pemar. píše:Chodíte v tohle horku fotit nebo jen diskutujete o profilech ?
Tak já třeba nějakou potřebou pravidelnosti chodit fotit moc netrpím. Myslím, že techniku využívám celkem dost, ale stane se, že na ni i dva měsíce nesáhnu. Pravidelnost se snažím dodržovat ve fyzické aktivitě, tam to má efekt.
Jinak ty profily v PP důležité jsou a na výsledné fotce je to hodně vidět. Což se o fototechnice takto už říct nedá a široce se tady probírají pro velkou část lidí relativně marginální změny, které jsou pak po výsledném exportu do 6 MPx jpg často zcela neviditelné. Řekl bych že o samotném focení se i tady diskutuje tak ve dvou třech vláknech, vlákna Sony, Canonu, Olympusu tady víceméně vypadají jako stránky xxx-rumours.com o nové fototechnice.
-- 14. 8. 2024 22:31 --Camponotus píše:Ahoj, no - díky moc, to mě zajímá. Mám Zoner, tam se po načtení RAW dějí opravdu zajímavé věci. Na základě Vašeho povídání jsem zkusil pustit fotku do NX - a jen jsem zíral. Fakt bezva barvy a ostrost. Tam mi ale vadí, že se tam nedá dělat zdaleka vše, Zoner má, alespoň pro mě, velmi jednuduché zacházení a ještě snazší selektivní úpravy. Nebudu zdržovat. Na můj dotaz mi Zoner odpověděl, že to mám zkusit nahrát v NX do TIFF a mělo by se to radikálně zlepšit: Mám to zkusit? Srdečně zdraví a děkuje Vašek
Nějak se mě nezdá, že by NX byl zásadně funkčně okleštěn proti Zoneru. Jistě, nepracuje s vrstvami, ta koncepce je jiná. Nemá třeba klonovací razítko, jen štětec a neumí skládání expozic. Ale jinak má poměrně širokou paletu nástrojů a po osvojení se s ním dá pracovat celkem efektivně. Selektivní úpravy fungují tady přes kontrolní body a fungují velmi dobře.
Kvalitu konvertoru u Zoneru neumím posoudit, ale je jasné, že má ten samý problém co ostatní - LR, C1 a další. Nedokáže přesně aplikovat nikoňácký picture control. Nikon své tajemství nevydá a ostatní výrobci také ne. Odlišnost převodu z RAW je prostě vlastnost, nikoliv chyba. A v tomto případě to není zprofanovaná výmluva, je to pravda.
-- 14. 8. 2024 22:38 --tomashr píše:Ale prostě přímo u zpracování RAW moc rozdíl nevidím, to už spíš v těch barvách a kontrastu, ale to je často spíš o základním nastavení a jde hodně doladit. Ve výsledku jsem testy uzavřel s tím, že pokračuji s LR, změna softwaru by mi nic prokazatelného nepřinesla. Daleko zásadnější je pro mne to, jak dobře se s daným sw pracuje a řeší workflow, což je u mne zrovna obrovský argument pro LR.
Pro mě je to také prakticky neviditelné. Někde jsem viděl demonstraci toho rozdílu, už nevím kde. Byla to nějaká fotka ptáka, kde z NX byly vidět o něco saturovanější barvy a na peří toho ptáka lepší kresba. Ale je také možné, že to byl i výrazný crop, už nevím. Můj postoj k těmto detailům je prakticky shodný, naprosto nepodstatné a ke změně SW by mě toto určitě nedonutilo. Jak uvádí Dolgor, v LR se komfortně pracuje a výsledky jsou víc než akceptovatelné. U fotek lidí to prostě chce sáhnout do těch křivek a naučit se ty správné posuny. Po jisté době už to člověk dělá jaksi automaticky.