Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod bob222 2. 11. 2024 22:42

Nazdar Landov, tú 18-40 si pozeral? Alebo necháš si len tu 20-60?
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 2. 11. 2024 23:27

wikxzen píše:
oldbas píše:wikxzen: Hezký fotky. Snad se neurazíš, ale tohle jsou přesně ty fotky, které i mě opravdu baví fotit a kvůli nim často vytahuju foťák. Ale většinu bych s klidným srdcem smazal. Nechal bych tak 2, možná 3. Jinak do koše s tím. Alespoň já to takhle dělám. A za ty roky se mi i tak nahromadilo několik set fotek. Je to hrůza, když to skoro nic nestojí a je to hotový během mrknutí oka

Naprosto v pohodě. S aktivním psem (a být k tomu na to sám) není úplně ideální scénář, abych s sebou tahal cokoliv většího než fotomobil. Tady má prioritu se proběhnout, udělat něco pro sebe a vyvenčit, tedy hlavně řádně unavit, toho malýho ďábla. A co není nadšený, když se na moment zastavím a začnu fotomobilem cvakat. Pro mě to také není ok, protože mě to vyvádí z rytmu a v těch dnešních dnech můžu snáz prochladnout, jelikož si ještě stále beru lehký oblečení na běh. Máme už pravidelné 2-3 trasy, dle počasí i pohody se volí jedna z nich, od 8 nebo 10 do max. 15 km poklusem i během. Naměřené to mám z mapy.cz a iPhone to taky zaznamenává.
Bez mučení se přiznám, že mě občas mrzí, když zrovna v tu chvíli, kdy je fakt pěkný světlo, zajímavý podzimní barvy a celkově dobrá scéna, tak mám s sebou jen ten telefon. Na druhou stranu se od toho odprostím a kvituju tu možnost to sejmout v rychlosti fotomobilem - vzniká tím i jakýsi archív vzorků, které pro příště cvaknu něčím lepším. Třeba za rok. :-)

Za mě obrovský respekt, běhat a ještě fotit, jedno čím. Já se do "běhání" taky trochu dal a je to naprostá tragédie. Mám okruh 4km, kde se střídá rovina, dolu z kopce a nahoru do kopce. Indinským poklusem toho mám dost, běh celé trasy nepřipadá vůbec v úvahu. Ale cíl je 3.okruhy svižným během. Běhám hlavně kvůli kondici pro focení. Vylézt někam na kopec není vždycky úplně zadarmo.

-- 3. 11. 2024 00:33 --

tomashr píše:Wixzen - zrovna na tohle není marný nějaký kompakt s rozumným snímačem, tedy na focení dost stylem mobilu, ale prakticky kapesní. Styl Ricoh GRIII v APS-C, případně něco s výměnným sklem v kombinaci s pancake jako Fuji X-E4 či nově X-M5, u MFT pak třeba PEN E-P7. A případně dnes i něco jako Lumix S9 ve fullframe.
Ono se to poskládat opravdu malé, ale přitom už s kvalitou výstupu i pro poměrně velké nároky. Problém je pořád pokud by člověk chtěl řešit více skel, tam už se od toho mobilu dostane velikostí úplně jinam, ale pro jedno ohnisko s vysokou kvalitou obrazu to dnes už “kapesně” jde. Minimálně do kapsy od bundy absolutně bez problémů, ale některé alternativy (GRIII) jsou i v úrovni kapsičky od košile :-)

No nevim. Při běhu mám v kapse mobil o váze 170g a dost to cejtim. Canona G7XII (320g) raději neberu vůbec, to už je pro běh u mě nepřijatelné. Prostě mi to omezuje v pohybu a to si jdu zaběhat klidně i v džínách.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 3. 11. 2024 06:06

Aj ked nebeham, tak tiez som nazoru, ze na beh max. mobil. Teda taky GRIII by bol OK, ale aj tak by som musel mat aj mobil kvoli mapam,trackovacim a fitness aplikaciam, volaniu atd. Takze by som musel mat mobil aj GRIII, co uz je prilis...takze iba mobil.

bob222 píše:Nazdar Landov, tú 18-40 si pozeral? Alebo necháš si len tu 20-60?

Pozeral som ju, ale zostavam pri 20-60.
Mal som moznost rok fotit s Nikonom Z 12-28 (EQ 18-40) na Z30 a aj ked to bolo vyborne sklo, tak ako jedine cestovatelske sklo mi chybal trosku dlhsi koniec. 20-60 je pre mna velmi prijemny rozsah.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 3. 11. 2024 07:55

Tak já si představoval, že je řeč spíš o nějaké rychlejší chůzi a tak a na to opravdu něco, co je v rovině “vejde se do ledvinky” problém není. Člověk se nechce tahat s batohem či něčím výraznějším přes rameno, ale styl ledvinka či minitaštička typu PD Field Pouch mi jako problém nepřijdou.
Ale jasně, pokud někdo propadl vyloženě běhu, tak pak upřímnou soustrast :-)

Landov - u toho S9 s 20-60 sice naprosto chápu tvou argumentaci kolem ohniska (a v podstatě s ní souhlasím), jen si pořád myslím, že tím hodně zabíjíš podstatu malinkého těla. Ono to prostě chce i odpovídající sklo, hlavně v placaté formě, jinak trochu postrádá význam upřednostnit S9 proti S5(II) :-( Panasonic v tomto upřímně řečeno dost selhal, uvedl to vlastně bez jediného skla tohoto typu a u L-mount to nemá ani third party, nicméně nyní zvolna dostupný zoom 18-40 vypadá, že by mohl k S9 ladit hodně dobře a posunout ho velmi správným směrem k tomu skutečně kapesnímu pojetí…
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 3. 11. 2024 10:00

Ono zalezi, ze s cim to porovnavas. S9+20-60 je oproti mojej Z8 + 24-120 (28-70) trpaslik.

-- 3. 11. 2024 11:03 --

...ale dnes som si fotenie so Z8 + 24-120 uzival :-)
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 3. 11. 2024 11:57

Když jsme u té velikosti, tak já jsem zase začal daleko víc větrat svou D750 + Sigmu 70-200 a to není zrovna malé kombo ;-). Ale o to víc to pak člověka baví, když cítí, že má pořádný kus techniky v ruce.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 3. 11. 2024 12:39

landov píše:Ono zalezi, ze s cim to porovnavas. S9+20-60 je oproti mojej Z8 + 24-120 (28-70) trpaslik.

To jo, jenže proti Z8 bys právě měl asi poměrně podobný pocit zmenšení i s S5II s 20-60, kdy bys přitom měl plnohodnotný EVF, pořádnou závěrku atd. Přirozeně to samé by poskytl i Z6II s vhodným sklem…
Prostě jak píšu - já tě v podstatě dost chápu a v něčem i přímo souhlasím, jen si myslím, že tělo jako S9 si říká o to jít u objektivu ještě o kus dále :-) Beru to jako tělo s dost funkčními kompromisy a tak by se mělo to jediné plus, kterým jsou rozměry, vytěžit na doraz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 3. 11. 2024 17:00

Já přes léto i podzim provětrával 600 6.3, tak pár ukázek:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 3. 11. 2024 17:28

Ledňáček luxusní ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 3. 11. 2024 18:01

Dnes jsem se zrovna přemlouval, že bych ho šel fotit, ale ta zima dnes ráno mne odradila, pořád se nemohu zbavit kašle a u té vody bych se asi zdravotně dorazil.

Moc pěkné !
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 4. 11. 2024 06:43

Super...ta kombinacia Z8+600PF (aj s 1,4TC) je naozaj majstrovske dielo od Nikonu. Take lahucke kombo sa len tak nevidi.

-- 4. 11. 2024 07:52 --

Vcera sme boli na rannej mini ture v okoli Vysneho Klatova, je to velmi pekny kus prirody nedaleko Kosic. Plan bol fotit jesenne farby stromov, prisli sme vsak cca o tyzden neskor, to najkrajsie divadlo uz bolo.
Tak som sa aspon trosku pozabaval s DJI Neo...az kym nepriletel nejaky sokol a zacal sa o dron celkom zaujimat. Tak som radsej zvolil pristatie a ponechal oblohu jemu. :-)
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod bobino2022 4. 11. 2024 10:55

jedna z tohtoročnej jesene teda aj odo mňa (Lipt.Mara )
Přílohy
mara.jpg
bobino2022
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 4. 11. 2024 16:03

Jesenna krajina nad Vysnym Klatovom.

Z8+Z 24-120
Obrázek

Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 4. 11. 2024 22:12

Landov: ta s cestou se mi moc líbí, letos je podzim hezky fotogenický.

Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 5. 11. 2024 17:39

noxx, pemar, landov: díky chlapi ;-)

pemar: pravdou je, že před týdnem se to ještě dalo, ale teď už je slušná kosa. Ale stejně se tam ještě zkusím vypravit. Jen to chce mít kliku na počasí, v neděli to k tomu svádělo, to je pravda.

landov: přesně, Z8 a 600 PF je vražedná kombinace. Ten komfort, že se to dá nosit bez stativu a oproti 180-600 ušetříš kilo je k nezaplacení.
Titan_66
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka