pemar. píše:Mně postproces nikdy nebavil, to se táhne od kinofilmu a za druhé více preferuji vystižení momentu než předělání reality do “umělecké” podoby extrémním postprocesem, byť si někdy hraji s převodem do ČB nebo filtry, ale vesměs je to proto, že se mi nechtělo fotku hodit hned do koše.
Pemare, toto je výmluva. PP nemusí být nijak extrémní. Fotky z exteriéru si prostě žádají své. Foťák není dokonalý a také lidé dělají chyby. Představa, že foťák zachytí realitu a jakýkoliv PP ji znehodnotí, je nesmyslná. Srovnání horizontu, úprava expozice, sbíhajících svislic, oprava nevhodné kompozice přes crop, potlačení ošklivých přepalů, prosvětlení stínů jsou jakési "must have", když to neuděláš, tak je to jak text s pravopisnými chybami. Může být jak chce kvalitní, ale ty chyby budou vždy odvracet pozornost k nim.
No a k tomu Japonsku. To vypadá jak zkopírovaný itinerář z cestovky. To chceš jet s cestovkou nebo po vlastní ose? A tam jak? Veřejnou dopravou nebo si pronajmeš auto?
Podle mého názoru je to příliš mnoho míst a strašně málo času. Na zámořskou cestu si beru minimálně 3 týdny, v Austrálii to byl měsíc. Na 12 dnů bych nikam nejel. Na můj vkus zkrátit počet zastávek tak na polovinu a prodloužit celkový pobyt na dvojnásobek. Jinak se snažíme v každé lokalitě být alespoň dvě noci, za celý pobyt to bývá tak 5-6 hotelů. V Austrálii to bylo teda víc. Záleží jak se pohybuješ, pokud je to veřejná doprava, tak ta mobilita je omezená, pokud je to cesta autem, tak pobyty se dají zkrátit a není výjimkou jen jedno přenocování po cestě. Japonsko je celkem bezpečná země, takže půjčení auta bych se nebál. Je fakt, že se tam jezdí vlevo a člověk si na to musí zvyknout.
A pobyt v Tokiu je možné zkrátit. To není nijak atraktivní město. Jedna ulice jak druhá. Je tam pár atrakcí - Tokyo Tower, císařský palác a zahrady, svatyně Meidži, takové Shinjuku a spoustu dalších můžeš vypustit. Měli jsme na Tokio 48 hodin a myslím, že to bylo víc než dost.