Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod houghs 21. 8. 2024 11:00

pemar. píše:Mně postproces nikdy nebavil, to se táhne od kinofilmu a za druhé více preferuji vystižení momentu než předělání reality do “umělecké” podoby extrémním postprocesem, byť si někdy hraji s převodem do ČB nebo filtry, ale vesměs je to proto, že se mi nechtělo fotku hodit hned do koše.

Pemare, toto je výmluva. PP nemusí být nijak extrémní. Fotky z exteriéru si prostě žádají své. Foťák není dokonalý a také lidé dělají chyby. Představa, že foťák zachytí realitu a jakýkoliv PP ji znehodnotí, je nesmyslná. Srovnání horizontu, úprava expozice, sbíhajících svislic, oprava nevhodné kompozice přes crop, potlačení ošklivých přepalů, prosvětlení stínů jsou jakési "must have", když to neuděláš, tak je to jak text s pravopisnými chybami. Může být jak chce kvalitní, ale ty chyby budou vždy odvracet pozornost k nim.

No a k tomu Japonsku. To vypadá jak zkopírovaný itinerář z cestovky. To chceš jet s cestovkou nebo po vlastní ose? A tam jak? Veřejnou dopravou nebo si pronajmeš auto?

Podle mého názoru je to příliš mnoho míst a strašně málo času. Na zámořskou cestu si beru minimálně 3 týdny, v Austrálii to byl měsíc. Na 12 dnů bych nikam nejel. Na můj vkus zkrátit počet zastávek tak na polovinu a prodloužit celkový pobyt na dvojnásobek. Jinak se snažíme v každé lokalitě být alespoň dvě noci, za celý pobyt to bývá tak 5-6 hotelů. V Austrálii to bylo teda víc. Záleží jak se pohybuješ, pokud je to veřejná doprava, tak ta mobilita je omezená, pokud je to cesta autem, tak pobyty se dají zkrátit a není výjimkou jen jedno přenocování po cestě. Japonsko je celkem bezpečná země, takže půjčení auta bych se nebál. Je fakt, že se tam jezdí vlevo a člověk si na to musí zvyknout.

A pobyt v Tokiu je možné zkrátit. To není nijak atraktivní město. Jedna ulice jak druhá. Je tam pár atrakcí - Tokyo Tower, císařský palác a zahrady, svatyně Meidži, takové Shinjuku a spoustu dalších můžeš vypustit. Měli jsme na Tokio 48 hodin a myslím, že to bylo víc než dost.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 8. 2024 11:14

Mimochodem je taky blbost, že se u kinofilmu postproces neřešil. Tohle obecně platilo jen u diáků, ale už u barevných negativů to špička řešila také.
A u BW se to dělalo naprosto běžně a pro lidi, kdo to nepamatují, bude možná překvapením, jak intenzivně. Samozřejmě se při zvětšování měnila expozice, gradace papíru (ekvivalent kontrastu a do jisté míry i křivky). Ale také se běžně rovnaly svislice (náklonem zvětšováku) a aplikoval se "přechodový filtr" ("nadržením oblohy"). A vyložení experti šli i na vyloženě lokální úpravy (třeba štětečkem s koncentrovanější vývojkou).
Pro zajímavost to nadržení oblohy pro zdůraznění mraků bylo i po nástupu digitálu docela dlouho analogově jednodušší, udělat to dobře tehdejším photoshopem vůbec nebyla legrace, tehdy to ani náhodou nebyla taková pohoda jako dnes v LR (gradual či přímo výběr oblohy), honilo se to dost složitě přes vrstvy s ručními výběry atd.

EDIT - teda ono se to do jisté míry řešilo i u diáků - jen jaksi předem formou výběru filmu. Rozdíl mezi Velvií a třeba Ektachromem 100 v pojetí strmosti a barev člověk rozhodně nepřehlédl a opravdu se to řešilo - na krajiny se volily jiné filmy než na zvířata a tak. Koneckonců někde se musely vzít ty presety, které mají dnes v sobě Fuji foťáky či různé filmpacky :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
To samé samozřejmě i u barevných a BW negativů, i tam byl prvním krokem výběr filmu, jen na rozdíl od dia tady šlo pokračovat i dalšími kroky v temné komoře...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 21. 8. 2024 13:38

Cestovka nabízí jen ty “turisticky atraktivní místa”. Ano, nejsou špatná a jsou vesměs fotogenická, ale je tam spousta turistů a vesměs jsou to chrámy, paláce, … úplně je vynechat nechci, ale zajímají mne i jiná místa, ty na pozorování ptáků bývají zajímavé i jinak, prostředím.

To Japonsko je specifické tím, že je tam všechno trochu jinak, než třeba v Číně nebo Indonésii, hlavně cenové relace. Zatímco jinde se mi vyplatí si najmout řidiče s autem, v Japonsku se mi vyplatí paušál na Shinkanzen a místně cestovat MHD. To má spoustu důsledků, hlavně v tom, že se musím více spoléhat na sebe.

Moje hlavní dilemma je, kam jet a co vynechat s ohledem na roční dobu, neboť se chystáme jet až v říjnu. Jde o to, že Tokio je uprostřed a pak je otázka, zda vyrazit na sever nebo na jih nebo zkusit stihnout oboje, jak to mám v plánu. A co vidět a co vynechat. Nemusím vidět 5 paláců a 10 chrámů, … s Tokiem souhlasím, ten pobyt tam má smysl zkrátit.

Čtrnáct dní na dovolenou je dost, mělo by to stačit.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 8. 2024 13:47

Osobně taky nejsem příznivcem dovolené nad 14 dní. Nejsem ještě "tak za vodou", abych nemusel pracovat a při delším trvání už mi začínají více pracovat nervy v představě, co se asi doma děje atd. - to už mám pak tendence trochu sklouzávat do režimu digitálního nomáda, což je ale úplně jiné téma (zajímavé :-) ).

V Japonsku jsem sám nebyl, ale kamarád to do detailu popisoval na jedné fotoslezině z první ruky. Můj dojem z jeho výkladu byl dost v té rovině, že se do Japonska napoprvé asi vyplatí cestovka (nebo společnost někoho znalého), je to tam opravdu specifické a zvládat to samostatně není úplně snadné. Ale osobní zkušenost nemám.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 21. 8. 2024 14:03

Nepamatuji si, kdy jsem jel naposledy s cestovkou a byl spokojený. Maximum pro mne je, že si třeba objednám průvodce třeba na pozorování ptáků v nějakém národním parku nebo nějaké Safari, ale vždy jen na část pobytu.

Problém je fyzická kondice, u mne nic moc a u manželky vyloženě špatná, tomu musím přizpůsobovat program.

Ještě zvažuji verzi s plážemi Okinawa (ostrovy Nansei), je tam bílý písek, smaragdové moře a zajímaví ptáci.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 21. 8. 2024 16:09

Organizovaný výlet (pokud nepočítám nějakou jednodenní tour) jsem zažil naposledy před devíti lety - Niagarské vodopády a východní Kanada z NY asi na pět dní. Raději bych jel sám, ale to se nedalo v rámci 14ti denní dovolené stihnout (čekala nás ještě jako obvykle cesta do Bostonu). Navíc to byla opravdu dlouhá cesta, autem bych to viděl minimálně na 10 dnů.

U nás itinerář tvoří manželka, podle průvodce. Zatím si nemám na co stěžovat. Fakt, že to není zapráskané spoustou míst dává jistou volnost, flexibilitu a jakousi relaxaci. Opravdu nemusím vidět všechno a ze všeho nejméně obrovské davy turistů. No a pokud fyzická kondice není dobrá, je nutné brzdit ještě víc.

Jinak v Japonsku pozor na domluvu, znalost angličtiny není dobrá. Myslím, že i Vietnamci jsou na tom lépe. Velký problém s jídlem, menu jen v japonštině a personál anglicky nemluví. To platí tak pro dvě třetiny restaurací v Tokiu, jak je to na venkově si ani netroufám odhadovat. Vietnam je v tomto směru daleko komfortnější země.

Takováto poznávací dovolená na 3-4 týdny je skvělá. Nemyslím ležení na pláži, to mě už po třech dnech nudí. Samozřejmě každý máme jinou práci, ale také mám povinnosti a termíny a já i manželka to pracovně zvládáme. Ovšem vyžaduje to celkem pečlivou přípravu i v práci a velmi dobrou organizaci. Zásadně odjíždím na dovolenou od čistého stolu, dám svým lidem úkoly a instrukce co s případnými urgentními věcmi a další řeším až po návratu. Žádné čtení e-mailů z dovolené. Po třech, čtyřech dnech po návratu do práce se věci pomalu dostávají do normálních kolejí.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 8. 2024 17:02

No já u poznatků toho známého mimo jiné narážel právě na ty problémy s komunikací - Japonsko je v tomhle fakt děs. Z vyspělých zemí jsou asi nejhorší na světě a není to jen o “běžných lidech”. Třeba loni na podzim jsem byl na IT konferenci, kde bylo pár lidí z japonské části dané firmy (tedy opravdu lidi přímo z Japonska, ne ti usazení v USA) a i ti mluvili anglicky prachbídně a jeden manažér dokonce fakticky vůbec a museli mu tlumočit. Přičemž v tomto oboru se bere angličtina jako absolutní standard a taky to tak prakticky všude je, ale v JPN prostě ne tak docela…

Já sám si taky cesty zařizuji sám a nikdy jsem problém neměl, ale přiznám se, že zrovna toho JPN bych se bál trochu více - hlavně kvůli té složité domluvě :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 21. 8. 2024 18:17

Oni anglicky umí, ale často se bojí mluvit, protože je to společnost, kde je kladen velký důraz na přesnost a než aby mluvili s chybami, tak nebudou mluvit raději vůbec. Takže dochází k zajímavým situacím, kdy třeba na někoho mluvím anglicky a oni rozumí, ale odpovídají v japonštině. Google překladač pomůže, nebo si to nechám napsat na recepci hotelu japonsky.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 8. 2024 18:30

Věř tomu, že fakt často neumí… Oni jsou prostě v tomto jiní a hodně atypičtí.
Jinak ano, google translate pomůže, v nejhorším se vždy dá něco ukázat na displeji mobilu přeložené (nejen) do JPN…
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 21. 8. 2024 19:11

Trochu váhám, jestli tam letět.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 22. 8. 2024 08:51

Japonsko rozhodně není špatná destinace na poznávací dovolenou. Ale pokud je to po vlastní ose, jen s veřejnou dopravou a na 12 dnů, tak si vyber tři destinace. A bude to v pohodě. Ten původní itinerář je jak z románu Cesta kolem světa za 80 dní.

Jinak na těch 12 dnů v říjnu bych mohl navrhnout i Západní Austrálii. Dá se tam vzít auto, pro méně zkušeného bych doporučil si ho vzít třeba v sobotu dopoledne kdy je malý provoz a pak si člověk rychle zvykne. Počasí je v tu dobu v Austrálii skvělé na cestování (ale ne už sever, tam je moc horko a začíná období dešťů). Mě se Západní Austrálie líbila asi nejvíc a navíc žádný overturismus. A tím třeba Japonsko už také začíná trpět.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 8. 2024 09:24

Čím více to plánuji, tím více vidím, že Japonsko může vypadat v době našeho příjezdu nějak takhle:

Obrázek
Obrázek

že jsou tam velké vzdálenosti a mnohá “hluchá místa”, fotograficky a zážitkově neatraktivní. Že dojem z Japonska vyžaduje určité roční období, aby kvetly sakury nebo aby byl sníh, aby svítilo slunce, … že je tam hrozba šedé oblohy a nefotogeničnosti.

A je to jiné, třeba na ostrovech kolem Okinawy kde je bílý písek, modré moře, … ale nejsou tam kolem bary a ruch a přitom pohoda jako třeba na Srí Lance nebo v Thajsku, že tam chybí ten kosmopolitní prvek, že je to až moc “japonské”. Pokud člověk není nadšený snorchlař, tak mu to nemusí sednout.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 22. 8. 2024 10:20

To sedí. Přesně takové počasí jsme u Císařského paláce měli. Možná ještě horší, plechová obloha a k tomu déšť. Tokio opravdu není fotogenické město. První snímek věrně dokumentuje "zajímavou" architekturu města.

I Hanoj a Saigon je pro fotografa rozhodně lepší volbou. A nejlepší z Asie byl pro mě Hong Kong.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod atti.hombre 22. 8. 2024 12:28

Moje decká velebili Kioto. Tokio ledva pretrpeli v tom betone jednu noc ... Japonec pri komunikácii ked vidí, že sa snažíš tak sa snaží tiež... metro, vlakové stanice ako i spoje sú všade len s ich písmom, ale majú mapky a linky sú farebne odlíšené. Farby najlepšie na jeseň, ked sa u nich stromy sfarbia na červeno.
Ryzen7 5700G, B550 A, 32GB 3600MHz G Skill, Sam.970 Pro ,DT01ACA200 , RM 650x ...
Pentax K-3II Silver Edition
https://eu.zonerama.com/attihombre/245758
atti.hombre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 8. 2024 12:59

pemar. píše:A je to jiné, třeba na ostrovech kolem Okinawy kde je bílý písek, modré moře, … ale nejsou tam kolem bary a ruch a přitom pohoda jako třeba na Srí Lance nebo v Thajsku, že tam chybí ten kosmopolitní prvek, že je to až moc “japonské”.

Tedy osobně jsem tam nebyl, ale co jsem četl, tak by ti na Okinawě za pojem "moc japonské" mohli dát pěkně přes ústa... :-P
Místní si totiž dost zakládají na tom, že většinově nejsou Japonci, ale Okinawané (obecněji Rjůkjané) - k Japonsku byli připojeni (ne zcela dobrovolně) až někdy kolem roku 1880 a byli dost občané "horší kategorie".
Po WWII pak byli dlouho pod správou USA, na Okinavě byl režim jiný, než v hlavním Japonsku, to taky "jednotě" nepřispělo.
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka