Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Flor.cz 8. 8. 2024 08:38

noxx_cz píše:flor: ta galerie je super, vůbec jsem netušil, že v Brně něco takového je. Asi se budu muset někdy vypravit na průzkum ;-)

díky, v Brně je urbex lokalit víc, bohužel postupně mizí.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 8. 2024 06:22

Námět na diskusi - trochu jsem (nejen já) ve vláknu u Nikonu kritizoval ten příspěvek žádající více přístupu ve stylu "jupíí, to se Nikonu povedlo", ale ta kritika byla v kontextu, kde to tam bylo. Jinak to ale vlastně možná není úplně blbý nápad - napadají vás z poslední doby (dejme tomu od ledna 2023) nějaké pozitivní příklady, kdy se některému výrobci něco vyloženě povedlo a je to třeba nedoceněné?
Já bych jeden námět měl - přijde mi, že hodně dobrou (a zároveň ne zcela doceněnou) práci předvedl Panasonic s dotažením nového 25mpix MFT snímače v G9II (nově i v GH7). Prošlo to s menší pozorností jednak obecně kvůli menšímu zájmu o MFT spojené s tím, že nejvíc zájmu o tento formát je v oborech jako WL/bird, kde to nijak velký přínos proti dříve uvedenému OM-1 se stacked snímačem není (možná je i horší).
Jenže s odstupem a dostupností více informací se ukázalo, že tento snímač při o 25% vyšším rozlišení docela výrazně zlepšil DR na nízkých ISO a v součtu to je docela zásadní pokrok pro obory jako krajina. Podle měření je DR při ISO100 identické jako u FF snímačů řešených na vyšší rychlost (Z6III, A9II...), proti pomalejším pak je ztráta jen zhruba 1EV, což je o dost méně, než teoretický rozdíl podle plochy snímače 2EV. Přitom snímač vůbec není pomalý, readout minimálně kolem 1/60s, což je velmi slušné.
Za mne je to asi jediný snímač v uvedeném období, který znamenal reálné zlepšení obrazové kvality ve své třídě. Byla tu zlepšení v rychlosti atd, třeba Z6III a pak zásadně A9III, ale u kvality obrazu mne jiný příklad posunu v uvedeném období nenapadá.

Nějaké další pozitivní příklady? :-) :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 12. 8. 2024 21:01

Teď by to ještě chtělo nástupce GX9 a do něj implementovat ten snímač a samozřejmě k tomu inovovat 12-32 placku...
To by jsem se možná opět vrátil k MFT...
Sorry za OT...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 13. 8. 2024 10:01

Jako úplně nejlepší věc mi přijde to zakrytí snímače Z9 pro vypnutí. Díky téhle drobnosti jsem přestal mít potřebu čistit snímač.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 8. 2024 10:08

Tady si musím rýpnout - u Olympusu je tohle standardem i bez krytky... Tam prostě s prachem nikdy moc problém nebyl, roli tam hraje jejich patentované čištění, kdy snímač neoklepávají klasicky, ale nějak se ultrazvukově "rozvlní", což je účinnější o dost. A pak to počínaje E-M1X ještě postrčili o level dále nějakou další verzí povrchové úpravy. Prostě to fakt neřešíš...

Jestli mne něco štve teď při laborování s FF S5II, tak je to právě to, že najednou zase začalo být čištění snímače tématem - neříkám, že neřešitelným, ale prostě to mám najednou jako věc k úvaze zpět :-(
V tomto ohledu tvůj koment naprosto chápu - pokud to u Z9 krytka dobře řeší, tak to asi může potěšit docela hodně :-)

-- 13. 8. 2024 11:25 --

Přidal bych ještě jedno pozitivum pro změnu z médií - přijde mi, že docela vzrostla kvalita Petapixelu. Souvisí to i s tím, že k nim přešlo více lidí z Dpreview, když tam udělal binec Amazon (byť se to to nakonec celkem vyřešilo i tam), nicméně Petapixel je podle mne jeden z mála serverů, který není jen o testech, ale píšou tam i docela dost článků nějaký jev opravdu analyzujících, k tomu i zajímavé články z focení - příklad https://petapixel.com/2024/08/09/street ... r-whisper/ .
A navíc se nijak nebojí se docela opřít i do výrobců, pokud se jim něco nezdá. Tady v diskusi se někomu nelíbilo, co psali o Z6III, ale není to nic osobního proti Nikonu, třeba Canon to kolem R1 schytal daleko více ( https://petapixel.com/2024/07/21/canon- ... c-opinion/ ), Fuji také docela setřeli za nezvládání výroby X100VI atd.
Za mne fakt zajímavé, zejména v dnešní době, která tomuto typu publicistiky vůbec nepřeje, doufám, že vydrží.
Tenhle server nebyl špatný ani dříve, ale přijde mi, že docela přidali - jednak ty příchody z Dpreview, ale psalo se i něco o nějakých investicích...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 13. 8. 2024 10:46

Ja mam kryt snimaca na Z8 vypnuty, nepouzivam. A problem s prachom zatial nemam. Prachotras mam ale aktivovany po kazdom vypnuti fotaku.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 13. 8. 2024 11:01

Z hlavy mě napadá třeba monochrom verze Pentaxu K-3 III v loňském roce v podstatě za lidovou cenu v porovnání s FF Leicou. Se solidním objektivem má snímač v K-3 III M. výborné výstupy.

Jo, Petapixel se mi za poslední rok docela líbí i obsahově. U DPreview cítím únavu i tu absenci původního týmu.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 13. 8. 2024 12:28

Já bych k tomuto tématu přispěl z jiného soudku. Z mého pohledu tím pozitivním případem s výrazným dopadem na výkon je NX Studio. Ten program víc jak před třemi lety nahradil takové dost nekompatibilní duo Capture NX-D a View NX-i. Integrace do jednoho programu byla určitě dobrým a logickým řešením, nicméně po Capture NX-D nový program zdědil těžkopádnost a nestabilitu.

Postupně se to začalo zlepšovat, ale velmi pomalu. Bohužel přede dvěma lety kvůli změně licenčních podmínek Google byly bez náhrady odstraněny mapy a nepodařilo se to nahradit např. přes openstreetmap. Ale to je asi jediné mínus. Letos byla zlepšena funkcionalita Picture Control kdy už není potřeba PC Utility a konečně se dá pracovat v Picture Control i s křivkami. S křivkami se dá pracovat v programu od začátku, ale v PC to bohužel možné nebylo a pokud chtěl někdo následně s použitím PC definovaným křivkami provést nějakou editaci, tak to nešlo.

V poslední verzi 1.7 vydané teď v červnu došlo k dalším výrazným změnám. Spolu se ZIII se v Picture Control objevila nová možnost "Flexible Color", která umožňuje velmi široké úpravy tonality, a v případě ZIII toto nastavení i zpětně naimportovat do foťáku. U starších modelů je to možné využít jen v NX-S. Zásadní rozdíl proti uloženým standardním nastavením parametrů a nastavení parametrů v PC je to, že ve standardu aplikuji nějaké statické hodnoty WB, barevné tonality, jasu apod., zato v PC tyto presety představují jakousi paramtrickou odchylku na základě které má RAW konvertor pracovat. Což je značný rozdíl a výrazně to zvyšuje kvalitu toho presetu. A teď v tomto směru máme téměř neomezný nástroj Flexible Color.

Nicméně největším přínosem verze 1.7 je rychlost práce. S touto verzí se čekací doby na promítnutí změn ve snímku u mě zredukovaly tak o 70%, což je obrovská časová úspora. A prakticky zmizely pády aplikace. Je zajímavé, že tato skutečnost se ve změnovém listu k verzi neobjevila, zato se tam uvádí, že se výrazně zkrátila doba načtení snímků ve složkách s velkým počtem fotek. Já osobně jsem tady významnou změnu nezaznamenal, tady je to stále hodně pomalé. U adresářů, kde je 150 fotek je to jedno, ale pokud je jich dva tisíce, tak to trvá několik minut.

Čas od času se tady objevuje diskuse o možné náhradě SW, většinou proto, že není ochota za něj platit. Je skutečně těžké najít dobrou alternativu, každá má velké mínusy, ta nejkomplikovanější náhrada je snad v případě LR s jeho katalogem. Na ovládání velmi příjemný program, rychle se v něm člověk naučí pracovat, ale systém katalogu byl nakonec pro mě dealbreaker.

NX-S má velkou výhodu ve věrném převodu nikoňáckých barev. Samozřejmě v Picture Control, které jiné SW nedokáží přečíst, resp. jen dost hrubě odhadovat. Velkým plusem je rychlost selektivních úprav přes kontrolní body. Možnosti má celkem značné a je zdarma. Nevýhodou zůstává ne úplně optimální ovládání a velmi slabá možnost nastavení pracovního prostředí. A největší nevýhodou je snad to, že pracuje jen s nikoňáckými rawy. Pokud má člověk nějakou mašinku jiné značky, tak toto není úplně nejlepší cesta. NX-S sice vychází ze Silkypix, ale v ovládání a koncepci programu jsou obrovské rozdíly.

Ještě před nedávnem bych se zdráhal NX-S někomu doporučit, kvůli nestabilitě a pomalosti. S novou verzí se situace výrazně změnila k lepšímu a pro člověka, který má jen Nikon a nechce už dál platit, je toto teď dobrá alternativa. První člověk tady, kterému bych to doporučil vyzkoušet, je pemar.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 8. 2024 14:45

Nikon jpeg barvy jsou zvlášť u posledních generací foťáků moc pěkné a fungují i v komplikovaných světelných podmínkách. Dokonce jsem často preferoval barvy Z6 před Fuji X-T2 a to už je co říct, protože Fuji barvy mi velmi vyhovují. Takže když načtu rawy do LR a vidím krátce Nikon embeded jpeg, který se vzápětí překreslí na Adobe color, je mi trochu smutno (Emulace Nikon barev není podle mne uspokojivá). NX tohle řeší, bohužel už jsem si zvykl na nástrojové vybavení LR a je dost těžké se ho vzdát:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 2828 13. 8. 2024 18:51

2828
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 8. 2024 07:41

Dolgor píše: Takže když načtu rawy do LR a vidím krátce Nikon embeded jpeg, který se vzápětí překreslí na Adobe color, je mi trochu smutno (Emulace Nikon barev není podle mne uspokojivá).

Přijde mi, že úplně nevyužíváš LR v těch profilech... Do Adobe se ti to překreslí proto, že to máš nastaveno (profil Adobe color), ale stačí vybrat Camera Matching a použije to. Netvrdím, že nebude pro Nikon optimalizovaný NX ještě lepší, ale do Adobe color se to opravdu překreslit nemusí...
Viz screenshot, RAW je z Dpreview Z6II, vlevo je to Adobe default, vpravo Camera profil Standard. Oboje bez úprav, jen se aplikoval různý primární profil.
nikoncomp.jpg

Screenshot 2024-08-14 at 8.29.17.png
Screenshot 2024-08-14 at 8.29.17.png (51.53 ) Zobrazeno 891 krát
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 8. 2024 08:38

Proč asi píšu, že emulace barev podle mne není uspokojivá.;-) U krajinek, zvířátek apod. mi rozdílnost nevadí a popravdě je docela nízká (hlavně za denního světla), ale na pleťovce je emulace camera profilů vedle (jak moc, záleží na světelných podmínkách a barvě pleťovky). "Vedleovost" je nekonzistentní a víc fotek pokazí než nepokazí, proto raději používám jako základ Adobe color, který je poměrně neutrální a konzistentní a dá se s ním dobře dál pracovat. ...Jinak za mne Nikon rawy se dnes v LR zpracovávají velmi dobře. Nikdy jsem nebyl spokojený jako dnes.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 8. 2024 09:12

Popravdě jsem nepobral pojem emulace, pod tím si představím něco jiného :-) Tady jde prostě o aplikaci embeded profilu, který je v RAW, to nejsou žádná nastavení od Adobe, LR to bere ze souboru.
Jinak jasně, pokud se ti výsledek nelíbí, tak není důvod nepoužít něco jiného (třeba ten default). Osobně jsem to u NIkonu netestoval, užívám hodně u Panasonicu a tam mi přijde, že camera profile šlape úplně v pohodě. Moc mně nenapadá, kde by tam měl být zdroj nekonzistence, tohle by se mělo aplikovat všude stejně, takže by to mělo vypadat spíš všude blbě. Ale raději nic neříkám, už jsem viděl tolik podivností, že mne vlastně nepřekvapí nic :-(

Celková kvalita převodu bude asi v pohodě, demosaic Nikonu by měl být z hlediska LR úplně v pohodě, tam se více liší jen X-TRANS.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 14. 8. 2024 09:38

Tady jde prostě o aplikaci embeded profilu, který je v RAW, to nejsou žádná nastavení od Adobe, LR to bere ze souboru.

V RAW je uloženo sice nastavení, i profil (resp. Picture Control), ale ten Adobe nezná. Má jen svou interpretaci Picture Control. A to je právě ten zdroj problémů.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 8. 2024 11:17

Vidím to stejně.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka