumy ak by si chcel inšpiráciu :-) Prípadne ak máš nejaké otázky.
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 20. 1. 2025 12:46

Potvrzuju rozporuplný pocity z Madagaskaru (byl jsem asi před 10 lety). Země velice zajímavá, zvířena jedinečná, bohužel ale úbytek dřevní hmoty flagrantní. A k tomu nejde v naprosté většině o těžbu, ale o důsledky vypalování ((pseudo)důvody: zvětšování políček, krátkodobý hnojící efekt a zahlazování stop po krádežích stád zebu). Přilítávali jsme v noci, požáry byly vidět úplně všude (nejdřív jsme nechápali, co že to vlastně z letadla vidíme).
K tomu bezpečnostní situace není ideální a doprava je dost náročná (jakmile se člověk odchýlí z RN7). Nemluvě o jídle (v drtivé většině případů se omezuje na rýži ve vlastní šťávě (rozuměj výluh z přípálených zbytků v hrnci)) a z něj plynoucích zdravotních rizik (naštěstí místní lékárny nabízejí velmi účinný nápravný prostředek - pokud tedy člověk nepohrdne jeho opiovou složkou ;-) ).

V Ománu jsi byl v zimě? A na jak dlouho (stačilo?)? Předpokládám, že oproti zmiňovanému Maroku tam odpadá "otravnost/(agresivní) vlezlost" místních (naštěstí na rozdíl od Egypta vedená pouze komerčními důvody).
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Viaggi 20. 1. 2025 12:57

V Ománe som bol v prvej polovici 11 mesiaca, 15 dní a stačilo. Ľudia sú príjemní a otravnosť som nezažil, skôr pohostinnosť.
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 20. 1. 2025 13:22

Díky za info.
Konec února je tam ok?
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Viaggi 20. 1. 2025 13:42

Stále teplo :-) Aj v horách je cez deň kludne 30 stupňov. Pri výstupe na Jebel Shams nás pekne opieklo :-)
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 20. 1. 2025 14:36

;-)
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 20. 1. 2025 14:41

ferin: otravnost v Maroku je možná na severu. Já projel už 2x jih od oceánu až po Merzougu + Atlas a s ničím podobným jsem se nesetkal. Vyjma velkých měst jako Marakéš samozřejmě. Jinak super.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 20. 1. 2025 14:58

No, právě v Atlasu to bylo asi nejhorší (denní výlety z Marakéše). ;-)
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 20. 1. 2025 20:25

Pokiaľ ide o vlezlú otravnosť, nič horšie ako Egypt som zatiaľ nezažil.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 20. 1. 2025 23:19

To ano, to podepisuju. Tam se to ještě míchá s totální sexuální zvrhlostí a oplzlostí.
Ferin
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka