Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 8. 2024 10:35

Tyhle vlakové "zbytky" jsou fajn a i mi k tomu sedí BW řešení.
Jak jsme se bavili dříve, tak jsem obecně dnes k BW docela kritický, stojím si za názorem, že jasně nadpoloviční většina dnešních BW fotek je takto dělané zbytečně a fotkám to v lepším případě nijak nepomáhá, v horším pak vyloženě škodí.
O to víc ale právě potěší, když se ukáže něco, kde podobný pocit nemám a vyloženě mi to celé ladí, za mne fakt plus :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 6. 8. 2024 11:08

Doma slýchávám jednoznačný názor: "Drahý foťák a obrázky furt černobílé!"

Želez. odlehlá místa mívají špatný přístup, i na kolo můžu zapomenout, třeba ujít pár km pěšky po kolejích či pražcích než najdu něco, co stojí za cvaknutí a neputuje doma v horším případě do koše. Lepší to fotit na jaře, během května června už to silně zaroste vysokým plevelem. Občas mě cestou nepříjemně překvapí nějaký velký psí tulák nebo dvojička ne zcela pohodových lidí. atp.
Beru to čistě jako dokumentační záležitost - snažím se na místě nedělat zbytečně kreativní focení a raději neztrácím čas na tak odlehlých místech, ať neupoutám na sebe pozornost atd. Zkouším to brát jako sérii, která může být teoreticky použitá do nějaké publikace v budoucnu - a nezištně. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 8. 2024 13:07

Jasně, to s dokumentací chápu velmi dobře. Já podobně sbírám po Třeboňsku všemožné kapličky a boží muka, tam dokonce jedu vyloženě dokumentačně a ani mně moc nezajímá, jak to působí fotograficky. Teda přirozeně když světlo klapne, tak zkusím i něco zajímavého, ale v tomto případě to není priorita, primárně chci fakt vzhled a geolokaci.
Možná to nebude nikdy k ničemu, ale to je mi fuk, prostě to dělám :-)
Připojuji dva příklady pro ilustraci, jeden je z kategorii, kde jsem si přeci jen i trochu hrál, druhé je pak pro změnu ryze dokumentační, kdy tato betonová "kaplička" s malbou je vyloženě zapadlá v lesích až skoro u hranic s Rakouskem...
OM011466.jpg

OM011012.jpg
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 6. 8. 2024 13:58

Mně se ten nápad se zapadlými vlečkami a celkově ajznboňáckou myšlenkou líbí a půjde z toho udělat moc hezká série.
Toto je něco, s čím delší dobrou zápasím - chybí mi podobná myšlenka, koncept něčeho, na čem se dá stavět. Dlouhodobý projet, série fotek s nějakým námětem. Místo toho chodím a cvakám ...
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 6. 8. 2024 14:11

Tak pridam aj ja - stara stanica lanovky v T.Lomnici, ktora viedla az na Lomnicky stit je uz cca 20r iba historickou pamiatkou...

GRIIIx
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod monikash 6. 8. 2024 14:44

Tou jsem jela někdy v 82 roce. Možná i dřív.
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 6. 8. 2024 16:37

noxx_cz píše:Mně se ten nápad se zapadlými vlečkami a celkově ajznboňáckou myšlenkou líbí a půjde z toho udělat moc hezká série.
Toto je něco, s čím delší dobrou zápasím - chybí mi podobná myšlenka, koncept něčeho, na čem se dá stavět. Dlouhodobý projet, série fotek s nějakým námětem. Místo toho chodím a cvakám ...

V mém případě to nebyl plán, spíš vnuknutí během pochůzky z rehabilitace v jarním období. Jen jsem změnil obvyklou trasu odpoledního pochodu. Původní myšlenka byla o focení motor. diesel. lokomotiv a odstavených nákladových vagónů, ale to jsem brzy zjistil, že není buď zajímavé nebo se to rychle vyčerpá v blízkém okolí.
K těm fotkám se teď vracím poprvé po 3-4 měsících - ten časový odstup mi vyhovuje - mažu bez váhání i ty snímky, kdy bych si nebyl dříve či bezprostředně jist, zda mazat nebo ne.

Jako vedlejšák ajznboňácké série pak vznikly 2-3 další, lehce na to navazující, jelikož staré koleje vedou obvykle do oblastí, kde jsou průmyslové haly s rampami a přilehlými budovami. Vše mimo skanzen Dolní oblasti, takže tam ještě nedošla řízená likvidace všeho starého. Není toho moc, ale na několik málo fotek to stačí. Další podsérií jsou třeba stará vrata, dveře, vymlácená okna, staré cihlové stěny, oprýskané omítky jak od Vladimíra Boudníka a různá dobová zařízení na zdech, jako vrtulová klimatizace, rampová světla atp.

Se svým psem do takových míst nemůžu chodit - rozsypané sklo, povalující ostré rezavé plechy, nečekané díry, ostré kameny okolo pražců či právě třeba toulaví psi.
Nebezpečné i pro mě. Tam je třeba i obuv s pevnou podrážkou - což v těch vedrech moc nedávám - možná i helmu, sem tam něco spadne z výšky díky větru. :-)

Obrázek
Sklad modelů a surovin u Sceldova sadu - duben 2024 - 50R s 45/2.8
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 6. 8. 2024 18:04

landov píše:Tak pridam aj ja - stara stanica lanovky v T.Lomnici, ktora viedla az na Lomnicky stit je uz cca 20r iba historickou pamiatkou...

Tak to som vôbec nevedel že táto lanovka už nepremáva. Išiel som s ňou s rodičmi na dovolenke a bolo to posledný raz čo som mal polovičný cestovný lístok. V auguste 1981, dva dni pred desiatymi narodeninami.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 8. 2024 07:04

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 7. 8. 2024 09:29

Taky myslím, že BW je často spíš na škodu, kovové části bývají rezavé, takže tam je pak i pěkný barevný kontrast.

Obrázek
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 8. 2024 10:20

Jojo, rez je někdy v barvě zajímavá...
Nicméně ale ty fotky od wixzena mi fakt v BW sedly (ač tam i nějaká rez je) a moc jsem nad tím nepřemýšlel.
Naopak třeba ty fotky z tater od landova se mi sice líbily a chválím také, ale tam mne u několika napadlo, že bych to docela rád viděl i v barvě - jak třeba ta celková s kvetoucí loukou v popředí, tak i ty další s výtvory sprejerů by možná na zajímavosti získaly. Nebo možná taky ne, nevím, ale tady už mi to prostě hlavou vrtalo...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 7. 8. 2024 15:34

flor: ta galerie je super, vůbec jsem netušil, že v Brně něco takového je. Asi se budu muset někdy vypravit na průzkum ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 7. 8. 2024 15:37

Rezavá v barvě udává směr (a více svádí k divočinám v PP).

Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek

Pomohlo i dubnové pozdní odpolední slunce. V profilu Classic Chrome a základním presetem Clear Contrast v Capture One. 50R s 45/2.8
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 7. 8. 2024 17:02

Wikxzen: ten druhy prispevek od koleji je moc povedeny, jenom nekde bych, zvlastne v te prvni serii, ubral na razanci toho BW prevodu. Tomuhle by mozna i vic slusel takovy vic analogovy prevod.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 7. 8. 2024 18:11

Ty černobílé jsou rychlé převody v CO, simulace Eterna (Cinema) a bez milosti k tomu zvolený tovární preset "BW Punch". Aktuálně to asi odpovídá mému rozpoložení - po čase si můžu k BW najít citlivější cestu. Dnes se mi to líbí, zítra už třeba ne.
Kde byly přepaly ve světlech, tak trochu víc stažené v HDR nástroji. Co mě paradoxně "trápí" je docela silná ostrost (defaultně mám Version 3.7 - Soft Look). Asi nebude od věci vypnout volbu Output sharpening for screen před exportem na plochu.
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka