Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod noxx_cz 5. 11. 2024 17:56

Milane, ta fotka Hradu z Petřína je nádherná. To je skoro na nabídnutí magistrátu k prodeji ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 5. 11. 2024 18:47

Připojuji se - jako kdyby Praha byla jen Hradčany a Malá Strana...
Krásná atmosféra a super fotka.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 6. 11. 2024 09:53

oldbas píše:Za mě obrovský respekt, běhat a ještě fotit, jedno čím. Já se do "běhání" taky trochu dal a je to naprostá tragédie. Mám okruh 4km, kde se střídá rovina, dolu z kopce a nahoru do kopce. Indinským poklusem toho mám dost, běh celé trasy nepřipadá vůbec v úvahu. Ale cíl je 3.okruhy svižným během. Běhám hlavně kvůli kondici pro focení. Vylézt někam na kopec není vždycky úplně zadarmo.

Svižný poklus nebo popoběhávání střídat s mírně svížnější chůzí mi vyhovuje asi nejvíce. Prakticky to vypadá jako bych spěchal/dobíhal MHD.
Do klasického běhu se dám zpravidla až ke konci, kdy už vím, kolik sil a ochoty k tomu mám. Nezkouším, pokud se necítím komfortně či něco nebolí. Psovi je to jedno, ten by běžel furt. Z těch 2-2,5h představuje ten klasický běh zhruba nějakých 25-35 minut. Ideálně doběhnu až k brance domu, abych mohl hned ze sebe sundat ty hadry než prochladnu.
Tady v Ostravě zůstaly po těžkém průmyslu různé kopcovité haldy, takže každý den se psem vyběhneme a "sjedeme" cca 200+ metrový vršek haldy Hrabůvka. Můžu si vybrat z různých úrovní obtížnosti sklonu terénu. O pády nouze není, naštěstí je terén z větší části vršku mělký (hutní struska, hlušina nebo bordel z rudy, zbytek hlína).
tomashr píše:Wixzen - zrovna na tohle není marný nějaký kompakt s rozumným snímačem, tedy na focení dost stylem mobilu, ale prakticky kapesní. Styl Ricoh GRIII v APS-C, případně něco s výměnným sklem v kombinaci s pancake jako Fuji X-E4 či nově X-M5, u MFT pak třeba PEN E-P7. A případně dnes i něco jako Lumix S9 ve fullframe.
Ono se to poskládat opravdu malé, ale přitom už s kvalitou výstupu i pro poměrně velké nároky. Problém je pořád pokud by člověk chtěl řešit více skel, tam už se od toho mobilu dostane velikostí úplně jinam, ale pro jedno ohnisko s vysokou kvalitou obrazu to dnes už “kapesně” jde. Minimálně do kapsy od bundy absolutně bez problémů, ale některé alternativy (GRIII) jsou i v úrovni kapsičky od košile :-)

Nastala doba zimních bund, tak malý kompaktík se v nějaké raději těsnější kapse ztratí. Ledvinky a mini slingy jsou mi ale spíše přítěží. Nerad při tom klusání/běhu pociťuju, jak to "hupsá", a když řemen utáhneš, tak už to není příjemné v pase nebo na hrudi.
Doklady, dva klíče, mobil, papír. kapesníky, pamlsky/pytlíky pro psa atd. mám různě po malých kapsách se zipem ve sport. vestě nebo na rukávech. V ruce ještě držím provaz (ať už smotaný, když psa pustím, nebo psa s lanem vedu). Mobil vytahuju z náprsní vertikální kapsy (v Everyday Case od PD). A většinou fotím s tou volnou pravou rukou. Potřeboval bych ještě třetí ruku. :-)

EDIT:
Trochu jsem se zarazil nad tím, že nový X-M5 oproti mému X-Pro2 není v tloušťce těla až tak rozdílný. Tady už to nezachrání žádný "pancake" objektiv. X-Pro2 vs. X-M5
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 11. 2024 10:42

Tak upřímně - tloušťka těla je z principu do značné míry konstantní - je to dáno součtem flange distance plus snímač (a případně IBIS), což se u stejného systému moc lišit ani nemůže. Rozdíl může být spíš dopředu v gripu, ale to je jiné téma.
Naopak ale když si to X-PRO2 vs X-M5 otočíš zepředu, tak je to zatraceně velký rozdíl a tipuji, že se to při nějakém kapesním použití docela pozná. Tohle si člověk musí "ohmatat", co mám zkušenost, tak proti těmto "srovnávačům" často mají vliv nějaké úplně prkotiny. Třeba ti u něčeho kapesnost zhorší očnice, naopak ale zrovna u X-M5 mi přijde, že na porovnávači hrají u tloušťky docela roli ty výběžky na prst vzadu, které ale naopak zřejmě ani moc registrovat nebudeš (do kapsy se prostě namáčknou).

EDIT příklad ze života: obecně si lidi myslí, že Panasonic S5 a S5II jsou těla provedením vlastně stejná (jen s významnou změnou AF atd). No ale právě že ne tak docela - kvůli lepšímu EVF má S5II očnici docela o poznání protaženou dozadu, což je pevné protažení, navíc je hranol o trochu vyšší a na skladnosti v brašně se to pozná nečekaně hodně. Pro příklad sestava s určitým sklem, který s S5 šla do PD Sling 6l úplně krásně je s S5II najednou až nepříjemně hodně na hraně - přitom na zběžný pohled, když to leží na stole si budeš myslet, že jsou těla stejná. Tohle je přesně to, co myslím tím nečekaně velkým významem zdánlivě drobných detailů...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 6. 11. 2024 22:24

Noxx, Feanor: Diky :)

Praze podzim sluší, tento týden byly podmínky dobré několik dní, jen to chtělo si přivstat.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Na nějaké popobíhání mi příjde velké i tělo X-M5 s palačinkou, tady bych viděl jako strop třeba GRIII, ale otázka je, jestli zase za každou cenu vměstnávat focení do toho, když si chcete jít zaběhat. Já bych to míchat úplně nemusel a raději bych si šel občas zafotit namísto běhu, když stojí podmínky za to.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 7. 11. 2024 14:18

vidím, že to tady žije a to je dobře :)

Osobně se mi focení nyní vyhýbá, ani podzim v horách nevyšel, protože rekonstrukce.

Mimochodem, 1Q/2025 bude GR IV a pak i jeho BW verze GR IVm.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 7. 11. 2024 17:25

milann88: paradne fotecky.
U nas hmla nejako nie je, je jasno, bez mrakov, takze sa snazim eliminovat oblohu ako sa len da :-)
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 9. 11. 2024 11:11

tomashr píše:Tak upřímně - tloušťka těla je z principu do značné míry konstantní - je to dáno součtem flange distance plus snímač (a případně IBIS), což se u stejného systému moc lišit ani nemůže. Rozdíl může být spíš dopředu v gripu, ale to je jiné téma.
Naopak ale když si to X-PRO2 vs X-M5 otočíš zepředu, tak je to zatraceně velký rozdíl a tipuji, že se to při nějakém kapesním použití docela pozná. Tohle si člověk musí "ohmatat", co mám zkušenost, tak proti těmto "srovnávačům" často mají vliv nějaké úplně prkotiny. Třeba ti u něčeho kapesnost zhorší očnice, naopak ale zrovna u X-M5 mi přijde, že na porovnávači hrají u tloušťky docela roli ty výběžky na prst vzadu, které ale naopak zřejmě ani moc registrovat nebudeš (do kapsy se prostě namáčknou).

EDIT příklad ze života: obecně si lidi myslí, že Panasonic S5 a S5II jsou těla provedením vlastně stejná (jen s významnou změnou AF atd). No ale právě že ne tak docela - kvůli lepšímu EVF má S5II očnici docela o poznání protaženou dozadu, což je pevné protažení, navíc je hranol o trochu vyšší a na skladnosti v brašně se to pozná nečekaně hodně. Pro příklad sestava s určitým sklem, který s S5 šla do PD Sling 6l úplně krásně je s S5II najednou až nepříjemně hodně na hraně - přitom na zběžný pohled, když to leží na stole si budeš myslet, že jsou těla stejná. Tohle je přesně to, co myslím tím nečekaně velkým významem zdánlivě drobných detailů...

Takže poprosím pány z Fujifilmu, aby vytáhli hlavy z bambusů a vydali konečně inovovaný Fuji X70.
X70 vs. X-M5 vs. GRIII
Než se však tak stane, tak je pravděpodobné, že budu mít odepsaná kolena a jiné priority. :-)
Od Ricohu GR jste mě obecně odradili dříve, minimálně 3 lidé na tomto foru řešili vadu s jemným mechanismem na objektivu a servis. :-)

iP13mini přímo z foťáku, opět volba z nočního nabíjení.
Obrázek Obrázek
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 9. 11. 2024 19:05

Milan zase parádní, mlha, černobílá, krásné kompozice ... co dodat ;-).
Já si dnes opět přivstal a prošel si zase část Českého středohoří a krásně si pročistil hlavu.

Obrázek
Krkavčí skála dostála svému jménu ;-)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 10. 11. 2024 08:41

Aspoň nějaké barvy.

Jít ven, vyfotit mlhu a dát do ČB, to mi dnes přijde jako hodně nízko nastavená laťka (to není myšleno jako atak na Milana, je to jen můj depresivní povzdech nad dnešním smogovým počasím u nás).
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 11. 11. 2024 08:11

noxx_cz:ta poslední se mi fakt hodně líbí!
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 12. 11. 2024 06:44

Jesenne kontrasty...
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod landov 14. 11. 2024 07:09

Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 16. 11. 2024 21:32

Vyrazili jsme na Modravu na Šumavu a bylo tam krásně, konečně den bez toho otravného listopadového smogu:

Ta tolik typická šumavská tráva byla místy pod sněhem:

Obrázek

a slunce mi také s focením trochu pomáhalo:

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Róbert Štrauch 16. 11. 2024 22:25

Aj v strede Európy (Krahule nad Kremnicou) to vyzeralo ako keby rozkvitli stromy ;-)
Přílohy
A7402632_.jpg
A7402628_-2.jpg
A7402661_.jpg
Róbert Štrauch
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka