Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 8. 2024 11:25

Koukám na to i po netu a ono to vypadá, že Nikon opravdu s tím, čemu se normálně říká profil, asi pracuje opravdu o něco "extenzivněji", než je "standard" (dá-li se u RAW o standardu mluvit), o něčem podobném jsem našel zmínku ještě u Hasselbladů X.
Jasné, díky za navedení k zjištění, kde je rozdíl.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 8. 2024 11:48

Nejsem si jistý, že to je jen věc Nikonu a Hasselbladu. S Fuji X-T2 (a předtím X-T10 a X-E1) to bylo obdobné. Emulace camera profilů docela fajn, ale přesná vždycky nebyla. Mám dlouhou historii focení do raw+jpeg, tak jsem si toho měl možnost všímat.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 8. 2024 11:52

Mimochodem mi ale přijde, že LR trochu v nějakých posledních updatech vylepšila právě ty profily, něco bylo i v relnotes... Nijak netvrdím, že to vyřeší konkrétně tvůj problém u Nikonu, nicméně pokud máš zkušenost třeba půl roku starou, tak by to stálo za ověření, zda se něco nezměnilo.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 8. 2024 12:05

To už psali tolikrát...
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 14. 8. 2024 13:26

Neexistuje žádný "RAW standard". Každý to má jinak. Picture Style-Profile-Control (nazývejme to jak chceme, v podstatně je to to samé) je samou součástí RAW konvertoru. Můžeš pátrat jak chceš, nikdy se nedovíš přesnou specifikaci vlastností jednotlivých profilů Picture Control. A nejenom to, platí to i pro White Balance. To je také součástí RAWů. Většinou to výrobci SW řeší tak, že změří dvě hodnoty a podle toho profil nastaví. Vtip je v tom, že tam není linearita a dvě hodnoty pro nastavení stupnice nestačí. Myslím, že to tak kdysi psal Thom Hogan.

Odchylky většinou nejsou velké, i málo viditelné, ale třeba na té pleťovce to vynikne. Na tento odstín je naše oko velmi citlivé, takže nás to hned praští do očí. U ostatních barev je tolerance mnohem větší.

To jak postupuje Dolgor má logiku, já bych to viděl úplně stejně. Pokud to nejsou osoby, bylo by mě to úplně jedno. Ale u lidí to takto nechat nejde. To že začíná nějakým neutrálním profilem, má logiku. Rozhodně se líp selektivně přidávají jednotlivé parametry, než se opravuje fotka se silnější saturací a kontrastem. Ostatně i profil "Portrait" víceméně vychází z profilu "Neutral", alespoň u Nikonu.

U Nikonu PC "Portrait" funguje velice spolehlivě. Občas upravuji kontrast a saturaci, ale nevzpomínám si, že bych musel jít do WB anebo do LCH křivek. Odhaduju, že právě tady Dolgor asi dělá korekce.

PC se liší i pro jednotlivé modely. A rozdíly v PC "Portrait" jsou viditelné. U nových modelů foťáků je o stupínek silnější jas a WB na ose MG posunutá více k M. Ale NX nábízí možnost zvolit si PC svého modelu nebo "Latest" a dá se to i natvrdo nastavit v programu.

Jinak když se porovnávaly snímky z NX a LR, tak NX mělo asi o stupeň silnější saturaci a kontrast (lépe viditelné detaily). Na pohled rozdíly byly zanedbatelné. Na druhou stranu někteří fotografové za kvalitu objektivu, do kterého řadí kvalitu přenosu barev a kontrastu, hodně připlácí a nemálo jich prakticky sleduje až na pixel detaily fotek, protože chtějí to absolutně nejlepší. No a tady se může nabízet myšlenka, že na jedné straně utrácí obrovské peníze za sklo (u Nikonu dejme tomu pevné S objektivy) s očekáváním maximální kvality, no a na druhé straně třeba právě přes konverzi v LR nějaké tyto cenné, draze zaplacené, bodíky ztrácí.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 14. 8. 2024 16:55

Chodíte v tohle horku fotit nebo jen diskutujete o profilech ?
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 8. 2024 17:17

Ja dneska chvili venku byl, ale jen takove cilene cvaknuti par veci spis dokumentarne… Ale vedro teda nic moc :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Camponotus 14. 8. 2024 17:54

Ahoj, no - díky moc, to mě zajímá. Mám Zoner, tam se po načtení RAW dějí opravdu zajímavé věci. Na základě Vašeho povídání jsem zkusil pustit fotku do NX - a jen jsem zíral. Fakt bezva barvy a ostrost. Tam mi ale vadí, že se tam nedá dělat zdaleka vše, Zoner má, alespoň pro mě, velmi jednuduché zacházení a ještě snazší selektivní úpravy. Nebudu zdržovat. Na můj dotaz mi Zoner odpověděl, že to mám zkusit nahrát v NX do TIFF a mělo by se to radikálně zlepšit: Mám to zkusit? Srdečně zdraví a děkuje Vašek
Camponotus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 8. 2024 18:19

A je opravdu nutné v dnešní době používat Zoner?
Jinak jistě, pokud se z NX (LR, DXO...) vyexportuje RAW konverze do TIFF, tak se v Zoneru už barvy nezmění, ale je to rozumné řešení? Už je tím člověk mimo bezztrátové úpravy RAW...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Camponotus 14. 8. 2024 18:31

Můžeme, prosím, začít tím prvním? Už jsem to slyšel i od pana Bartáka, ale pořád je to dost neurčité... Co je na Zoneru špatně?
Camponotus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 8. 2024 18:34

houghs píše:Na druhou stranu někteří fotografové za kvalitu objektivu, do kterého řadí kvalitu přenosu barev a kontrastu, hodně připlácí a nemálo jich prakticky sleduje až na pixel detaily fotek, protože chtějí to absolutně nejlepší. No a tady se může nabízet myšlenka, že na jedné straně utrácí obrovské peníze za sklo (u Nikonu dejme tomu pevné S objektivy) s očekáváním maximální kvality, no a na druhé straně třeba právě přes konverzi v LR nějaké tyto cenné, draze zaplacené, bodíky ztrácí.

Já jsem s tímhle docela blbnul u MFT, kde by se teoreticky měly rozdíly RAW konverze projevit více, když je snímač řekněme "méně tolerantní k chybě" a s menším rozsahem.
Ale upřímně mi to ve smyslu rozlišení, DR a obecně těch "pixel detailů" přišlo trochu v rovině pohádek.Třeba CaptureOne byla (v době testu, nevím zda se něco změnilo) proti LR nepatrně lepší v highlight recovery, pokud se s fotkou víc "tahalo", ale většinou to bylo k rozlišení jen v rovině docela extrémního pixelpeepingu. Naopak LR mi přišla malinko ostřejši, ale zas to samé - naprosto na hraně mé schopnosti to rozlišit. Lepší sklo by to fakt nenahradilo... DXO Photolab mi přišel malinko horší, ale zase je jeho přímou součástí možnost aplikovat "AI ladění" DeepPrime. To už občas sklo pozvedne, ale tady už se nedá mluvit o RAW konverzi, lze aplikovat i ve spojení s čímkoli jiným pomocí PureRAW a navíc je i řada alternativ (za všechny Topaz).
Ale prostě přímo u zpracování RAW moc rozdíl nevidím, to už spíš v těch barvách a kontrastu, ale to je často spíš o základním nastavení a jde hodně doladit. Ve výsledku jsem testy uzavřel s tím, že pokračuji s LR, změna softwaru by mi nic prokazatelného nepřinesla. Daleko zásadnější je pro mne to, jak dobře se s daným sw pracuje a řeší workflow, což je u mne zrovna obrovský argument pro LR.

Výjimkou je pořád Fuji s X-TRANS snímači, tam je CaptureOne a od jisté doby i DXO proti LR lepší, tam se holt liší už základní demosaic postup a chce to optimalizaci. Ale jelikož Fuji momentálně žádné nemám, tak to roli u mne nehraje.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 14. 8. 2024 21:13

Dolní oblast - pod Jantarovou lávkou - vedle Koksárenské baterie (KOX)
50R s 63/2.8 - duben 2024

Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Zariskoval jsem s Kodachrome Generic z RNI 5 Pro. Když jsou ty vedra, tak jsem se nechal podvolit posunutým teplejším stylem. V černobílé úpravě se mi to ale líbí víc, tak někdy příště zas...
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 14. 8. 2024 21:23

pemar. píše:Chodíte v tohle horku fotit nebo jen diskutujete o profilech ?

Tak já třeba nějakou potřebou pravidelnosti chodit fotit moc netrpím. Myslím, že techniku využívám celkem dost, ale stane se, že na ni i dva měsíce nesáhnu. Pravidelnost se snažím dodržovat ve fyzické aktivitě, tam to má efekt.

Jinak ty profily v PP důležité jsou a na výsledné fotce je to hodně vidět. Což se o fototechnice takto už říct nedá a široce se tady probírají pro velkou část lidí relativně marginální změny, které jsou pak po výsledném exportu do 6 MPx jpg často zcela neviditelné. Řekl bych že o samotném focení se i tady diskutuje tak ve dvou třech vláknech, vlákna Sony, Canonu, Olympusu tady víceméně vypadají jako stránky xxx-rumours.com o nové fototechnice.

-- 14. 8. 2024 22:31 --

Camponotus píše:Ahoj, no - díky moc, to mě zajímá. Mám Zoner, tam se po načtení RAW dějí opravdu zajímavé věci. Na základě Vašeho povídání jsem zkusil pustit fotku do NX - a jen jsem zíral. Fakt bezva barvy a ostrost. Tam mi ale vadí, že se tam nedá dělat zdaleka vše, Zoner má, alespoň pro mě, velmi jednuduché zacházení a ještě snazší selektivní úpravy. Nebudu zdržovat. Na můj dotaz mi Zoner odpověděl, že to mám zkusit nahrát v NX do TIFF a mělo by se to radikálně zlepšit: Mám to zkusit? Srdečně zdraví a děkuje Vašek

Nějak se mě nezdá, že by NX byl zásadně funkčně okleštěn proti Zoneru. Jistě, nepracuje s vrstvami, ta koncepce je jiná. Nemá třeba klonovací razítko, jen štětec a neumí skládání expozic. Ale jinak má poměrně širokou paletu nástrojů a po osvojení se s ním dá pracovat celkem efektivně. Selektivní úpravy fungují tady přes kontrolní body a fungují velmi dobře.

Kvalitu konvertoru u Zoneru neumím posoudit, ale je jasné, že má ten samý problém co ostatní - LR, C1 a další. Nedokáže přesně aplikovat nikoňácký picture control. Nikon své tajemství nevydá a ostatní výrobci také ne. Odlišnost převodu z RAW je prostě vlastnost, nikoliv chyba. A v tomto případě to není zprofanovaná výmluva, je to pravda.

-- 14. 8. 2024 22:38 --

tomashr píše:Ale prostě přímo u zpracování RAW moc rozdíl nevidím, to už spíš v těch barvách a kontrastu, ale to je často spíš o základním nastavení a jde hodně doladit. Ve výsledku jsem testy uzavřel s tím, že pokračuji s LR, změna softwaru by mi nic prokazatelného nepřinesla. Daleko zásadnější je pro mne to, jak dobře se s daným sw pracuje a řeší workflow, což je u mne zrovna obrovský argument pro LR.

Pro mě je to také prakticky neviditelné. Někde jsem viděl demonstraci toho rozdílu, už nevím kde. Byla to nějaká fotka ptáka, kde z NX byly vidět o něco saturovanější barvy a na peří toho ptáka lepší kresba. Ale je také možné, že to byl i výrazný crop, už nevím. Můj postoj k těmto detailům je prakticky shodný, naprosto nepodstatné a ke změně SW by mě toto určitě nedonutilo. Jak uvádí Dolgor, v LR se komfortně pracuje a výsledky jsou víc než akceptovatelné. U fotek lidí to prostě chce sáhnout do těch křivek a naučit se ty správné posuny. Po jisté době už to člověk dělá jaksi automaticky.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 14. 8. 2024 23:06

pemar. píše:Chodíte v tohle horku fotit nebo jen diskutujete o profilech ?

Když se řeší barva, tak jsem dnes nastřílel něco v barvě. Já se snažím chodit za každého počasí, když je zrovna trochu času, výhoda je, že na focení města je vlastně počasí docela lhostejné, protože se okolo pořád něco děje. I když se dnes na kartě neurodilo nic extra, procházka s lehkým foťákem to byla příjemná.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 8. 2024 06:40

houghs píše:Tak já třeba nějakou potřebou pravidelnosti chodit fotit moc netrpím. Myslím, že techniku využívám celkem dost, ale stane se, že na ni i dva měsíce nesáhnu. Pravidelnost se snažím dodržovat ve fyzické aktivitě, tam to má efekt.

Takhle jsem to taky měl v jistém období docela dlouho - období velké fotografické aktivity střídané totálním útlumem. Nicméně poslední dva roky funguji v dost soustavném režimu, má to něco do sebe, přijde mi, že například pro udržení návyků a automatismů to docela cítit je.
Otevřeně ovšem dodávám, že to není vysloveně v rovině, že bych byl až tak "vzorný a zodpovědný", hodně velkou roli hraje spíš to, že mne docela začal bavit vznosně řečeno "street", obecněji typ fotek, jako teď v předchozím příspěvku ukazuje milan. A v tomto oboru to holt naskakuje tak nějak víc samo od sebe :-) Viz má loňská aktivita (dá-li se to tak nazvat) "Fotka týdne" - vlastně jen jeden týden jsem reálně neměl nic a použil totální vycpávku (ale omluvou mi ji, že jsem zrovna obrážel mezinárodní soutěže, tak fakt na focení kapacita nebyla), jinak ale vlastně vše pocházelo z reálného focení. Něco samozřejmě slabší a nebýt snahy o aktivitu bych to nepublikoval, ale to je asi normální. Viz https://adobe.ly/3JVtdJY , letos to jedu znovu a zatím se také "držím" - https://adobe.ly/48PMC8q
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka